Pokrajine

Pjesnici o Osijeku

Društvo pjesnika “Antun Ivanošić” Osijek izdalo je krajem prošle godine zbirku “To Grad govori u meni”. Zbirka sadrži 75 pjesama kojima je predstavljeno 40 pjesnika i pjesnikinja s nadahnućem u svome gradu Osijeku. Autorica predgovora prof. Zlata Živaković-Kerže kaže da u godini 2009. “kada Osijek obilježava 200 godina od proglašenja slobodnim i kraljevskim gradom, ova zbirka pjesama djeluje kao poruka – počinje, traje i završava s gradom, koji je, simbolički govoreći, čitav jedan svijet”.

U zbirku su uvrštene i dvije pjesme Milenka Vasiljevića Čike (“Pjesma voljenom gradu” i “Osječki kestenjari”). Vasiljević je jedan od rijetkih pjesnika koji podjednako učestvuje u pjesničkim manifestacijama što ih priređuju i srpske i hrvatske organizacije. U pogovoru zbirke za Vasiljevića se kaže da i on “posvećuje ‘Pjesmu voljenom gradu’ i jedini u pregršti motiva zapaža zahvalni umjetnički (često slikarski) lajtmotiv uličnoga kestenjara kojeg nježno opjevava u socijalnom kontekstu, u pjesmi ‘Osječki kestenjari'”.

Od 1997. godine, kad je Društvo pjesnika “Antun Ivanošić” osnovano, do danas su članovi Društva iznjedrili pet zajedničkih zbirki i jedan zbornik. U tim zbirkama zastupljeno je stotinjak autora s oko hiljadu pjesama. Pjesme Milenka Vasiljevića, pored najnovije zbirke “To Grad govori u meni”, uvrštene su i u knjige “Vlak života” (2005), “Probuđeni sanjaju” (2006) i “Zbornik 2. susreta pjesnika Osijek 2008”. J. Nedić

  •  

Veče duhovne poezije

 Osječki pododbor SKD “Prosvjete” organizovao je 17. marta “Veče srpske duhovne poezije” u dupke punim prostorijama pododbora u osječkoj Ulici Matije Gupca.

Kako saznajemo od pjesnika Milenka Vasiljevića-Čike, jednog od organizatora te pjesničke manifestacije, na Večeri su nastupili pjesnici Bane Građanski, Mara Jurković, Rajko Knežević, Živorad Manojlović, Miodrag Nedeljković, Gordana Pavić i Mihajlo Zečević, koji su čitali svoje duhovne pjesme. Program su obogatili i recitatori iz Borova, koji su govorili stihove Matije Bećkovića, Brane Crnčevića i Ljubomira Simovića. Za muzički dio programa bilo je zaduženo Vukovarsko srpsko pevačko društvo “Javor”, dok je o značaju duhovne poezije u historiji govorio Pero Matić. J. N.

  •  

Poduzetnička zona u Istočnoj Slavoniji

Bit će posla za stanovnike Markušice

Vlada je Markušici darovala zemljište za gospodarsku zonu površine 5,7 hektara, na kojem će se graditi tvornica konzervirane hrane za pse i mačke

Vlada je darovala Markušici, općini u Istočnoj Slavoniji, zemljište za gospodarsku zonu “Kafilerija”. Ugovor o darovanju potpisali su 18. marta u Banskim dvorima državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Jozo Sarač i načelnik općine Budimir Drača. Potpisivanju Ugovora prisustvovali su vicepremijer Slobodan Uzelac, zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Đorđe Ćurčić, saborski poslanik SDSS-a Mile Horvat i predsjednik Zajedničkog veća opština Dragan Crnogorac.

Vrijednost darovanog zemljišta površine 5,7 hektara iznosi 570 hiljada kuna, a predviđeno je da se na njemu gradi tvornica za termičku obradu klaoničkih ostataka, odnosno za proizvodnju konzervirane hrane za pse i mačke, koja bi zaposlila 60 do 70 ljudi.

– Vlada pruža punu podršku realizaciji ovog projekta izgradnje gospodarske zone, koji će zasigurno pridonijeti revitalizaciji tog područja i otvaranju novih radnih mjesta – rekao je Uzelac.

– Gospodarske zone su poduzetnički projekti koje jedinice lokalne samouprave ostvaruju u suradnji sa županijom i centralnom državnom vlasti. Vlada daruje zemljište u svom vlasništvu za izgradnju gospodarskih zona, općina ili grad svojim prostornim planom definiraju namjenu tog zemljišta za gospodarsku zonu – rekao je Sarač, naglasivši da prihod od prodaje zemljišta mora ići u komunalno opremanje zone ili u razvoj gospodarstva na području lokalne samouprave.

– U državi ima više od 300 gospodarskih zona za koje je država dodijelila 2.440 hektara državnog zemljišta, čije je procijenjena vrijednost gotovo 750 miliona kuna. Bez prostornih planova i aktivne lokalne samouprave to je mrtvi kapital i jedino je na ovaj način moguće  aktivirati nekretnine za gospodarski razvoj – kaže Sarač.

Na pitanje da li njegov ured dobiva povratne informacija o zonama, Sarač kaže:

– Upravo nam ovih dana stižu očitovanja od svih jedinica lokalne samouprave kojima je država darovala zemljište. U tom procesu imamo različite faze, od kompletnog projektiranja do gospodarskih zona koje imaju poodmaklu fazu zaposlenosti i u kojima su gotovo maksimalno iskorišteni kapaciteti, pa se radi na njihovom širenju. U posljednjih mjesec dana bio sam u više mjesta u Slavoniji po pitanju gospodarskih zona: u Osijeku, Drenovcima, Viškovcima i drugim općinama.

Naglašava da je lokalna samouprava morala srediti prostorno-planske pretpostavke da bi dobila zemljište u vlasništvo. Ističe i pozitivna iskustava na područjima od posebne državne skrbi, u općini Perušić i općini Vojnić, koja je pokazala interes za jednu takvu zonu.

– To je Vladin program od 2004. kojim planiramo oko 400 gospodarskih zona. Kako znamo što znači dovoditi struju, vodu, odvodnju i graditi pristupne prometnice na dislociranim lokacijama, tim zonama investitori će dobiti komunalno uređenu lokaciju i izbjeći probleme oko komunalnog opremanja ili knjiženja objekta – kaže Sarač.

– Ishodovali smo mahom sve dozvole za taj projekt – rekao je načelnik Budimir Drača, ističući da će investitor postrojenja biti “Agroproteinka” koja ima koncesiju za tu aktivnost na području Hrvatske.

– Mi smo poljoprivredni kraj u kojem mnogi ne rade, pa ćemo zaposlenjem 60 do 70 ljudi učiniti mnogo za općinu i ostanak stanovnika. Na području općine imamo 300 do 400 nezaposlenih koji se sada bave poljoprivredom, ali to neće biti još dugo, jer dolaze vremena kad poljoprivredna gazdinstva moramo okrupniti, a svi oni koji to ne budu mogli morat će naći neki posao – kaže Drača. N. Jovanović

  •  

Veliki dan za Bobotu

Nova ambulanta ima i previjalište

Osim lekaru opšte prakse i stomatologu, pacijenti će se moći obratiti i patronažnoj sestri radi merenja šećera u krvi i pritiska. Biće opremljeno i previjalište te organizovan rad s novorođenčadi

U Boboti je svečano otvorena nova zdravstvena ambulanta. Simboličnim presecanjem vrpce otvorenje ambulante ozvaničio je Božo Galić, župan Vukovarsko-sremske županije, koja je izgradnju ovog objekta finansirala sa 964 hiljade kuna. Opština Trpinja je obezbedila zemljište i još oko 110 hiljada kuna iz svog budžeta za izradu projektne dokumentacije i sve potrebne dozvole.

– Preostali su nam uređenje okoline objekta i izgradnja parkirališta, što će biti zadatak opštine i Doma zdravlja, kojem je nova ambulanta predana na korištenje. Nadamo se da ćemo u narednom periodu pronaći sredstva da i to uradimo – kazao je načelnik trpinjske opštine Miroslav Palić.

Prema rečima Ante Lohinskog, direktora Doma zdravlja Vukovar, to je šesti obnovljeni ili novoizgrađeni objekt u poslednje vreme na području koje pokriva ta ustanova, a reč je o prostoru nekadašnje vukovarske opštine.

Nova ambulanta u Boboti prostire se na oko 160 četvornih metara i ima prilagođen ulaz za osobe s invaliditetom. Osim ordinacija lekara opšte prakse i stomatologa, postoji i posebna prostorija za patronažnu sestru kojoj će se pacijenti svakodnevno moći obratiti radi merenja šećera u krvi i pritiska. Biće opremljeno i previjalište te organizovan rad s novorođenčadi.

– Otvaranje ambulante velika je stvar za selo, a onda i za nas koji tu radimo. Dosadašnja ambulanta je bila neprimerena i nije odgovarala standardima, jer su se pacijenti morali penjati na sprat. Ovo je namenski građen prostor i verujem da će pacijenti biti zadovoljni – kaže dr Siniša Mitrović, lekar opšte medicine iz Osijeka, koji u Boboti radi već dvanaest godina i brine za oko dve hiljade pacijenata.

– Radim u selu tri godine i jako sam zadovoljna, a sada još i više jer su nam novim prostorom uslovi za rad poboljšani. Ovim putem pozivam pacijente koji još nisu odabrali svog stomatologa da dođu kod nas – kazala je zubarka Ivana Jolić.

Prostorije nove zdravstvene ambulante u Boboti blagoslovio je sveštenik Milovan Vlaović, a svečanosti su pored najviših zvaničnika županije, vukovarskog Doma zdravlja, trpinjske i okolnih opština, prisustvovali i generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Živorad Simić i predsednik SDSS-a Vojislav Stanimirović. D. Bošnjak