Policija na tragu ubojici Jovana Ergića

Punih devetnaest godina Gojko Ergić čeka da hrvatsko pravosuđe riješi slučaj ubojstva njegova oca Jovana iz sela Gaćeleza, kojeg je u prosincu 1991. u Dragišićima, u šibenskom zaleđu, ubio hrvatski vojnik. Nakon gotovo dva desetljeća ignoriranja zločina, šibenska se policija posljednjih dana trgnula, privodeći na obavijesne razgovore bivše pripadnike HV-a koji su ratovali na tom području. Uskoro bi trebala privesti i ubojicu Gojkova oca, koji je još onomad priznao zločin u svom iskazu istražiteljima.

Novosti oko istrage Gojko Ergić doznao je od novinara.

– Za zločin nema opravdanja, tko god ga štiti taj je zločinac. Spora pravda je nepravda – rezignirano nam je kazao, vidno umoran od dugogodišnjeg mučnog čekanja istine i pravde.

Vojska ga ubila i sahranila

Taj 52-godišnjak, koji živi i radi u šibenskoj Elektri, jasno se sjeća ratnih dana. U Gaćelezima su pred početak rata, kaže, u jednakom broju živjeli Srbi i Hrvati.

– U listopadu 1991. vojnici JNA povukli su se iz Gaćeleza prema susjednim selima Dragišićima i Čistoj Maloj, a s njima je otišao i najveći broj civila srpske nacionalnosti. Hrvati su ostali u Gaćelezima, a među njima moji otac i majka, koja je Hrvatica. U to vrijeme otac je radio u Tvornici elektroda i ferolegura (TEF) u Šibeniku. Iako je bio savjestan radnik koji nikada nije bio na bolovanju, ubrzo je dobio otkaz. Nakon otkaza plakao je u mom stanu u Šibeniku i tada sam ga posljednji put vidio živog – sjeća se Gojko Ergić.

Iako je ocu govorio da se s majkom preseli u Šibenik, Jovan se odlučio vratiti u Gaćeleze, selo u kojem je proživio cijeli svoj život i bez kojega nije mogao. U selu je, priča Gojko, imao pet ovaca i vrt, od čega je nakanio nekako preživjeti.

– Nakon akcije Hrvatske vojske u šibenskom zaleđu, 26. prosinca 1991, jedan je hrvatski vojnik poginuo u Čistoj Maloj. Sutradan su hrvatski vojnici došli po mog oca i jednog sumještanina te im naredili da idu pregovarati sa Srbima i tražiti da im predaju tijelo poginulog vojnika. Sljedeći dan su Srbi predali mrtvo tijelo vojnika, kojega su otac i taj susjed mrtvačkim kolima dopremili hrvatskim vojnicima u Dragišiće. Tada su vojnici tog susjeda poslali kući, a moga su oca ubili – kaže Ergić.

Ubrzo je vojska kamionom dovezla njegovu majku u Šibenik, a očevo je tijelo prevezla u šibensku mrtvačnicu. Ergić je na tijelu mrtvog oca primijetio brojne druge ozljede, koje su upućivale na to da je prije ubojstva bio pretučen. Sahranila ga je Hrvatska vojska u Gaćelezima, devet dana nakon ubojstva, na pravoslavni Božić 1992, a sin je Gojko istu večer dobio obavijest da je njihova obiteljska kuća u selu zapaljena.

Želi upoznati ubojicu

Uzalud se nadajući da će država pokrenuti istragu, Gojko Ergić je ipak 2004. godine sa skupinom od 50-ak građana srpske nacionalnosti, preko Srpskoga demokratskog foruma poslao Državnom odvjetništvu zahtjev za materijalnom odštetom zbog ubojstva oca.

– U tom zahtjevu nisam ništa precizirao, nikakvu novčanu svotu, bio je to tek opći zahtjev koji sam uputio u ono vrijeme glavnom državnom odvjetniku Željku Žganjeru, a sve u cilju da se slučaj ne zaboravi. Iz Državnog odvjetništva poručeno mi je da država nema ništa s tim. Pa kako nema, ubio ga je hrvatski vojnik?! No, da je država htjela riješiti ubojstvo mog oca, to bi učinila još 1991. godine – priča Gojko Ergić.

– Još mi uvijek nije poznato tko je ubio mog oca. On je ovu državu koštao svega nekoliko metaka. No, jako bih želio upoznati čovjeka koji ga je ubio i upitati ga zašto je to učinio. Možda to više nije isti čovjek, možda ima obitelj i dobar je otac, možda je tada bio pod pritiskom da puca, što ga opet nimalo ne opravdava za takav zločin. Ako i uhapse ubojicu, vjerojatno će ga osuditi na minimalnu kaznu koja će biti kraća od suđenja, tako da ni sam ne znam što bi me zadovoljilo nakon toliko godina čekanja – kaže Gojko Ergić, koji gotovo svakodnevno odlazi u obnovljenu kuću u Gaćelezima, gdje mu danas živi majka, prisjećajući se nekih boljih i sretnijih vremena.

Pažljivo i polako, da se ne ugrozi istraga

Da je kriminalistička istraga u slučaju ubojstva Jovana Ergića u tijeku potvrdio je “Novostima” Ivica Kostanić, načelnik Policijske uprave šibensko-kninske.

– Osim slučaja Ergić, radimo i na drugim slučajevima koje se tiču zločina počinjenih za vrijeme Domovinskog rata, jednako na štetu osoba hrvatske i srpske nacionalnosti. Svakodnevno surađujemo sa županijskim državnim odvjetništvom za kaznena djela ratnih zločina, dakle za ona za koja je propisana kazna viša od deset godina zatvora. Više od ovoga ne mogu komentirati, jer bilo kakve daljnje izjave mogu ugroziti istragu, a glavni bi osumnjičenici mogli netragom nestati – kaže Kostanić.

  •  

Odšteta nakon odluke u kaznenom spisu

Punih šest godina prošlo je otkako je Gojko Ergić podnio zahtjev za odštetu županijskom državnom odvjetništvu, no pomaka još uvijek nema. “Izvidi su još u tijeku te će se nakon donošenja državno-odvjetničke odluke u kaznenom spisu moći dalje postupati i donijeti odluka o zahtjevu za naknadu štete i ponudi za sklapanje izvansudske nagodbe koju je podnio Gojko Ergić”, piše u priopćenju koje je potpisao Emilijo Kalabrić, glasnogovornik ŽDO-a.