Sabo se ponaša neozbiljno i populistički

Kako komentarišete HSP-ovu inicijativu za raspisivanjem referenduma u Vukovaru s ciljem ukidanja odredbe o srpskom jeziku i ćirilici iz gradskog statuta?

– Mislim da bi to trebala biti deplasirana tema jer je taj isti HSP zajedno sa HDZ-om i sa nama pre šest meseci doneo statut i glasao za njega. Njime je predviđeno korištenje ćirilice unutar institucije grada na način da radni materijali i pozivi za sednice budu na ćiriličnom pismu. Nije naznačeno da mi tražimo dvojezične nazive ulica, trgova, ustanova i slično, jer nas nema više od jedne trećine, koliko propisuje Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina. HSP je u svemu video šansu da se podigne, jer je praktično nepostojeća stranka, ali čudi me da im u tome podršku daju i neki ljudi iz SDP-a i HDZ-a.

Mi smo sa gradonačelnikom dogovorili da nećemo insistirati na dvojezičnosti u opštoj upotrebi do popisa stanovništva 2011, iako i to u statutu stoji. Za provođenje statuta je potrebna dobra politička volja, a pošto nje nema, teško je očekivati primenu. Zato smo dogovorili da uradimo neke bitnije, vitalnije stvari, a da se sačeka popis stanovništva, što je on prihvatio. Nama je bitan opstanak manjinskih dečijih vrtića, registracija škola na srpskom jeziku i pismu, koja nije završena. Smatrali smo da je neophodno završiti priču vezanu za vlasništvo nad Srpskim domom, povratom zemljišta Srpskoj pravoslavnoj crkvi, te da rešimo neka pitanja bitna za sve građane Vukovara, a ne samo za srpsku zajednicu. Prema tome, referendum koji želi HSP nema smisla, a mislim i da ne mogu prikupiti dovoljan broj potpisa. On je besmislen i zbog toga što jedna mala stranka pokušava da menja odredbe sadržane i u Ustavnom zakonu.  

Iz HDZ-a je najavljeno da će podržati većnike HSP-a dr Ante Starčević koji traže da se ukidanje sporne odredbe nađe na dnevnom redu sednice gradskog veća 23. marta. Za očekivati je da će im se u tome pridružiti i većnici SDP-a nakon što je gradonačelnik Sabo potpisao peticiju protiv ćirilice?

– Ako bi oni to zaista uradili, svi se udružili protiv nas, znači i HDZ i HSP dr Ante Starčević, koji su zajedno sa nama ranije doneli izmene statuta, pa im se u tome priključio i SDP, u tom slučaju nećemo imati izbora. Koalicija u gradu Vukovaru više neće moći postojati jer bi to bilo izigravanje koalicionog sporazuma koji smo potpisali. To bi značilo da HDZ izlazi iz koalicije i to će nama biti jasna poruka. Neću da sudim o SDP-ovim većnicima među kojima, inače, ima i Srba, koje to pitanje uopšte ne interesuje, ali ako to HDZ uradi, biće povlačenja drastičnih mera vezano za koalicioni sporazum koji ta stranka na ovakav način kida, i sasvim sigurno će doći do prestrojavanja snaga unutar gradskog veća Vukovara.

Kako ocenjujete potez gradonačelnika koji je potpisao HSP-ovu peticiju?

– To je jedno neozbiljno i populističko ponašanje. Ako jedan gradonačelnik prihvati igru desničara u gradu i ako on sam kao prvi čovek jednog ranjenog grada, kompleksnog po svim pitanjima, potpiše peticiju protiv onoga što sam zakon propisuje, iako smo mi rekli da nećemo insistirati na tome do popisa stanovništva, sa čim se on bio složio, da bi nakon dva-tri dana potpisao peticiju, onda je to krajnje neozbiljno.

Je li ćirilica u Vukovaru bila tema razgovora na nekom višem nivou?

– Ne, o tome na višem nivou nismo razgovarali, jer da bismo razgovarali o ćirilici u Vukovaru treba nam uslov iz Ustavnog zakona, koji kaže da Srba treba biti 33,5 odsto u gradu. To ne važi za Talijane, kojih u nekim naseljima Istre ima svega deset, 15 ili 20 odsto, dakle manje od trećine, a svejedno imaju pravo na dvojezičnost i koriste talijanski jezik i pismo. Na Srbe se to ne odnosi jer nedostaje političke volje na lokalnom nivou.

Očekivali smo primenu statuta u Vukovaru, ali očito je da je HDZ iz svojih nekih računa, ne bi li gradonačelniku oduzeo neka ovlaštenja, prvo prihvatio tu priču, da bi kasnije pokušao da se izvuče. Statut je donesen uz dobru volju s naše strane, ali očigledno ne i s dobrim namerama drugih. Nama nije sada toliko bitno da li će unutar gradskog veća cirkulisati materijali na ćirilici u odnosu na neke ključne stvari koje sam nabrojao. A pismo, ono će biti zagarantovano kad nas po popisu stanovništva bude bilo više od jedne trećine u Vukovaru. To nam pravo onda niko neće moći oduzeti.