“Salonit” radnicima

Radničke pobune nezaustavljivo se šire Dalmacijom. Počelo je štrajkom glađu radnika “Željezare Split” prošloga mjeseca, nastavilo se radničkim zauzimanjem “Jadranske pivovare”, a sve je kulminiralo početkom ovoga tjedna kada je stotinjak radnika tvrtke “Salonit” iz Vranjica metalnom šipkom razbilo staklo i ušlo u prostorije uprave tvrtke.

Lista radničkog nezadovoljstva u tvrtkama je podugačka: na rubu je i “Dalmacijavino” gdje je upitno 560 radnih mjesta, u imotskome “Trimotu” ugrožena je sudbina oko 200 zaposlenih, kao i ona gotovo 500 radnika splitskog “Brodosplita”. Radnici “Adriachema” iz Kaštel Sućurca nedavno su blokirali promet starom kaštelanskom cestom jer im država više ne isplaćuje minimalce. Iako ima zainteresiranih, još nije pokrenut 13. krug privatizacije.

Od 60 tisuća nezaposlenih radnika u čitavoj Dalmaciji, njih dvije trećine otpada na Splitsko-dalmatinsku županiju.

– Problem je u tome što je hrvatska politika isključila narod iz ekonomije, a probleme radnika predala u ruke stranim vlasnicima i domaćim najamnicima. No, oni sasvim sigurno neće voditi brigu o našim radnicima – kaže ekonomist Slavko Kulić. Smatra da Hrvatska živi u tehnološkom getu u kojem se postojeća proizvodnja ukida bez vizije buduće, što je “ludost koju je proizvela aktualna vlast”.

– To što se događa nije slučajno, a proizlazi iz zakonitosti između tehnološkog sastava kapitala i vrijednosnog sustava rada. Postojeći kapital, posebno onaj vezan uz brodogradilišta, proizašao je iz potpore bivše države, dok postojeći kapital kojem je kumovala hrvatska vlast očito ne treba ovakve radnike. Država to mora objasniti radnicima, a ne bježati od problema – tvrdi Kulić. Situaciju u kojoj radnici preuzimaju vlast i zauzimaju tvornice objašnjava radničkom borbom za pravo na rad.

– Radnici su svjesni da su tvornice njihove, oni su po svaku cijenu spremni raditi za tu ubogu koru kruha. Radnika se ne možemo odreći jer nam treba i poljoprivredna i industrijska proizvodnja, a naša su brodogradilišta jedna od najkvalitetnijih u svijetu. Drugi su problem sindikati koji zastupaju radnike, jer njihovi čelnici očito ne razumiju da se nalazimo u fazi kognitivnog kapitalizma u kojem se ne koriste mišići već mozak – zaključio je Slavko Kulić, aludirajući na radikalni potez radnika “Salonita”.

Morali odgovoriti na bezobrazluk poslodavca

Jozo Marić, povjerenik Hrvatske udruge sindikata za Dalmaciju, kaže da radnici nakon ulaska u “Salonit” obavljaju svoj posao.

– Radnici su jednostavno morali odgovoriti na bezobrazluk poslodavca, jer je prag njihove tolerancije došao do kritične točke. Riječ je o radničkom refleksu i on je odgovor na kriminalna djela pojedinaca koji su tvrtku doveli na rub propasti – tvrdi Marić.

Iako je najavljeni masovni radnički prosvjed u Splitu zasad odgođen, jer su predstavnici gospodarskih tvrtki, sindikata i Splitsko-dalmatinske županije uspjeli s ministrima Božidarom Kalmetom i Petrom Čobankovićem, te predsjednikom Hrvatskog fonda za privatizaciju Vedranom Duvnjakom dogovoriti daljnje poteze za rješavanje problema tih tvrtki, sindikalist Marić je oprezan.

– Očekujem da prorade Uskok i Državno odvjetništvo te da smijene stečajne upravitelje tih tvrtki. No, sve će biti jasnije za dvadesetak dana kada će ista delegacija, pojačana ministrima Đurom Popijačem i Ivanom Šukerom, ponovno doći u Split – zaključuje Marić.