Studiraju od Zagreba do Moskve

Desetoro prošlogodišnjih maturanata i maturantica Srpske pravoslavne opšte gimnazije “Kantakuzina Katarina Branković”, prvih đaka ove škole, sada su uspješni studenti fakulteta u Hrvatskoj i Srbiji, čak i u Rusiji. Jelena Jelić iz Riđana kod Knina upisala je veterinu. Iako joj je prvi izbor bila stomatologija, čim je čula da je upala na veterinu odmah se odlučila za taj studij.

– Prvog dana kad sam došla u Zagreb u srednju školu, odlučila sam tu ostati. Iako mi se na početku nije dalo ići ponovno iz rodnog mjesta, nakon što smo se 2003. godine vratili iz prognaništva, uvidjela sam da mogu pokušati i negdje drugdje, da sve to mogu ostvariti, za što sam imala potporu roditelja – kaže Jelena Jelić. Za pravoslavnu gimnaziju čula je tokom izleta u manastir Krku, kamo je otišla u osmom razredu.

– Treba preživjeti ove studentske godine, a onda ću vidjeti koje mjesto i koje poslove odabrati. Samo da dam sve ispite i da prođe recesija. Nesigurno je planirati, nisam znala ni da li ću u srednju školu u Zagreu, a onda se pojavila ta mogućnost koju smo svi uspješno iskoristili – ispričala nam je Jelena.

Najbolja profesorica Mira Bićanić

– Najzadovoljnija sam bila hrvatskim jezikom i profesoricom Mirom Bićanić, koja nam je bila razrednica. Ona nas je doslovno naučila svemu što smo trebali znati kad smo kao klinci stigli u Zagreb. Osim svome predmetu, usmjerila nas je i po pitanju opće kulture, a uvijek je bila tu i da nas posavjetuje – kaže Jelena Jelić.

Dok je profesorica Mira Bićanić bila njihov svojevrsni kulturni mecena i univerzalni autoritet, puno im je značilo i razumijevanje i potpora profesora Mihaila Majka Žikića, slaže se i Jelena Šimpraga iz Radučića kod Knina, koja je ispočetka planirala školovanje u kninskoj gimnaziji, ali je ipak odlučila riskirati i otići u veliki grad. Sada je studentica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, smjera biotehnologije.

– Roditelji su razumjeli da je školovanje u Zagrebu najbolja prilika za mene. Nitko od nas nije požalio zbog takve odluke. Iako nam je bilo sve novo, jer dotad nismo bili u takvom vidu zajednice i dijeljenja istog životnog prostora s ljudima koje prvi put vidimo, naučili smo se otvorenosti prema drugima. Bilo nam je isprva neobično šta na ulici ne srećemo poznate ljude. Ali ubrzo smo se navikli na anonimnost velikog grada, koja ima dobre strane, iako su ljudi nekako rezervirani – kaže Jelena Šimpraga.

Obje Jelene stanuju u Studentskom domu “Stjepan Radić” na Savi.

– Dobila sam stipendiju Fonda “Vladimir Matijević” Srpskog privrednog društva “Privrednik”, pa mi puno pomaže tih 800 kuna. Hranim se preko studentske “iksice”, a pomognu i roditelji. Najviše trošim na bonove za mobitel, zbog telefoniranja sestri u Beograd i roditeljima. Ponekad i radim preko Studentskog centra – kaže svestrana Jelena Jelić, koja je tokom srednje škole učila i glumu u kazalištu ZeKaeM, ali trenutno pauzira zbog obaveza na fakultetu.

Jelena Šimpraga studentsku sobu dijeli sa sestrom, studenticom Marijom, dok im brat Nemanja, također maturant Srpske pravoslavne gimnazije, planira upis na Fakultet elektrotehnike i računarstva.

– Pravoslavna gimnazija bila je za mene korak naprijed. Nemam se namjeru za stalno vratiti u rodno mjesto, koje ću uvijek voljeti, ali nisam osoba za mala mjesta. Želim vidjeti svijeta, pa planiram na magisterij u Zagrebu, gdje se ne osjećam više strano ili kao u inozemstvu – ispričala je Jelena Šimpraga, ponosna, kao i njeni kolege, na pravoslavnu gimnaziju koja je izrodila, kako su rekli, prave intelektualce i dobre ljude.

Daleko od Balkana

Najdalje od srednjoškolskih prijatelja i svog rodnog mjesta, Žagrovića kod Knina, otišao je Nikola Bradaš – čak do Moskve, gdje je upisao Državni institut međunarodnih odnosa. Sad je na pripremnoj godini koju provodi na fakultetu učeći ruski jezik.

– Prijavio sam se lani na natječaj Ministarstva, obrazovanja i sporta te ostvario mogućnost školovanja u Rusiji. Ideja mi se svidjela još kad smo na maturalnu ekskurziju išli u Moskvu. I u Zagrebu sam položio prijemni ispit iz politologije, jer mi najbolje leže takvi predmeti, no ovakvu sudbinsku priliku za školovanje u Moskvi nisam mogao propustiti – kaže Nikola Bradaš, koji je smješten u studentskom domu gdje je stekao prijatelje iz svih krajeva svijeta.

Prima djelomičnu stipendiju od fakulteta, a u ostalom mu pomažu roditelji. Pravoslavna gimnazija omogućila mu je puno novog znanja i bila mu je odlična stanica na putu do životnog uspjeha.

Marinko Repac iz Donjeg Lapca upisao je Pravoslavni bogoslovni fakultet u Beogradu.

– Znanje u pravoslavnoj gimnaziji puno mi je pomoglo za bogosloviju, zbog predmeta poput pojačanog vjeronauka, filozofije, crkvenoslavenskog. Nakon studija planiram se vratiti u Zagreb, osim ako me restauratorsko zvanje, koje također namjeravam steći, ne odvede negdje u Evropu – kaže Marinko Repac.

Hristina Radmilović iz Obrovca studira srpsku književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

– Želja mi je da radim kao profesorica ili novinarka. Da li će to biti u Srbiji ili Hrvatskoj, posve mi je svejedno – kaže ova studentica.

Pravni fakultet u Rijeci upisala je Višnja Miodrag iz Benkovca, koja će jednog dana posao potražiti, kaže, daleko izvan Balkana.

– Pravoslavna gimnazija bila mi je predivno iskustvo. Kad se samo sjetim da je mama slučajno na teletekstu vidjela oglas za upis. Sad sam upisala studij koji sam željela i sve polako ide svojim tokom – priča Višnja Miodrag.

Matematički smjer na Odsjeku za matematiku Sveučilišta u Osijeku upisala je Jelena Lalić iz Erduta.

– Veoma sam zadovoljna svojim predznanjem i iskustvom stečenim u Zagrebu, koje me oplemenilo u svim aspektima života i proširilo vidike. Sve mi je to pomoglo na fakultetu i nisam požalila što sam ga upisala. Planiram završiti i magisterij iz poslovne matematike, a u kojem će to gradu biti, tko zna, jer zasad me ni jedno mjesto nije zadržalo – kaže Jelena Lalić.