Tko će zaštititi djecu od Cetinskog i Anđe Marić?

U emisiji “Hrvatska traži zvijezdu” povrijeđena su prava i dobrobit nekih maloljetnih izvođača time što su povremeno bili javno izloženi podsmijehu, vrijeđanju, neumjesnim primjedbama i komentarima, koji su se odnosili ne samo na njihovo pjevačko umijeće, već i na izgled i osobnost. Organizatori, voditelji i članovi žirija prema maloljetnim osobama trebaju se odnositi s dodatnom pažnjom i poštovanjem njihova dostojanstva, zbog njihove osjetljive dobi – piše u reagiranju pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić povodom postupanja prema maloljetnicima u RTL-ovoj emisiji “Hrvatska traži zvijezdu”. Pravobraniteljica je bila potaknuta nepristojnim ponašanjem članova žirija prema nekim natjecateljima koje su omalovažavali i vrijeđali, ne vodeći računa o njihovoj dobi. U žiriju su inače pjevač Toni Cetinski, Anđa Marić, čije osobite zasluge u glazbi nisu baš poznate, i šef diskografske kuće “Dalas” Goran Lisica.

Djeca nisu vlasništvo roditelja

Neka djeca prikazivana su uz uvredljive fotomontaže, pa je Mila Jelavić ujedno upozorila RTL televiziju da vrijeđanje i ismijavanje djece koja sudjeluju u emisiji može naštetiti njihovoj dobrobiti. Pravobraniteljica također podsjeća da je za svako snimanje djeteta potrebna suglasnost roditelja, koji su prvi dužni štititi njegova prava i interese. Prije davanja takve suglasnosti obavezni su provjeriti hoće li dijete biti izloženo uvjetima koji su za njega ugrožavajući.

“Smatramo da roditelji snose najveću odgovornost za dobrobit djeteta, a dijelom je odgovornost i na samim mladim natjecateljima, od kojih se u adolescentskoj dobi očekuje određena razina svjesnosti o rizicima koje nosi javno izlaganje i javna procjena njihovih sposobnosti. No, suglasnosti roditelja i natjecatelja ne oslobađaju televizijskog nakladnika vlastite odgovornosti za dobrobit djeteta. Djeca imaju pravo na sudjelovanje u medijima, ali pritom moraju biti zaštićena njihova prava i interesi. Svi mediji trebaju voditi računa o zaštiti najboljeg interesa djece te postupati s njima posebno obzirno. U tome mogu pripomoći profesionalne smjernice za rad medijskih djelatnika s djecom, kakve imaju neke odgovorne medijske kuće u svijetu”, navela je pravobraniteljica. Pozvala je Hrvatsku psihološku komoru da pomogne u izradi stručnih smjernica u vezi medijskih nastupa djece, koje bi bile korisne i medijskim djelatnicima i roditeljima.

Psihologinja Mirjana Nazor smatra da su emisije ovakvog tipa za maloljetnike najčešće loše.

– Iako roditelji odlučuju i daju pristanak za sudjelovanje djeteta u ovoj i sličnim emisijama, to ne znači da su pristali da njihovo dijete bude psihički zlostavljano. Čak da roditelji prihvate i tu mogućnost, netko umjesto njih mora zaštititi dijete. Djeca nisu vlasništvo roditelja pa da mogu s njima raditi što im padne na pamet. Oni moraju trajno brinuti o dobrobiti svoje djece, ne samo materijalnoj nego i psihološkoj – kaže Mirjana Nazor. Smatra da bi u ugovore koje roditelji potpisuju o nastupu svog maloljetnog djeteta trebalo uvesti klauzulu koja zabranjuje vrijeđanje i ismijavanje, jer važno je da djeca sudjelovanje shvate ponajprije kao igru i zabavu. Čak i uspješan nastup može potaknuti bujanje egoizma i narcisoidnosti te omalovažavanje druge djece.

Prema njezinim riječima, djetetu i odrasloj osobi može se na kulturan način reći da nema prikladne pjevačke ili zabavljačke sposobnosti, jer vrijeđanje može utjecati na pad samopoštovanja. Neka djeca mogu biti dodatno kažnjena kod kuće zbog ljutnje i razočaranja roditelja njihovim nastupom.

– Ako roditelji doista žele da im se djeca javno natječu u emisijama, prije nego što dijete prijave neka se posavjetuju s nekim tko će objektivnije od njih procijeniti sposobnosti djeteta. Potrebno je i da roditelji sebi iskreno odgovore prijavljuju li dijete zbog sebe ili zbog djetetove želje za nastupom – savjetuje psihologinja Mirjana Nazor.

RTL se opravdava ugovorom

Upozorenje RTL televiziji uputilo je i Vijeće za elektroničke medije, kojem je dužnost stalno nadziranje pružatelja medijskih usluga. S obzirom na prijave građana, na svojoj su sjednici zaključili da su u emisijama “Hrvatska traži zvijezdu” od 2. i 9. marta članovi ocjenjivačkog suda natjecateljima izrekli niz uvreda na osnovu dobnog i rodnog identiteta te ih nepotrebno vrijeđali. Nakon ovog upozorenja naveli su kako svako daljnje kršenje odredbi Zakona o elektroničkim medijima za sobom povlači izricanje drugih propisanih mjera.

Od RTL televizije dobili smo odgovor kako je “Hrvatska traži zvijezdu” emisija koja otvara put glazbenoj karijeri, te kako njihov žiri, u najboljoj namjeri, govori kandidatima što ih može očekivati na putu do uspjeha, a pobjednik emisije treba biti spreman za brojne izazove.

“Pregledavamo svaku emisiju prije emitiranja, a svi kandidati koji nastupaju potpisuju standardnu izjavu s produkcijskom kućom kojom daju svoju suglasnost o nastupanju, snimanju i emitiranju njihovih nastupa. Ukoliko su maloljetni, njihovi roditelji ili zakonski zastupnici potpisuju istu, te imaju pravo biti na setu dok njihovo dijete nastupa”, odgovorio je RTL.

Predsjednik žirija Toni Cetinski ostaje pri svojoj prvotnoj izjavi, kako je navela njegova glasnogovornica, da se zbog ničega ne osjeća krivim i prozvanim, te kako je nerijetko problem u preambicioznim roditeljima. Naveo je također kako nikada ne bih pristao sudjelovati u nečemu što se ne drži zakona i kako je poznato što se sve može očekivati od šoua, pa “tko ne želi u tome sudjelovati, ne mora se prijaviti”.