Uvlačenje navijača u Hrastovljev zločin

U javnosti je prilično neprimijećeno prošla najava da će NK Karlovac dijelom novca od prodanih ulaznica financirati porodicu hrvatskog branitelja i pravomoćno osuđenog ratnog zločinca Mihajla Hrastova, osuđenog za ubojstvo trinaest rezervista JNA na Koranskom mostu u Karlovcu 1991. godine. Odluku o financiranju obznanio je predsjednik kluba Zoran Sabljarić, jedan od najmoćnijih HDZ-ovaca u Karlovcu i direktor lokalne Uprave Hrvatskih šuma. Sabljarića smo pitali o razlozima takve odluke.

HNS se pravi lud

– Karlovčani znaju što je Hrastov učinio kako bi spasio grad od napada. Za nas je bitna samo ta činjenica. Sud je u slučaju Hrastova možda i pogriješio, a ako je on i bio kriv, sud ga je trebao osuditi još prije deset ili 15 godina pa bi dosad za njega i obitelj sve bilo završeno. Ovako, živio je pod pritiskom 15 godina, a osim što je obolio, stradala mu je i obitelj, pa u klubu davanjem pomoći njegovoj obitelji bar malo ublažavamo njihove patnje – kaže Sabljarić. Najavio je i “spremnost kluba da pomogne i drugim braniteljima na temelju njihovog socijalnog statusa, u koordinaciji s udrugama i to tijekom drugog dijela dijela prvenstva”.

Da je priča u pravnom smislu legalna potvrdili su iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Glasnogovornik Duje Bonaći kaže da nogometni klubovi nisu javne ustanove i ne financiraju se iz proračuna. Izjednačeni su s udrugama građana. Ministarstvo nad njima, njihovim poslovanjem i aktivnostima nema nikakve nadležnosti. Jedino državno tijelo koje nad NK Karlovcem ili drugim klubovima ima nadležnost je Porezna uprava Ministarstva financija koja provjerava ispravnost njihovog poslovanja.

Iz Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) kažu da su svi njihovi funkcioneri, uključujući i glasnogovornika, trenutno u Evropi gdje prate reprezentacije. Uputili su nas na udrugu profesionalnih klubova Prve hrvatske nogometne lige. Tamo su ocijenili da je to političko, a ne pravno pitanje i uputili nas natrag na HNS.

Dok su nogometne asocijacije i državna tijela nonšalantni, pravdajući se da je s pravne strane sve legalno, civilna scena misli drugačije. Predsjednica karlovačkog Odbora za ljudska prava Jelka Glumičić smatra da je “postupak NK Karlovac totalno neprimjeren, jer ako klub ima potrebu nekome humanitarno pomoći, u gradu ima obitelji koje su u daleko većim teškoćama, pogotovo što obitelj Mihajla Hrastova ima neke izvore prihoda”.

– Ima brojnih porodica žrtava rata, ima romskih obitelji, ima povratničkih obitelji koje ne uspijevaju spojiti kraj s krajem, ali nikome ne pada na pamet da im pomogne – kaže Jelka Glumičić.

Nekima je pomoć potrebnija

Ističući da je podrška Hrastovu, ne samo iz redova branitelja, kontinuirana, Jelka Glumičić dodaje da je odluka o pomoći, s obzirom na razloge zbog kojih je Hrastov u zatvoru, još više užasava.

– Isto kao kada je Tihomir Orešković, koji je osuđen za ratne zločine u Gospiću, šetao ulicama Zagreba – kaže Jelka Glumičić.

Zoran Pusić, predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava, kaže da svakom čovjeku koji je u teškom financijskom položaju treba pomoći.

– No, ovdje je bitno da NK Karlovac ne skuplja pomoć za svakog siromašnog čovjeka i porodicu u nevolji, već specijalno za Hrastova. Zna se da je tokom 90-ih karlovačka vlast namjeravala dati priznanje čovjeku za kojeg je postojala osnovana sumnja da je sudjelovao u brutalnom ubojstvu ratnih zarobljenika i da mu ozbiljno suđenje u tom gradu nije bilo moguće. Zadnje suđenje Hrastovu u Karlovcu bilo je više ruganje pravosuđu nego pravedno suđenje u pravnoj državi – dodaje Pusić.

Na kraju, čini se da je objavom pomoći Hrastovu NK Karlovac ipak želio jeftino opravdati poskupljenje ulaznica za proljetni dio prvenstva, uvedeno zbog sve klimavije financijske konstrukcije. Unatoč ovakvoj reklami, na tribinama se protiv Osijeka po vrlo lijepom vremenu skupilo gotovo upola manje gledatelja nego prošle jeseni, njih oko dvije hiljade.

Kada može država, zašto ne bi i NK Karlovac

– Odluka NK Karlovac je pravno možda u redu, ali je moralno skandalozna – kaže Žarko Puhovski koji taj postupak vidi kao nastavak ponašanja koje je u Hrvatskoj počelo državnim financiranjem obrane generala u Hagu.

– To se zove socijaliziranje ratnih zločinaca, jer se navijači koji idu na utakmice, htjeli to oni ili ne, čine sudionicima ratnog zločina, a njihov je novac dio podrške ratnom zločinu. Ali ako to može država, zašto to ne bi radio i NK Karlovac? – pita Puhovski. 

– Da u Hrvatsku dođe neki srpski klub koji financira obitelj Srbina osuđenog za ratne zločine, to bi bio cirkus – kaže Puhovski i dodaje da je postupak NK Karlovac u duhu tvrdnji obaju strana u ratu da su zločini druge strane bili sistematski, a “naši” tek izolirani incidenti.