Vijesti

Josipovićevi ekonomski savjetnici

Neoliberalizam i na Pantovčaku

Izbor ekonomskog savjetničkog tima novog predsjednika Ive Josipovića izazvao je u javnosti mnogo nejasnoća i nedoumica. Mnogi ga nazivaju HUP-ovim savjetničkim timom predsjednika, koji zastupa samo interese kapitala, dok je rad ostao po strani. Bit će da cijela stvar nije bila dobro medijski iskomunicirana…

– Uoči i za vrijeme kampanje Josipović je govorio pozitivno o radu i nastupao sa pozicija socijaldemokracije. Nekoliko dana prije stupanja na dužnost vrlo je jasno progovorio o radničkim pravima, o dostojnom radu i dostojnoj plaći, da bi se onda okružio ekonomskim savjetnicima koji zapravo predstavljaju Hrvatsku udrugu poslodavaca i zastupaju interese krupnog kapitala i koji su dugi niz godina znani kao zagovornici neoliberalizma, a što se reflektira na smanjenje prava i štednju na teret radnika, tako da ne vidim kako bi se to moglo pozitivno odraziti na radnike – kaže Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Nakon imenovanja glavnog direktora HUP-a Đure Popijača za ministra gospodarstva, vodeći ljudi HUP-a okupirali su i Pantovčak. Interesni lobi vodećih hrvatskih tajkuna okupljenih u HUP-u ne zadovoljava se samo kapitalom, nego želi kontrolu cjelokupne vlasti, smatra Zlatko Zeljko iz udruženja “Juris Protecta”. Posebno negativno apostrofira članove savjetničkog tima Damira Kuštraka, Ivicu Mudrinića i Emila Tedeschija kao zagovornike neoliberalnog kapitalizma i krupnog kapitala. Novi predsjednik države, dojučerašnji član SDP-a i predsjednički kandidat te stranke, kaže Zeljko, formira mamutski Savjet za gospodarstvo i za savjetnike imenuje ljude koji zastupaju interese najvećih poduzeća i koji uglavnom trguju stranom robom i uslugama. Vrlo je čudno, dodaje, da predsjednik i njegova dojučerašnja stranka nisu u Savjet za gospodarstvo uključili nijednog člana iz redova sindikata.

Tim je malo iznenađujući, smatra i Ljubo Jurčić, jer znamo da ekonomija nije samo biznis. Staviti u savjetnički tim dominantno poduzetnike nije dobro. Oni su perfektni u jednom uskom području, svatko u nekom dijelu, ali to je samo jedna od hiljadu aktivnosti u ekonomiji i te aktivnosti na ukupnu ekonomiju pojedinačno imaju vrlo mali utjecaj.

– Privreda i ekonomija jedne države puno su složeniji od zbroja nekolicine pojedinačnih interesa. Sastav savjetničkog tima, čini mi se, trebao bi odražavati ukupne društvene, a ne pojedinačne interese. Gdje su tu ostale djelatnosti? Ne znam koja je namjera predsjednika bila, ali vjerujem da je bila dobra. Predsjednik je tek startao i siguran sam da će ove godine isprofilirati svoj kabinet u cijelosti, tako da ne treba odmah osuđivati ovaj potez. Ja bih mu dao cijelu ovu godinu da posloži stvari onako kako je isplanirao – kaže Ljubo Jurčić. M. Cimeša

  •   

Koordinacijom do lakšeg rješavanja problema

U sjedištu Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu 9. marta održan je sastanak koordinacije Zastupničkog kluba SDSS-a kojem su prisustvovali vicepremijer Slobodan Uzelac, predsjednik stranke Vojislav Stanimirović, zastupnik Mile Horvat i funkcioneri i službenici u ministarstvima i tijelima državne uprave iz kvote SDSS-a.

Cilj sastanka bilo je postizanje bolje komunikacije i koordinacije aktivnosti iz djelokruga poslova funkcionera ili službenika u ministarstvima i tijelima državne uprave, Zastupničkog kluba i potpredsjednik Vlade, a koji su vezani uz aktualne teme i probleme srpske zajednice u Hrvatskoj. Između ostalog, to su prebivalište, državljanstvo, konvalidacija radnog staža, neregistrirane škole na srpskom jeziku, poljoprivredno zemljište, stambeno zbrinjavanje, rješavanje statusa civilnih žrtava rata, rad APN-a, pomoć u kućama i obnova spomenika. Ukazano je na potrebu stalnog kadrovskog i terenskog rada sa strankom i predstavnicima izvršne vlasti, odnosno stalne dostupnosti rukovodilaca i službenika u državnim tijelima rukovodiocima lokalne i regionalne samouprave. 

Tematski sastanci koordinacije održavat će se jednom mjesečno i na njima će se detaljnije raspravljati određeni problemi. N. J.