Blaženo neznanje

Kitica je to iz pjesme “Ja sam rođen đe džamije nema”, u izvedbi narodnjačkog dua “Žare i Goci” iz Bosne i Hercegovine, čiji je uskršnji nastup u kafiću “Barun Kobra”, u vlasništvu obitelji SDSS-ove predsjednice vijeća Općine Plaški Mare Šupice, otkazan. Buka se digla oko činjenice da dio glazbene poetike Žareta i Gocija potiče na nacionalnu i vjersku mržnju što je zabranjeno i kažnjivo člankom 39. Ustava RH.

Predsjednica općinskog vijeća u Plaškom Mara Šupica (SDSS) pozvala je dotične da pjevaju u kafiću u vlasništvu njezine porodice. Izražava žaljenje zbog svega, ali ne osjeća se krivom i smatra da je u ovom slučaju bila izvrgnuta neprimjerenom medijskom linču.

– Namjera je bila da ti dečki dođu kod njihovog prijatelja u Plaški i da kod nas navečer nastupe u kafiću u koji, a to možete provjeriti, dolazi više Hrvata nego Srba. Ja nisam znala za repertoar koji pjevaju. Nije mi palo na pamet to provjeriti, nisam ni u što posumnjala – rekla je Mara Šupica. Sve što je o Žaretu i Gociju doznala jest da su podrijetlom iz Glamočke krajine, a na našu sugestiju da pogleda njihove sporne videosnimke na internetu, odgovorila je da “danas sve može biti montaža”. Pa ipak, nije joj jasno, ako duo zaista pjeva četničke pjesme, kako to da često nastupa u Beču koji je multinacionalna sredina. U njenom kafiću, dodaje, nikada nije i neće biti mjesta šovinističkim pjesmama s bilo koje strane.

– Kada smo otkazali nastup, a sve zbog buke koja se digla u medijima, ti su muzičari još bili u Srbiji. Bila sam na razgovoru u policiji i nakon toga smo se složili da je najbolje da sve otkažemo – objasnila je Mara Šupica.

Predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović kaže da se nije čuo sa svojom stranačkom aktivistkinjom. Dodaje da u spomenutom slučaju nije riječ o stranačkom problemu, već se radi o privatnoj stvari.

– Nikada nisam čuo za te muzičare, ali ako je istina da pjesmama potiču nesnošljivost, dobro je da nisu svirali. Ne namjeravamo posegnuti za sankcijama protiv Mare Šupice, jer sam siguran da je greška bila zbog neznanja, što se svakome može dogoditi – kaže Stanimirović.

Predsjedništvo VSNM-a Karlovačke županije smatra da nema potrebe javno se izjašnjavati o otkazivanju koncerta Žareta i Gocija jer se “radi o privatnoj poduzetničkoj inicijativi koja nema veze ni s jednom službenom srpskom institucijom na nivou Karlovačke županije”.

– Ti su izvođači došli u privatni posjet prijatelju u Plaškom, ali su neki hrvatski mediji i portali iskonstruirali aferu. Ima tu veze politika, pa i neki naši koalicioni partneri. U Plaškom već dugo nema međunacionalnih problema, što je vjerojatno nekome zasmetalo pa je trebalo malo zatalasati – kaže Rade Kosanović, predsjednik VSNM-a Karlovačke županije.

Dodaje da se nitko od tih kritičara nije zapitao što se to svira u Hrvatskoj na zabavama, recimo od 23 sata nadalje, što se svira na glavnim gradskim trgovima gdje su organizatori službene gradske institucije. Onda bi i tim izvođačima trebalo zabraniti nastupe jer veličaju nešto od čega se službena hrvatska politika, makar deklarativno, distancira.