Cariniku napakirali narodnjake

Mladen Barišić, ravnatelj Carinske uprave Ministarstva financija i nekadašnji HDZ-ov rizničar, prošlog je mjeseca pročelniku zagrebačke Carinske uprave uputio prijavu u kojoj traži pokretanje postupka protiv Mirka Dragosavca, voditelja smjene u carinskoj ispostavi u Zračnoj luci Zagreb. Dragosavčev navodni prijestup okarakteriziran je kao teška povreda službene dužnosti. Iako se to u prijavi ne navodi, navodno je Dragosavac, inače i povjerenik Nezavisnog sindikata carinika Hrvatske, svojoj kolegici, podrijetlom iz Bosne, na radnom mjestu pjevao narodnjake i vrijeđao njezinu obitelj, nakon čega ga je ona odlučila prijaviti.

Željko Popović, predsjednik Nezavisnog sindikata carinika Hrvatske, potvrdio je tu smiješnu optužbu, no odlučno kaže da njegov sindikat neće dati suglasnost za pokretanje disciplinskog postupka protiv Dragosavca.

– Sumnjamo da je cijeli slučaj montiran, da je riječ o ucjeni, nakon što smo lani Uskoku i Državnom odvjetništvu proslijedili anonimno dobivenu dokumentaciju koja otkriva sumnju o nezakonitom radu i korupciji u Carini. Barišić i njegovi ljudi trebali bi biti pod istragom, i ovo nije prvi put da se ravnatelj obračunava s carinskim službenicima koji nisu dio njegovog sistema. Dragosavac je besprijekoran državni službenik sa 35 godina radnog staža, a za dotičnu kolegicu koja ga je prijavila imamo indicije da se na taj čin dala nagovoriti – tvrdi Popović.

Upozorava na bizarnost i nelogičnost čitavog slučaja.

– Mirko Dragosavac i ta službenica ne rade zajedno već tri godine, pa se pitam kako je moguće da ga je prijavila. U carini postoji knjiga dežurstava u kojoj se može vidjeti tko radi s kim u smjeni. Ovo je očit primjer i dokaz kako je Mladen Barišić sebi podredio cijelu državnu carinsku službu i izabrao kadrove koji su se u stanju obračunati s onima koji nisu članovi njegove organizacije – dodaje Popović.

Slučaj Dragosavac samo je kap koja je prelila čašu sindikalnog strpljenja te je Popović predsjedniku Ivi Josipoviću i premijerki Jadranki Kosor nedavno uputio zahtjev za zaštitu carinskih službenika od nezakonitih pritisaka za koje je, kaže, odgovoran ravnatelj Barišić.

– Barišić je i prije nagovarao carinike i organizirao tajne sastanke da izvrše udar na sindikat. Na identičan se način obračunavao s nepodobnim sindikalistima u Šibeniku, Puli, Zadru, Pločama, dakle s onima koji su otkrivali šverc, kriminal i o tome se usudili javno govorili. Zato tražimo da se utvrdi njegova odgovornost i pokrene momentalna suspenzija – kaže Popović.

Sam Mirko Dragosavac uznemiren je čitavim slučajem i tvrdi da je riječ o kavanskim pričama i naklapanjima.

– Nikakve narodnjake nisam pjevao, inače ih ne slušam niti ih pjevam, pogotovo ne osobi s kojom u smjeni ne radim više od tri godine. Drugo, imam svoj krug prijatelja koji nisu vezani za posao, tako da me ne zanima tko koga ogovara na poslu. S osobom koja me prijavila nikad ništa nisam imao – tvrdi Dragosavac.

Iako smo od Carinske uprave zatražili odgovor na pitanje kako je moguće da netko nekoga prijavi ako s njim nije radio tri godine i je li Carinska uprava provjerila knjigu dežurstava, objašnjenje nismo dobili. Umjesto toga, glasnogovornik Predrag Juratovac poslao nam je demanti teksta o tom slučaju koji je objavljen u jednom dnevnom listu, te informaciju da je povjerenstvo za praćenje i provedbu kodeksa profesionalne etike Ministarstva financija zaprimilo prijavu službenice koja se potužila na mobbing od strane voditelja smjene CI Zračna luka, Mirka Dragosavca. Juratovac navodi i da će u cilju poduzimanja daljnjih mjera protiv Dragosavca cijeli spis pritužbe uputiti etičkom povjerenstvu pri Vladinom Uredu za socijalno partnerstvo.