Danas manekenka, sutra odvjetnica

– Oduvijek sam željela studirati pravo jer biti odvjetnica moja je jedina želja – kaže mlada Jelena Glišić, kojoj pobjeda na izboru za Mis juniverz Hrvatske prije pet godina i uspjeh u manekenskim vodama nisu poremetili životni san da postane pravnica.

Ova studentica treće godine Pravnog fakulteta u Zagrebu živi posljednje četiri godine, kamo je stigla iz Plaškog. No, Jelena Glišić već je promijenila puno adresa. Rođena je 27. augusta 1986. godine u Karlovcu, tokom rata živjela je u Slunju gdje je završila osnovnu školu, dok je poslije rata bila u Josipdolu. U Plaški je došla 2002. godine i tu je ostala pet godina, do odlaska u Zagreb na fakultet.

Predah uz majčinu kuhinju

Njena majka Bosiljka i dalje živi u Plaškom, gdje drži dom za umirovljenike. Jelena je rado posjećuje kako bi se opustila i uživala u domaćoj kuhinji.

– Zagreb mi odgovara kao grad i vidim ga kao mjesto gdje planiram živjeti i u budućnosti. Imala sam ponude i za rad u inozemstvu, no tada bih barem tri mjeseca morala tamo živjeti, a to ne mogu jer sam sve podredila fakultetu – kaže Jelena Glišić.

Manekenstvom se počela baviti sa 16 godina, kada je krenula na tečajeve agencije “Fešn vik” u obližnjem Ogulinu. Kod njih je završila prva tri stupnja, nakon čega joj je ta zagrebačka agencija ponudila dvogodišnji ugovor. Tada je počela nositi revije na “Danima mode i ljepote” na Zagrebačkom velesajmu i na tjednu mode “Kro-a-porteu”.

Napunivši 18 godina, 2004. pobijedila je na izboru za Mis juniverz Karlovačke županije što joj je omogućilo direktan ulazak u finale izbora Mis juniverz Hrvatske. Pobijedivši i na tom natjecanju 2005. godine, sudjelovala je na svjetskom izboru u Bangkoku, gdje je bila 17. od 93 natjecateljice.

Snimala je kampanje za modne marke “Estare kulto” i “Pletiks”, a nastavila je nositi revije “Fešn vika” i “Kro-a-portea”. Putovala je s vlasnikom licence Vladimirom Kraljevićem u Njujork, a u Atlantik Sitiju bila je na rođendanu tajkuna Donalda Trampa. U Kairu je tada snimila editorijal za njihov “Kozmopoliten”, a u Riminiju za cipele “Baldini”.

– Bilo je to lijep period, uvijek se nešto radilo i putovalo. Te 2005. godine upisala sam pravo i zbog sudjelovanja na izborima prvu godinu pauzirala. No, zahvaljujući majci koja me kao jedinicu razmazila, ali je ipak bila dovoljno stroga da me nauči samodisciplini, od tada redovno učim i dajem ispite. Uspješno usklađujem studiranje i honorarni rad u manekenstvu – kaže Jelena Glišić, koja je posljednje tri godine manekenka modne agencije Sandre Vranješ.

Sedam intenzivnih godina

Živi s dečkom u iznajmljenom stanu, a sa stalnim poslom odvjetnice jednog dana planira kupiti svoj. Vozi “tojotu jaris”, koju je od sponzora dobila u trajno vlasništvo. Sa sobom često vodi malu sedmomjesečnu čivavu Lu.

Posla ima, no za nastupe uglavnom sazna u posljednji čas. Okušala se 2008. godine i na televiziji, kada je pola godine vodila emisiju “Auto-magazin”. Iako je imala još ponuda takvog tipa, odbila ih je jer završetak fakulteta primarna joj je zadaća.

– U manekenstvu ću ostati do završetka fakulteta. Nakon toga bavit ću se jedino svojom strukom, jer uz rad u odvjetničkom uredu za druge poslove neću imati vremena. No, nije mi žao – sedam godina manekenstva sasvim je dobar staž – zaključuje Jelena Glišić.

Barem osam sati učenja dnevno

Jelena Glišić ustaje u osam sati nakon čega obavezno doručkuje. Uči do podneva, zatim kuha ručak, što obožava. Potom ponovno uči ili se sprema za posao. Ukoliko nema angažman, nastavlja s učenjem do večeri. Ako sudjeluje na reviji, kući se vraća tek nakon 22 sata. Ukoliko snima reklamu, sve zna potrajati i do jutra.

Na spavanje odlazi najkasnije u ponoć. Pronađe vremena i za vježbu, fitnes, aerobik, no najbolja joj je rekreacija joga. Planira češće odlaske u kazalište i kino, u čemu uživa. Ipak, najvažnije joj je učenje, barem osam sati dnevno.