Estela pobijedila leukemiju, Siščani i dalje ugroženi

Danas 16-godišnja Estela Toporan svojom je hrabrošću i izdržljivošću pobijedila leukemiju, ali građani Siska, grada u kojem je višestruko povećana smrtnost od zloćudnih bolesti, posebno među mladim ljudima, i dalje su ugroženi.

Estela je učenica drugog razreda Srednje škole u Petrinji, smjer veterina, gdje danas živi njena obitelj. Bitku s leukemijom započela je još kao osmogodišnjakinja. Od rođenja je s porodicom živjela u sisačkom naselju Caprag, nedaleko Rafinerije INA-e i Željezare Sisak. Poput ostalih mališana vrijeme je provodila u igri, dok jednog dana nije počela mršavjeti i žaliti se na bolove u potkoljenicama.

Nije klonula duhom

– Zbog bolova nije mogla hodati, pa smo otišli liječniku koji nas je uputio na uobičajeni pregled, a potom u KBC Šalata u Zagreb. Detaljnim pregledom utvrdili su da je oboljela od akutne limfatičke leukemije – kaže Estelin djed Uzeir Toporan.

Estela je godinu i pol provela na bolničkom liječenju u Zagrebu tokom kojeg je prošla niz kemoterapija, uz svakodnevno primanje infuzije.

– Na sreću, ona je hrabra i dobro je podnijela saznanje o bolesti i naporne kemoterapije s teškim posljedicama. Nije klonula duhom ni kada je počela gubiti kosu. Bili su to teški dani za sve nas, no ona je poput prave heroine izašla iz svega i zadržala pozitivno razmišljanje – kaže Estelina majka Žaklina Toporan.

Po konačnom izlasku iz bolnice Estela je nastavila s terapijom lijekovima, u brižnom krugu svoje porodice, majke Žakline, oca Farisa, bake i djeda. Od tada je prošlo prvih pet kritičnih godina.

– Iako je službeno izliječena, ostala je trajni invalid. A povratak leukemije uvijek je moguć, pri svakom padu imuniteta – kaže Estelin djed. Prema nalazima liječnika, zloćudna bolest ostavila joj je “teške trajne promjene u zdravstvenom stanju”.

– Kada se otvore prozori ili kada se vozi automobil kroz naselje Caprag, istog momenta zaguši vas zrak koji smrdi po pokvarenim jajima. Rublje je nemoguće sušiti na otvorenom, jer postane čađavo i masno, a takve masne naslage od nafte ostaju i na parkiranim automobilima – opisuje Uzeir Toporan život uz Rafineriju. Stoga se porodica Toporan odlučila preseliti u Petrinju, u grad s daleko čišćim zrakom. Estela je sada puna energije, a vrijeme, osim u učenju, provodi u druženjima i za kompjuterom. Jednog dana, zbog vlastitog iskustva, želi raditi s djecom.

Tužba protiv zagađivača

– Veoma sam sretna što sam prebrodila tešku bolest, no povrijeđena sam što nitko ništa ne čini kako bi bila spriječena zagađenja zraka koja uzrokuju zloćudne bolesti u Sisku. Ne mogu shvatiti zašto je nekima od ljudskih života bitniji novac – kaže Estela.

Kako bi pomogli u otkrivanju povezanosti između zagađenog zraka i obolijevanja od karcinoma u Sisku, porodica Toporan zajedno s drugim članovima sisačke Udruge oboljelih od karcinoma nastoji podnijeti tužbu protiv zagađivača.

– Udruga oboljelih od karcinoma sakupila je podatke svih nas članova i planiramo tužiti odgovorne. Da bi se pokrenulo rješavanje tog slučaja, potrebno je da vještaci izrade stručnu studiju o utjecaju zagađenja na oboljenja, no sama izrada je skupa, a mi nemamo za to novca. Pritom, odgovorni u gradu i županiji niječu bilo kakvu povezanost, koje smo mi, zbog narušenog zdravlja naših najmilijih, itekako svjesni. Zato apeliram na odgovorne da se konačno napravi studija o sisačkom zraku i povezanosti s karcinomima kako bi istina izašla na vidjelo – poručuje Uzeir Toporan. 

Alarmantni podaci o smrtnosti mladih u Sisku

U posljednjem desetljeću stopa smrtnosti mladih u Sisku, u populaciji od sedme do 19. godine, viša je čak deset puta nego u ostalim dijelovima Hrvatske. U 2008. u Hrvatskoj prosjek umrlih od leukemije bio je 7,92 na 100 hiljada stanovnika, dok je u Sisačko-moslavačkoj županiji ta brojka bila dvostruko veća, a u samom gradu Sisku od zloćudnih bolesti godišnje umire više od 19 osoba. Alarmantni podaci u dokumentu, koji je sastavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo a nedavno je dostavljen saborskom Odboru za zaštitu okoliša, ukazuju da je u Sisku višestruko povećana smrtnost od zloćudnih bolesti, posebno među mladim ljudima. No, stručnjaci obolijevanje od kancerogenih bolesti ne dovode u vezu sa zagađenošću zraka, navodeći da se ta poveznica mora dokazati posebnim istraživanjima. Stoga Sisku hitno treba jedna Erin Brockovich!