Grad Benkovac ponižava Srbe

U Benkovcu, kako kaže SDSS-ov gradski vijećnik Rajko Kukavica, srpskoj nacionalnoj manjini za cijelu 2009. godinu, za sve aktivnosti, iz gradskog proračuna bilo je dodijeljeno samo 25 hiljada kuna. Odluka je to gradskog vijeća i gradonačelnika Branka Kutije, koji je godinama najveća kočnica normalnom životu povratnika u tom kraju. Koliko je gradskim vlastima stalo do građana srpske nacionalnosti dovoljno govori podatak da od tih predviđenih 25 hiljada kuna do danas nisu dobili ni lipe.

Na pitanje kako žive Srbi u Benkovcu danas, Kukavica odgovara:

– Nevjerojatno je koliko ima problema, a to se najbolje vidi kada se usporedi situacija ovdje i u Obrovcu, u kojem je podjednako teško, ali Srbi žive puno bolje, puno ih je više zaposleno i iz proračuna dobivaju puno više novca. Ovdje svi žive od socijale, ovdje nema zaposlenih. Zajednica je autistična, zatvorena i demoralizirana, ali ne svojom voljom, nego zbog toga što su nam sva vrata zatvorena, iako smo spremni na suradnju bilo koje vrste.

Benkovac je, prema Kukavičinim riječima, uvijek bio u privrednom smislu ispred Obrovca, pa je bilo za očekivati da će i srpska zajednica iz proračuna dobiti više sredstava. Kada se tome doda podatak da je benkovačko poglavarstvo ove godine Srbima pet puta umanjilo i ona lažno osigurana sredstva za 2009, tako da je za cijelu 2010. godinu predvidjelo samo pet hiljada kuna, i kada se uzme u obzir da puno siromašniji Obrovac svojim građanima srpske nacionalnosti ove godine dodjeljuje 140 hiljada kuna, onda se odnos benkovačke vlasti prema srpskoj manjini opravdano može nazvati sramotnim.