Haško tužiteljstvo priteže DORH zbog Merčepa

Prije 15 dana glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću poslan je iz haškog tužiteljstva upit o tome u kojem je statusu spis o Tomislavu Merčepu, što je do sada poduzeto u vezi s tim i kada će istrage biti gotove. Sve to dokazuje kako haško tužiteljstvo itekako očekuje da Hrvatska Merčepa izvede pred sud. Doduše, iz haškog su tužiteljstva na brzinu demantirali slanje bilo kakvog pisma. Međutim, smatramo da to i nije toliko bitno, jer ako pismo i nije poslano, trebalo je biti.

Podsjetimo, haško tužiteljstvo još je 2004. službeno završilo svoje istrage zločina koje su počinile snage pod Merčepovom kontrolom. Obiman spis sa svim dokazima, nakon što je postalo jasno da od očekivane haške optužnice zbog zatvaranja suda neće biti ništa, poslan je u Zagreb, gdje ga je preuzeo Mladen Bajić. Inače, krajem svibnja u Zagreb dolazi i glavni haški tužitelj Serge Brammertz, koji će imati priliku priupitati što je i sa slučajem Merčep.

Čini se da je haško tužiteljstvo zadovoljno suradnjom s uredom glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Međutim, teško nam se oteti dojmu da imaju razloga za preveliko zadovoljstvo.

Činjenice kažu kako je Haag Hrvatskoj prepustio suđenja protiv ratnog zločinca Mirka Norca u slučaju Gospić i Medački džep, za koje je taj visoko rangirani oficir HV-a dobio prilično neprimjerene kazne, da bi mu sada Vrhovni sud za Medački džep kaznu još smanjio sa sedam na šest godina zatvora. Pod Bajićevom paskom vođena su i suđenja Branimiru Glavašu i ona za Loru, ali još je uvijek dosta toga neprocesuirano ili sporo vođeno. Nabrojit ćemo samo dugogodišnje suđenje za zločine u Novskoj 1991, zatim Loru II koja čeka svoj epilog, pa slučaj Kerestinec s čime se nije ni krenulo, slučaj šibenskih Kulina itd. U svakom slučaju, nevladine organizacije koje sve to prate izražavaju stanovitu rezervu prema radu državnog odvjetnika, ma koliko u Haagu s njim bili zadovoljni.