Jančiću otkaz i poniženje na porti

Veljko Jančić, čovjek koji je u posljednjih pola godine dobio najviše glasova od svih kandidata za glavnog ravnatelja HRT-a (ali ipak ne potrebnih osam), dobio je otkaz. Dojučerašnji koordinator emisije “Hrvatska uživo” i jedan od njezinih urednika uhvaćen je navodno s prstima u pekmezu i po kratkom postupku bačen na ulicu. Razlog? Cijelih 920 kuna!

Naime, Jančić je optužen da je muljao s putnim nalozima. Zaposlenici HRT-a imaju kartice koje skeniraju prilikom ulaska ili izlaska u prostor javne radiotelevizije, pa su se samozvani borci protiv prisavskog kriminala i korupcije dosjetili da usporede te podatke s putnim nalozima. Jednostavnom računalnom obradom ubrzo se pokazalo da se neki od njih ne poklapaju. Na putnom je nalogu pisalo, primjerice, da je Jančić od osam ujutro na putu, no svoju je karticu skenirao pri izlasku s HRT-a tek u deset. I tako je umjesto pola zaradio cijelu dnevnicu.

– Putni nalog se izda unaprijed, ali se često dogodi da neki kolega iz ekipe mora prethodno obaviti još neki posao, pa krećemo kad se svi skupe – opravdavao je te papirnate nelogičnosti Jančić, ni trenutka ne negirajući taj teški zločin. No, privremeno ravnateljstvo bilo je neumoljivo: Jančiću je zbog tih 920 kuna odlučilo udijeliti izvanredni otkaz zbog “osobito teških povreda obveza iz radnog odnosa i drugih važnih činjenica zbog kojih nastavak radnog odnosa više nije moguć”. Štoviše, zbog tih “važnih činjenica” uskoro je bio zaustavljen na porti HRT-a, u čiju zgradu sada može ući samo uz dnevnu propusnicu.

Slučajno ili ne, otkaz mu je dao aktualni vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a Josip Popovac, koji ne skriva ambiciju da pobijedi na natječaju za glavnog ravnatelja. Zlonamjerni bi možda ovdje pronašli neku poveznicu, a neki bi možda sugerirali da se privremeno čelništvo kuće odlučilo obračunati s cijelom ekipom emisije “Hrvatska uživo”. Naime, upravo je ta emisija nedavno obradila dvije vruće teme, onu o Momiru Dropcu i onu o Koločepu, odnosno Otoku znanju zbog čega Državno odvjetništvo istražuje Sinišu Grgića, potpredsjednika Programskog vijeća HRT-a. Kako je Grgić zapravo postavio sve sadašnje čelne ljude HRT-a, teško se oteti dojmu da ovdje nema elemenata odmazde. Ipak, treba reći i to da je tema o Koločepu ipak emitirana, što je adut u rukama onih koji tvrde da to pokazuje kako na HRT-u nema cenzure.

U Jančićevu krivnju ne vjeruje ni pola Programskog vijeća (Sanja Modrić, Hašim Bahtijari, Dragan Crnogorac, Marina Škrabalo i Damir Grubiša), zbog čega su zatražili hitnu sjednicu. “Takvo nelegalno i zlonamjerno kažnjavanje zaposlenika Veljka Jančića, iza kojega stoji v.d. ravnateljstvo HRT-a, u javnosti će ozbiljno naštetiti ugledu i ozbiljnosti ove javne ustanove i stoga se od takvog postupanja odlučno ograđujemo”, kažu oni u svom zahtjevu.

Predsjednik Vijeća Ivan Milas odbio ih je poslušati, barem zasad. Odgovorio im je da smatra kako njihov zahtjev izlazi iz “okvira zakonom propisane nadležnosti Programskog vijeća”, te od njih traži da formaliziraju svoje traženje. Stoga se čini da će Jančić još neko vrijeme ostati s vanjske strane ograde HRT-a, vjerojatno sve dok ga sud ne vrati na posao. No, poruka je poslana, pa će zaposlenici HRT-a koji se kane javiti na treći natječaj za glavnog ravnatelja, još jednom dobro razmisliti je li im se baš mudro suprotstavljati “vršiteljima dužnosti”.