Kakva starež takva mladež

Zaigrali su se prošlog vikenda mladići i djevojke okupljeni pod zastavama SDP-ove i HDZ-ove mladeži. U dvama performansima željeli su ispasti urnebesno smiješni i zabavni, no zapravo su se pokazali ekstremno prizemnima i dosadnima. Prvi je performans započeo ispred sjedišta SDP-a na Iblerovu trgu, gdje su pripadnici mladeži HDZ-a, u ritmu pjesme Gorana Bareta “Put ka sreći”, punih pet minuta, u maniri iskusnih gimnastičara, rastezali prepone. Time su šefu SDP-a Zoranu Milanoviću, koji je nedavno izjavio da ga zbog sjedenja u Saboru bole prepone, željeli pokazati kako da se rastegne i bude sposobniji za rad.

Već sutradan igrokazom su im uzvratili mladi SDP-a. Na Trgu bana Jelačića građanima su podijelili stotinjak broševa s likom premijerke Jadranke Kosor, izrađenih od kartona.

– Našli smo je! – slavodobitno je izjavio medijima Dominik Etlinger, član predsjedništva Foruma mladih SDP-a. Krenuo je nabrajati, tražeći poveznicu između gospodarskog stanja u državi i premijerkinih broševa: građanima harač, a Jadranki novi broš; nama veći PDV, njoj broš; BDP pada, zbirka broševa raste…

Bisera je bilo još, ali ne želimo dalje zamarati čitatelje neduhovitošću mladih lavova s ove ili one strane, o čemu nam je koju rekao i komediograf i pisac Ivo Brešan.

– Predstave mladeži uopće nisam doživio kao humorističan čin. Oni su samo ponavljali nešto što njihovi stariji kolege i inače govore ispred svojih stranaka. Na te igrokaze gledam kao na jednu te istu glupost – kaže Brešan. Dodaje da iz zadirkivanja pripadnika stranačkih mladeži čovjek ne može zaključiti tko je u pravu, a tko u krivu, tako da je moguće zaključiti da je riječ o obostranom bacanju blata u lice.

Kolumnist i satiričar Predrag Lucić bio je još konkretniji u viđenju ovih performansa.
– Mladež političkih stranaka SDP-a i HDZ-a ostaje na istoj neduhovitoj liniji kao i njihova starež. To mi nije nimalo inspirativno komentirati – rekao je Lucić.