Konkretno, Srbi

Povodom objave Registra branitelja na internetu, neobično uzbuđeni predsjednik Zajednice udruga dragovoljaca Domovinskog rata Tomo Kačinari izjavio je u “Otvorenom” kako bi umjesto popisa branitelja “trebalo objaviti imena aboliranih četnika koji su klali i ubijali u ratu”. Iako je dobro poznato da ubojice i koljači u najmanju ruku nisu abolirani, već je taj pravni postupak proveden za mobilizirane sudionike rata, i to s obje strane, voditeljica Hloverka Srzić Novak po tko zna koji put prešutjela je ovakvo izrazito huškanje na pripadnike najveće nacionalne manjine.

A prilikom mogućeg ulaska kapitala nepoznate srbijanske tvrtke u vlasničku strukturu koprivničke Podravke, novinarima je iznenada palo na pamet zatražiti mišljenje faktora izrazito bitnog u ekonomskoj znanosti – Mladena Pavkovića, predsjednika Podravkine braniteljske udruge UBIUDR, tvorca tiskanih šovinističkih biltena iz sredstava koprivničke tvrtke. Dotični je izrazio mišljenje kako braniteljima Podravke nije prihvatljivo da itko iz Srbije, “konkretno Srbi”, kako se ispravio, ulaze u vlasničku strukturu. S obzirom na to da je prije njega predsjednik Ivo Josipović govorio kako kapital ne smije biti ograničen porijeklom, novinarska forma time je bila zadovoljena.

Nagradna pitanja za Pavkovića: Smiju li po njegovim etnoekonomskim načelima u vlasničku strukturu ući, recimo, Albanac, Mađar i Hrvat iz Srbije? Ili Srbin iz Hrvatske? “Novosti” tipuju na sljedeće odgovore: Albancu, Mađaru i Hrvatu Pavković bi to dopustio, a posljednji nesretnik, onaj iz Hrvatske, ne bi smio biti vlasnik dionica Podravke, kao ni ostali “konkretno Srbi”. Jedini je problem što Pavkovića nitko na svijetu ne pita za dopuštenje. Osim novinara HTV-a.