Ljubavna igra s predumišljajem

Predstava “Ona, on i vi” prema komadu Carole Frechette, postavljenom u kazalištu “Exit”, moderna je ljubavna priča, neka vrsta antibajke današnjeg čovjeka, izgubljenog u svijetu nesklonom romantici.

Ona živi sama na 33. katu nebodera i u usamljeničkom očaju traži muškarca preko neke vrste oglasa. Proglasila se bogatom nasljednicom i daje masnu nagradu onome tko je zavede. On je gradski užurbani tip, spreman na sve da bi preživio, lovac na nagrade – neka podvrsta loto manijaka. Iza bizarnog zapleta otvara se duboki ponor osamljenosti. U tom ponoru kriju se ljudi “na 33. katu nebodera”, povrijeđenih emocija, koji traže ljubav a nje nigdje nema. Kroz to mahnitanje u dvoje i igru modernih klaunova gradske neuroze otkrit će se puno od onoga što zovemo izgubljenošću čovjeka u svijetu u kojem se isprepliću kaos, egoizam i pravila. Stoga je “Ona, on i vi” jedna od milijun komornih kazališnih priča, vrlo čestih na Zapadu, dobro skrojeni komad u kojem nitko neće umrijeti od ljubavi, ali svi su u beznadežnoj potrazi za njom.

Kritika neoliberalnog rintanja

Autorica Carole Frechette, glumica i dramska spisateljica iz Montreala, bavi se u svojim komadima, na način kritički lijevo orijentirane osobe (bila je članica kanadske kazališne trupe komunista i feministica), pravima žena, ali i popisom gorućih problema, od socijalnih nepravdi do političkog nasilja. Stoga ispod tog “ljubića”, u kojem su glavni junaci Ona i On, tiho struji kritika neoliberalnog rintanja i borbe za svaki dinar, pri čemu na kraju dana, umorni od svega, i muškarci i žene ostaju sami kao prst.

Čini se da su glumci Zijah Sokolović i Jasna Bilušić gotovo idealan par za crnohumornu igru gradskih očajnika. Oni koji vole Zijaha Sokolovića (a takvih ima puno) i predstave mu “Glumac je glumac je glumac…” ili “Cabares Cabarei”, uživat će u njegovoj čaplinovskoj glumi prepunoj izražajne geste i crne ironije. Nasuprot ovom pitoresknom gubitniku, Jasna Bilušić, u skladu s današnjim vremenom, jednostavna je, gotovo bezbojna pripadnica modernog plemena, u kojem sve funkcionira ali malo toga ima smisla. Njihova igra, u kojoj se miješaju zablude, egoistični interesi, empatija i iskrena očekivanja, daje nam mogućnost da ponovno razmislimo o stvarima koje su nam tako dobro poznate: kako živimo, koliko drugima dajemo, u čemu smo onemogućeni i koliko smo za sve to sami krivi?

Scenografija prazne pozornice (Igor Pauška), s jednom udobnom foteljom i gomilom plastičnih flaša za vodu, naslućuje atmosferu današnjeg života u kojem nam od komfora ništa ne fali, sve je lako dohvatljivo, ali je puno toga umjetno. Predstava polako klizi i lako se gleda, a traumatična mjesta brzo se pretvaraju u gegove u kojima dominira Zijah Sokolović. Životna priča puna crnila ovaj put je odigrana kao bulevarsko kazalište kojem ne nedostaje šarma. Umjesto zamjerke, moglo bi se reći da su “Ona, on i vi” mogli krenuti i u drugom pravcu, s punim pravom: kao teška egzistencijalna drama u kojoj bi crni humor vrlo brzo bio zamijenjen očajem, a mi bismo umjesto s osmijehom iz kazališta izašli s ciglom u želucu. Kako je Zijah Sokolović i redatelj predstave, on je ovu igru skrojio po svojoj mjeri. Red šašavih situacija između njega i nje, red problema podvučenih sjetom, malo splina današnjeg otuđenja i – sretan završetak. U takvoj kombinaciji vidjeli smo puno toga istog, barem kada se radi o glumi Zijaha Sokolovića, a tonus predstave spušten je na razinu blage socijalne komedije.

Propuštene prilike

Redatelj je možda želio da u predstavi “Ona, on i vi” bude nešto od modernog Godota, ali toga nije bilo, jednako kao ni dublje analize granica ljubavi i egoizma. Također je bilo prostora i za razigravanje razlika između stvarnog i lažnog do metafizičkih granica, ali Ona i On zaustavili su se na međusobnom emotivnom obračunu. Za tako nešto bio je potreban zaokret u redateljskom i glumačkom smislu, ali Zijah Sokolović ostao je vjeran sebi svojstvenoj naglašenoj ekspresiji, koja nije ogolila, već je sakrila najtemeljnije civilizacijske probleme.

Repertoarno gledano, izvedba “Ona, on i vi” (originalni naslov glasi “Jean et Beatrice”) kao stvorena je za kazalište “Exit” koje ustrajno njeguje ciklus malih i neobičnih tema. Ovaj put propuštena je prilika da se temi moderne usamljenosti doda onoliko gorčine koliko ona zaslužuje. Sve u svemu, oni koji vole teatar “Exit” gledat će jednu suvremenu, u sat i pol vremena dobro ispričanu priču i – Zijaha Sokolovića.