Mafija u Carinskoj upravi?

Na zahtjev Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu, kriminalistička policija ovih dana istražuje sumnjive radnje više djelatnika Carinske uprave Ministarstva financija, u vezi navodnog nezakonitog uvoza robe iz Europske unije u Hrvatsku. Policijska uprava Zagrebačka potvrdila je za “Novosti” da se u Carinskoj upravi, na osnovu anonimnih dojava, istražuju i moguće nezakonitosti vezane uz nabavu stručnih priručnika, a pod istragom je i jedno zasad neimenovano trgovačko društvo.

Anonimne prijave policija je zaprimila od više pravnih i fizičkih osoba, među kojima i od Nezavisnog sindikata carinika Hrvatske, koji u posljednje dvije godine mnogobrojnim dopisima upozorava institucije na političku korupciju i nepotizam u Carinskoj upravi.

 Sevdah za ravnatelja

Umjesto da nam potvrdi ili opovrgne provođenje policijske istrage u Carinskoj upravi, njezin glasnogovornik Predrag Juratovac poslao nam je službeni dopis u kojem piše da “ukoliko su navedene informacije o istrazi točne, iste posjeduju nadležne institucije”. “Carinska uprava u svom svakodnevnom poslovanju postupa sukladno zakonskim propisima RH iz djelokruga rada carinske službe”, odgovor je Carinske uprave.

Nezavisni je sindikat carinika Hrvatske prije točno mjesec dana predsjedniku Ivi Josipoviću i predsjednici Vlade Jadranki Kosor uputio zahtjev za zaštitu carinskih službenika od nezakonitih pritisaka i pokušaja “pakiranih” premještaja nepodobnih zaposlenika za koje je, prema njihovim anonimnim izvorima, odgovoran Mladen Barišić, bivši HDZ-ov rizničar i ravnatelj Carinske uprave.

Kap koja je prelila čašu sindikalnog strpljenja nedavni je slučaj Mirka Dragosavca, voditelja smjene u carinskoj ispostavi u Zračnoj luci Zagreb i člana sindikata. Protiv njega je ravnatelj Barišić zatražio pokretanje disciplinskog postupka, pod suludim razlogom da je navodno svojoj kolegici na radnom mjestu pjevao narodnjake i vrijeđao njezinu obitelj, o čemu su “Novosti” već pisale.

– Nakon analize događaja s Mirkom Dragosavcem, koji prema evidenciji iz knjige dežurstava s osobom koja ga je prijavila nije radio posljednje tri godine, možemo mnogobrojnim dokazima potvrditi da je Barišić stvorio mafiju u Carini, koja radi po njegovim nalozima kako bi se na nelegalan i nemoralan način dokopali položaja, novca i drugih privilegija. Slučaj pjevanja bosanskih pjesama je zapravo sevdah za Mladena Barišića i njegove sljedbenike. Svi smo mi Barišićeve žrtve – kaže Željko Popović, predsjednik Nezavisnog sindikata carinika Hrvatske.

Dodaje da je Barišić u isto vrijeme bio ravnatelj Carinske uprave i rizničar HDZ-a, što je nespojivo s kodeksom Svjetske carinske deklaracije. Od premijerke je pismeno zatražio njegovu smjenu jer je, kako navodi, savjesne carinike koji su otkrivali šverc robe i ilegalno postupanje s njom, nezakonito premještao na druga i često slabije plaćena mjesta.

– Sve je počelo s Robertom Matijevićem, bivšim pomoćnikom ravnatelja Carinske uprave i šefom službe za suzbijanje krijumčarenja. On je još 2001. otkrio više od 20 tona švercane kave, cigarete s crnogorskim markicama u Tvornici duhana Rovinj, a razotkrio je i šverc nafte u Posavini. Na kraju je, paradoksalno, za nesavjestan rad suspendiran s mjesta pomoćnika ravnatelja i prebačen na niže plaćeno mjesto. Nije izdržao pritisak pa je otišao iz carine. Otada počinju pritisci na sindikat, a Barišić, nerazumljivo, ukida i Službu za suzbijanje krijumčarenja koju je Matijević vodio do svoje suspenzije – navodi Popović.

Prijava upućena i premijerki

Osim krim-policije, nezakonite radnje u Carinskoj upravi istražuje i USKOK, i to na temelju naputka premijerke Jadranke Kosor koja je još u siječnju ove godine zaprimila prvu sindikalnu prijavu o mogućoj korupciji u vrhu te ustanove.

– Na dotičnom se predmetu radi, ali po zakonu ne smijemo ništa više reći – kratko je kazao Vuk Đuričić, glasnogovornik USKOK-a.

Prijava Nezavisnog sindikata došla je i u ruke pučkog pravobranitelja Jurice Malčića, koji kaže da to nije prvi put da se Carinska uprava spominje u kontekstu nezakonitih radnji.

– Mi smo tu prijavu proslijedili Upravnoj inspekciji Ministarstva uprave jer po zakonu nemamo ingerencije djelovati u navodnim slučajevima istrage oko nezakonitostima u Carini – izjavio je Malčić.

Pisao je Popović i ministru pravosuđa Ivanu Šimonoviću kojega je obavijestio o neispravnom radu Upravne inspekcije i Državnog odvjetništva te o nedozvoljenim radnjama ravnatelja Barišića. U Ministarstvu pravosuđa kazali su da su prijavu sindikata uputili državnom sektoru za borbu protiv korupcije.

– To nije u našoj nadležnosti, obratite se DORH-u i policiji – odgovorila je glasnogovornica Ministarstva pravosuđa Vesna Dovranić na naš upit što je Ministarstvo poduzelo u vezi s prijavom.

  •  

Traljavo suzbijanje korupcije

Iz Carinske uprave na naše upite odgovaraju da njihova “Služba za unutarnji nadzor i kontrolu u svim slučajevima za koje postoji sumnja u povredu službene dužnosti, provodi disciplinske mjere sukladno zakonu”. Izvješće o radu u prošloj godini dostavili su Nacionalnom vijeću za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije, a navedeno ga je vijeće jednoglasno prihvatilo. Više smo puta kontaktirali Željka Jovanovića, predsjednika Nacionalnog vijeća koji je također upoznat s prijavama o korupciji u Carini, no do zaključenja ovog broja nismo uspjeli dobiti njegovu izjavu.