Novac cirkulira, zrak ne

Kao i lanjskog proljeća, opet nas je prve zapalo poremetiti idilu u i oko Koncertne dvorane “Vatroslav Lisinski”, budući da radovi na sanaciji tamošnjeg ventilacijskog sustava – usuprot svim službenim obavijestima – navodno još nisu gotovi. Njihov završetak, inače, proslavljen je još jesenas, nakon rekordno brzog uklanjanja azbestne izolacije iz kanala za ventilaciju; toliko brzog, naime, da su “Novosti” krajem prošle godine otkrile i podatak o nedopuštenoj koncentraciji kancerogenih vlakana u zraku nakon otvaranja dvorane.

Ukratko, saznali smo da obnova sustava nakon uklanjanja azbesta iz ove zagrebačke te jedine hrvatske koncertne dvorane nije gotova, budući da obnovljena ventilacijska mreža uopće nije izbalansirana. Radi se o višekilometarskom složenom sklopu tunela, pojednostavljeno kazano, kroz koje se sam protok zraka regulira brojnim zaklopcima čiji je međusobni odnos presudan za ispravno funkcioniranje ventilacije i potpuno kontroliranje zračnosti.

Ilegalni pušač zablokirao ventilaciju

Nova je ventilacija bez sumnje tehnički bolja od prethodne, gotovo četiri desetljeća starije, ali je – prema riječima iz dobro upućenog izvora ovog tjednika – izvođačima radova na njegovu postavljanju zacrtan prekratak rok za dovođenje trakta u funkciju. Stoga on sada, kako doznajemo, radi “tek onako, odoka”. Drugo, nastavak radova na uravnoteživanju ventilacije moguće je provesti tek u predstojećoj ljetnoj stanci, a ne za vrijeme koncertne sezone, pa će najvjerojatnije još jedno ljeto biti odvojeno za doradu zahvata.

O kakvom se delikatnom sklopu radi, potvrdio je prije nekoliko dana slučaj u toku jednog koncerta, kada je stanoviti ilegalni pušač u aneksu zgrade – pušenje je zabranjeno u čitavom prostoru “Lisinskog” – aktivirao vatrodojavni sustav i tako zablokirao čitavu ventilaciju. Dotok zraka u takvim situacijama, dakle, automatski se prekida radi suzbijanja požara. Posjetitelji zacijelo nisu primijetili ništa posebno neobično do kraja priredbe, no činjenica je da nitko nije bio u stanju odmah reaktivirati nedovoljno operabilan ventilacijski sustav, nego je za to trebalo više sati.

Iz razloga svega pobrojanog, poduzećima Teh-gradnja, CIAK i Ventilator, kao izvođačima radova, navodno još uvijek nije isplaćen puni dogovoreni iznos naknade, a koji se u međuvremenu popeo do između 35 i 40 milijuna kuna. Nije ni mogao biti isplaćen, ako još uvijek nije izvršena službena primopredaja od izvođača naručitelju, Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju grada, komunalne poslove i promet.

Ravnatelj KD “Vatroslav Lisinski” Dražen Siriščević, kojemu smo uputili nekoliko pitanja o problemu sanacije, odgovorio nam je samo da se u vezi s tim možemo obratiti onome tko je radove naručio i platio – ili bi tek trebao – dakle, spomenutom Gradskom uredu. A njemu, tj. njima u “Lisinskom” možemo se ubuduće obratiti ukoliko nas zanima nešto o samom programu dvorane. Tako smo i postupili, te nazvali pročelnika gornjeg Gradskog ureda, Davora Jelavića.

On je u kratkom telefonskom razgovoru demantirao ovdje navedene informacije o problemima ventilacijskog trakta, ustvrdio kako sve u tome dijelu radi besprijekorno i dodao da je izvođačima radova sve plaćeno. Nažalost, zbog rokova tiskanja ovog broja “Novosti” nismo imali mogućnost čekati na uvid u ovjerene potvrde o primopredaji i plaćanju. Naposljetku, Jelavić je dodao još i to kako “izvođači traže načina da uđu u dvoranu radi drugih poslova koji se tek moraju obaviti”, jer “u dvorani ima dosta toga što tek čeka na obnovu”, a ne tiče se ventilacije.

Kratkoročni politički diktat

Na naše pitanje tko je odgovoran za taj dio priče, Davor Jelavić odgovorio nam je da je riječ o ravnatelju Siriščeviću, onome istom koji nas je prethodno uputio na Jelavića. Ovdje tako dolazimo i do poante o lošoj cirkulaciji u komunikacijskim kanalima nad “Lisinskim”, goroj od one u ventilacijskima. Više godina, naime, kao veliki se problem ispostavljaju centralizirane financijske ovlasti – prenesene na Grad Zagreb – uslijed čega oni koji neposredno upravljaju dvoranom, a slično je s većinom gradske imovine, imaju relativno svezane ruke kod odlučivanja o dotičnim objektima.

Zato, dojam je da pri užurbanoj sanaciji u “Lisinskom” nije odlučivala ni uprava “Lisinskog” niti građevinska struka, nego kratkoročni politički diktat iz gradskog poglavarstva, s motivom u izborima za predsjednika Hrvatske na kojima se bio kandidirao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Također, za pretpostaviti je da će trijumfalni plakati što su povodom sanacije azbesta ukrasili “Lisinski” i još neke gradske lokacije, još neko vrijeme ostati izloženi u pojedinim dijelovima te dvorane, ali ovaj put kao interna provokacija.

  •  

“Kroacija osiguranje” ne želi isplatiti odštetu

Uz nejasnoće oko sanacije azbestne izolacije u “Lisinskom”, tu je instituciju lani zadesila još jedna nevolja – požar koji je zahvatio manji dio dvorane u listopadu prošle godine, potkraj sanacijskog zahvata. Kao i u primjeru sanacije, međutim, čini se da ni taj dio priče još uvijek nije zaključen, budući da “Kroacija osiguranje” – kako “Novosti” doznaju – ne želi dvorani platiti naknadu za pretrpljenu štetu u iznosu od oko dva milijuna kuna. Ključni problem pritom je policijska istraga, odnosno nalaz po kojem za izbijanje požara između scene i partera nije kriv tamo ostavljeni stroj, instalacije ili nešto slično, nego tzv. ljudski faktor, neobvezujući po osiguravatelja. Drugim riječima, svi su mogući uzroci isključeni, osim pretpostavke da je netko tamo jednostavno odbacio opušak cigarete, koji se kasnije razgorio na parketu dvorane. Ili, pak, da je požar namjerno podmetnut.

Nažalost, mimo toga istražnog mišljenja opet se u službenom prostoru što spaja “Lisinski” s gradskim poglavarstvom, iz smjera potonje adrese začula neformalna optužba na račun mogućeg podmetača vatre: kriva je konkurencija, ljubomorna zbog posla na obnovi koji su dobili drugi. Takva sumnja ipak nije popraćena bilo kojom čvršćom indicijom, baš kao što je nešto slično krajem prošle godine bilo usmjereno protiv bivšeg tehničkog ravnatelja dvorane Darka Fijembera. On je tada, osim za podmetanje požara – zbog tobožnje osvete za smjenu s ravnateljske pozicije – bio nepravedno osumnjičen i kao doušnik “Novosti”. Gradska uprava nad “Lisinskim” tako se pokazuje već poslovično paranoičnom, dok se značajniji problemi u radu te dvorane i dalje gomilaju. Recimo, nove velike orgulje: javnost još nije upoznata s činjenicom da su trenutno izvan upotrebe zbog čađe što je tokom požara ušla u njihove cijevi koje dan-danas čekaju na čišćenje.