Pišite kako očekujem ili se gubite

Na stranicama “Glasa Istre” započeo je otvoreni rat između redakcije i Alberta Faggiana, vlasnika novina i izdavača. Naime, novinar Boris Žižović komentirao je sjednicu skupštine Istarske županije na kojoj je županu Ivanu Jakovčiću postavljeno vijećničko pitanje o deset milijuna kuna pozajmica koje su “Glasu Istre” dala javna poduzeća pod kontrolom županije, odnosno vladajućeg IDS-a.

Iako je osobno odobrio da se novac transferira novinama kako bi mogle nastaviti izlaziti, Jakovčić je izjavio kako su “njegove ruke po tom pitanju potpuno čiste”, a Žižović je onda napisao da mu ruke nisu čiste, već naprotiv, “prljave do bola”. Optužio je župana da je, odobrivši pozajmice, ustvari izvršio perfidan politički pritisak na novine. Napisao je i da je “Jakovčić izravan sukrivac što se ‘Glas Istre’ našao pred moralnim i mentalnim bankrotom što ima možda i teže posljedice od onog financijskog”.

Na stranicama “Glasa Istre” oglasio se potom sam novi vlasnik novina Albert Faggian (vidi susjednu stranicu i Pavićevih “13 teza o novinarstvu u Hrvatskoj”). Faggian piše kako je mislio da su njegove novine ozbiljne, ali kaže, one to tek trebaju postati. Ocjenu o tome pritom daje netko tko nikada u životu nije imao nikakve veze s novinarstvom, a s “Glasom Istre”, osim dojučerašnjeg 12-postotnog vlasništva koje je nedavno pretočeno u stopostotno, vežu ga samo tekstovi u rubrici “Crna kronika” koju su novinari punili pišući o njegovu liku i djelu.

Kako bilo, Faggian se dalje žali da je riječ o članku punom neargumentiranog zaključivanja, nedokazivih tvrdnji i sitnih ili većih uvreda, pa da je autor komentara to napisao “bez pribavljenog mišljenja druge strane”, dakle ne kontaktirajući Jakovčića, što bi, podučava Faggian, “trebala biti ideja vodilja svakog normalnog novinarstva”. Pri kraju svog uratka gazda grdi svog šegrta koji da je “bez trunke zahvalnosti prema onima bez čijeg novca danas ne bi bilo novina”.

– Neka Faggian dostavi spisak ljudi kojima se treba javno zahvaliti, pa ću zatim odlučiti želim li pisati u novinama u kojima se ne smije pisati o spasiteljima, donatorima i prijateljima “Glasa Istre” – javno je pozvao Žižović gazdu. Otvoreno poručuje kako je Faggian postao Jakovčićev zaštitnik s pretenzijama da osobno uređuje novine.
I sam Žižović i brojni njegovi kolege rekli su nam kako je ovom prepiskom sasvim jasno otvoren front između vlasnika i onih koji novine stvaraju. Tvrde da je tim potezom Faggian odaslao poruku svim svojim novinarima: Ili piši onako kako očekujem i ne diraj u nedodirljive, ili ćeš otići iz “Glasa Istre”.

– Komentar sam u ovom slučaju pisao ja, koji kao sindikalni povjerenik uživam zakonsku zaštitu. Međutim, što bi se dogodilo da je potpisnik komentara bio netko drugi? Gotovo sam uvjeren da bi mu Faggian u svom reagiranju, dakle na stranicama novina, uručio otkaz – kaže Žižović.