Pravobraniteljica predložila izmjenu Ustava

Sadašnja evidencija kaznenih djela omogućuje da osuđeni počinitelj spolnog delikta nad djetetom nakon izdržavanja kazne zatvora i razdoblja rehabilitacije bude izbrisan iz te evidencije, pa se bez teškoća može zaposliti na radnom mjestu gdje će biti u bliskom kontaktu s djecom ili biti posvojitelj ili udomitelj djece. Zbog toga je pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić predložila izmjenu članka 30. Ustava, koji propisuje kako kaznena osuda za teška i osobito nečasna kaznena djela može, u skladu sa zakonom, imati za posljedicu gubitak stečenih ili zabranu stjecanja na određeno vrijeme nekih prava na obavljanje određenih poslova, ako to zahtijeva zaštita pravnog poretka.

– Smatramo da takvim osobama i nakon izdržane kazne i isteka rehabilitacije treba onemogućiti zapošljavanje na mjestima gdje će biti u neposrednom kontaktu s djecom. Zato je nužna promjena Ustava s obzirom na to da su spolni delikti na štetu djece svakako među najtežim kaznenim djelima i da postoji veliki rizik da će počinitelji ponoviti takva djela – rekla je pravobraniteljica.

Ured pravobraniteljice pokušava ostvariti zaštitu djece i putem donošenja Zakona o kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji te izmjena Kaznenog zakona. Nastavlja zagovarati izradu baze podataka o počiniteljima spolnih delikata na štetu djece.

– Mnogo toga još treba učiniti da bi se djecu doista zaštitilo. Važno je s djecom razvijati odnos povjerenja u obitelji, ali i u odgojno-obrazovnim ustanovama, kako bi dijete znalo da nije samo krivo za to što mu se događa i kako bi se usudilo progovoriti o spolnom zlostavljanju. Neizmjerno je važna edukacija roditelja, odgojitelja, nastavnika, liječnika i svih koji rade s djecom. Pomažu pritom savjetovališta, SOS telefonske linije i programi prevencije nasilja koji djecu pripremaju da se sama znaju zaštititi od napada i zlostavljanja. Takve programe u nas provode pojedine udruge, ali trebalo bi ih osigurati svoj djeci u svim sredinama – kaže Mila Jelavić.