Preko HNK-a do atraktivnog zemljišta

Nakon što je splitski gradonačelnik Željko Kerum bez ikakvog obrazloženja smijenio Kazališno vijeće Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu i članove zamijenio svojim ljudima, pojavila su se razmišljanja po kojima u pozadini toga ne stoji samo igra oko izbora novog intendanta HNK-a, već i interesi povezani sa zemljištem kojim na atraktivnoj lokaciji u splitskoj gradskoj jezgri raspolaže ta kazališna kuća.

Osim centralne zgrade, HNK Split trenutno koristi prostore na još šest lokacija, a kako oni ne zadovoljavaju potrebe kazališta, izgradnja dodatnih prostora planirana je na lokaciji u susjednoj Plinarskoj ulici. Tamo bi se smjestila nova dramska scena, polivalentna dvorana s pokretnim gledalištem, nova baletna dvorana, kazališne radionice te apartmani za goste teatra, a cjelokupan bi objekt s glavnom zgradom bio povezan mostom ili tunelom. Ideja o takvom proširenju kazališta stara je već 30 godina, no nijedna dosadašnja gradska vlast nije se odlučila investirati u ambiciozni projekt, koji će vjerojatno čekati novog intendanta. Kako nam je kazao profesor Goran Sučić, jedan od smijenjenih članova Kazališnog vijeća, prenamjena atraktivnog prostora mogla bi biti jedan od razloga provedene čistke.

– Kako ne postoji nijedan valjan razlog za našu smjenu, niti nam je ikakav razlog predočen, sumnjam da to ima veze s lokacijom za gradnju depandanse kazališta koja stoji neiskorištena dugi niz godina. Splitom su zavladali kupci i nakupci, građevinski lobi koji je vrlo jak, a pripada mu i sadašnji gradonačelnik, koji je osobno zainteresiran za pojedine lokacije u Splitu, i to je jedan od mogućih razloga. Ako Kazališno vijeće, u kojem su sjedili stručnjaci, nije htjelo popustiti poznatom gradonačelnikovom zahtjevu da je za izbor na mjesto intendanta dovoljna srednja stručna sprema, onda je sigurno da ne bismo bili poslušni ni oko prenamjene kazališnog zemljišta – kaže Sučić. Iako HNK Split nema dovoljno prostora za normalno funkcioniranje, dodaje Sučić, Grad Split ubire novac iznajmljujući dio prostora u zgradi kazališta jednoj ljekarni. Odbijanje zahtjeva Kazališnog vijeća da se taj najam prekine dovoljno govori o odnosu grada prema potrebama kazališta.

Bilo kakva prenamjena kazališnog zemljišta nije moguća bez promjene odredbi Generalnog urbanističkog plana Splita, koji na toj lokaciji predviđa kazališne sadržaje, a označava i mogućnost da se dio djelatnosti vezanih uz HNK i koncertne aktivnosti locira na području starog Hajdukovog igrališta. Na toj vrijednoj lokaciji, poznatoj i pod nazivom Stari plac, splitski gradonačelnik Željko Kerum zamislio je pak još jedan šoping centar.