Puhovski i Budak: Poseban sud za ratne zločine

Štoviše, Žarko Puhovski i advokat Slobodan Budak smatraju da bi za procesuiranje ratnih zločina trebalo formirati poseban sud i tužilaštvo kao u Srbiji, u kojoj se to radi vrlo kvalitetno i s kojom postoji dobra suradnja. Ti prijedlozi iznijeti su na okruglom stolu “Efikasnije procesuiranje ratnih zločina i obeštećivanje preživjelih i porodica žrtava – neophodne zakonske izmjene”, održanom u Zagrebu.

Na skupu, koji su organizirale nevladine organizacije Documenta i Građanski odbor za ljudska prava te Centar za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka, najviše iskrenja bilo je na temu koji bi sudovi trebali procesuirati ratne zločine. Dok su predstavnici Državnog odvjetništva i sudova, na čelu s predsjednikom Vrhovnog suda Brankom Hrvatinom, inzistirali na nastavku postojeće prakse suđenje na županijskim sudovima, navodeći da se time postiže viši nivo svijesti o onome što je učinjeno u ratu, nevladini aktivisti smatraju da bi se koncentracijom suđenja u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku postigla veća profesionalnost i nepristranost sudskih vijeća.

Voditeljica Documente Vesna Teršelič rekla je da se od preko 700 predmeta koji su predani DORH-u oko 400 njih još uvijek nalazi u predistražnoj fazi. Ministar pravosuđa Ivan Šimonović kazao je da se u posljednjih pet godina u 25 posto slučajeva sudilo Hrvatima za ratne zločine, što je bitna razlika u odnosu na statistike iz ranijih vremena. Podsjetio je da je DORH zbog utvrđenih nepravilnosti do sada obavio reviziju postupaka za 90 optuženih u 14 predmeta. Zamjenica državnog odvjetnika Jasmina Dolmagić rekla da je tokom 90-ih bilo preko 4.600 prijava za ratne zločine, da bi nakon 2001. broj postupaka, nakon uklanjanja nepravilnosti, bio sveden na 1.160.