Smrtna kazna zbog proricanja budućnosti

Najnoviji slučaj libanonskog televizijskog proricatelja budućnosti koji je uhićen za vrijeme boravka u Saudijskoj Arabiji i osuđen na smrt aktualizirao je problematiku odnosa državne vlasti prema onima koji se ne uklapaju u njezine norme ponašanja. Ali Hussain Sibat bio je izuzetno popularan radi emisije na iračkoj televiziji u kojoj je gledateljima odgovarao na pitanja. Zbog toga je očigledno došao na crnu listu, pa je njegov prelazak granice Saudijske Arabije iskorišten za ekspeditivno uhićenje od strane tamošnje religijske policije. Da stvar bude bolja, razlog njegovog odlaska u Saudijsku Arabiju bilo je sudjelovanje u religijskom hodočašću.

Vijest o zatočenom proricatelju budućnosti odjeknula je u javnosti. Većina televizijskih postaja kritizirala je takvo ponašanje, a Amnesty International pozvao je kralja Saudijske Arabije da spriječi Sibatovo smaknuće.

Opće zgražanje takozvane demokratske javnosti nad sudbinom libanonskog proricatelja ne znači da divinacija drugdje u svijetu, osim možda u Indiji, ima bitno drukčiji status. Unatoč tome što je većina onih koji sudjeluju u vlasti itekako zainteresirana za informacije o svojoj budućnosti, bavljenje takvim aktivnostima uglavnom tretiraju kao besmisleno ili religijski neprimjereno. Javna je tajna da većina svjetskih političara i multinacionalnih kompanija redovito koristi usluge astrologa, a dosad su samo Ronald Reagan i princeza Diana to potvrdili u novinskim izjavama. U želji da postignu što veću moć, političari će bez ikakvih problema otići na konzultacije i najopskurnijim vidovnjacima. Isto tako, ljudi koji vode kompanije pristat će na bilo kakve magijske rituale samo da bi ostvarili profit. Istovremeno će i jedni i drugi u javnim nastupima dvolično isticati sasvim drukčiji svjetonazor.

Iz najstarijih sačuvanih pisanih dokumenata vidljiva je sprega državne uprave i astrologije. Prije nešto više od 4.000 godina na području Mezopotamije svećenici-astrolozi svojim su predviđanjima kreirali najvažnije državne odluke i svojim autoritetom kraljevima jamčili sigurnost vlasti. Slično je bilo i u Kini, gdje su astrolozi imali istaknutu poziciju i pravo na brojne privilegije. Tu nailazimo i na prvo zabilježeno pogubljenje nekih astrologa. Naime, dvojica astrologa previše su uživali u životu i pritom zaboravili izračunati točno vrijeme Sunčevog pomračenja. Zbog te neoprostive greške kineski car osudio ih je na smrt.

Sličnu sudbinu su doživljavali i rimski astrolozi koji su, ovisno o karakteru imperatora, bili najbjedniji ili najcjenjeniji građani. Ostala je zabilježena anegdota o razgovoru jednog poznatog rimskog astrologa s imperatorom koji ga je mislio smaknuti. Imperator mu je prije izricanja presude postavi ciničko pitanje: “Kad ćeš umrijeti?” Astrolog je mirno odgovorio: “Dva mjeseca prije vas.” Nakon toga imperator je promijenio svoju odluku, a astrolog je postao najpaženija osoba u Rimu.

U povijesti je zabilježena i tužna sudbina švicarskog astrologa Karla Ernsta Krafta koji je želio pomoći Hitleru u realizaciji njegova monstruoznog sna. Uspješno je predvidio pokušaj atentata na Hitlera što je privuklo pažnju najužeg nacističkog rukovodstva, tako da su Krafta vrlo brzo uključili u svoju propagandnu mašineriju. Njegov zadatak je bio da veliča pobjede njemačke vojske i predviđa konačno ostvarenje Trećeg Reicha. No, s vremenom su se Hitler i njegovi suradnici sve više udaljavali od astrologije, pa je Kraft pao u nemilost. Nadobudni astrolog na kraju je završio u koncentracionim logorima. Umro je u Buchenwaldu 1945.

Dakle, u simbiozi astrologa i političara u pravilu su lošije prolazili astrolozi koji bi često životom znali platiti svoju nepromišljenost.