Todorićevim milijunima Pavić kupio Kutlinu tvrtku

Nakon što je prošle godine objavljen niz novinskih napisa o tome kako pretvorbeni tajkun Miroslav Kutle pokušava od medijskog magnata Ninoslava Pavića naplatiti svoje prikriveno vlasništvo u Pavićevoj kompaniji Europapress holding (EPH), “Novosti” otkrivaju kako je Pavić još 2008. godine izvršio 33,62 milijuna kuna vrijednu isplatu kojom je kupio stopostotni udio u dioničkom društvu Dalta. Riječ je o tvrtki u sastavu Globus grupe, preko koje je Kutle 1990-ih upravljao svojim golemim poslovnim carstvom.

Pavić je tvrtku Dalta d.d. kupio putem svoje tvrtke Com.com, a sredstva za tako krupnu transakciju pribavio je od koncerna Agrokor Ivice Todorića, kojemu je iste godine prodao svoj poslovni udio u novoosnovanoj tvrtki mStart telekomunikacije za 43,65 milijuna kuna. Da stvar bude zanimljivija, iz službene poslovne dokumentacije tvrtke mStart telekomunikacije ne može se nikako razabrati zbog čega bi ona u tom trenutku vrijedila više od 40 milijuna kuna, budući da u njenom financijskom izvještaju za 2008. godinu piše da ona nema nikakve imovine, nema nijednog zaposlenika, niti je cijelu godinu obavljala djelatnost za koju je registrirana, a ukupan joj je godišnji prihod iznosio smiješnih 45 kuna i pet lipa. Temeljni kapital mStart telekomunikacija iznosi samo 20.000 kuna, pa nigdje u financijskom izvješću te tvrtke nema brojke veće od 51.000 kuna, koliko je iznosio njen – gubitak.

Bezvrijedna tvrtka?

Kako se po svim financijskim pokazateljima čini da je riječ o posve bezvrijednoj tvrtki, razumno je postaviti pitanje na čemu je bila utemeljena golema novčana transakcija između najvećeg hrvatskog poduzetnika Ivice Todorića i medijskog izdavača Ninoslava Pavića, pomoću koje je potonji kupio nekadašnju Kutlinu tvrtku. “Novosti” su to pitanje postavile PR službi i glasnogovornici Agrokora Anji Linić, zatraživši da nam pojasne u čemu je tolika vrijednost mStart telekomunikacija, no na naš pismeni upit nije odgovoreno ni nakon pet dana.

MStart telekomunikacije osnovane su u rujnu 2007. godine, a kako stoji u sudskom registru, 7. kolovoza 2008. godine sklopljen je ugovor o prijenosu poslovnog udjela, koji bi se mogao odnositi na transakciju s Pavićem, pa je od 11. kolovoza 2008. godine koncern Agrokor zaveden kao njihov jedini osnivač, a kao direktor navodi se Ivan Crnjac, Agrokorov izvršni potpredsjednik za strategiju i tržište kapitala. Sudeći po medijskoj najavi iz studenog 2007. godine, ta je tvrtka vjerojatno bila osnovana radi realizacije projekta K-Mobile, u kojem je uz Pavićev Com.com i Todorićev Agrokor trebao sudjelovati i mobilni operater T-Mobile. Riječ je bila o novoj “pre-paid” usluzi koja bi se nudila putem EPH-ovih i Konzumovih prodajnih kanala i koja je trebala startati u ožujku 2008. godine, no od cijelog projekta do današnjeg dana nije se dogodilo ništa.

Jednom ranijom prilikom glasnogovornica Agrokora Anja Linić kazala nam je kako je taj koncern 2008. godine “povoljno” otkupio od Pavića udio u mStart telekomunikacijama, kako bi samostalno realizirao projekt koji je zbog krize trenutačno ipak zamrznut. Sam Ninoslav Pavić u intervjuu koji je u listopadu 2008. godine dao magazinu “Lider” kazao je kako je K-Mobile “bio mali projekt s malim budžetom i malim ambicijama”, što je također u raskoraku s golemom svotom koju je dobio za svoj udio u tvrtki.

“Novosti” su za Pavićeve transakcije vezane uz tvrtke mStart i Dalta doznale iz financijskih izvještaja njegove tvrtke Com.com, koji su od lani javno dostupni na internetskim stranicama Fine, uočivši da je ona 2008. godine imala gotovo deseterostruko veći promet u odnosu na ostale godine. Naime, od ukupnih prihoda Com.coma u 2008. godini, koji iznose 48.212.110 kuna, čak 43.647.070 kuna otpada na prodaju udjela u mStart telekomunikacijama, dok se od ukupnih rashoda koji iznose 37.431.387 kuna, 33.620.000 kuna odnosi na navedenu kupnju tvrtke Dalta. Iz toga je vidljivo da se redovan promet kretao na razini od oko pet milijuna kuna te da je kupnja Dalte pokrivena upravo prihodom od prodaje mStarta.

Zadržao Kutline ljude

Com.com je inače glavna Pavićeva tvrtka, koju je on kao jedini osnivač i direktor registrirao 2004. godine i na nju prenio svoj 50-postotni udjel u kompaniji EPH, koja je vlasnik “Jutarnjeg lista”, “Slobodne Dalmacije”, “Globusa”, “Glorije” i brojnih drugih medija, a čijih preostalih 50 posto udjela drži njemačka grupa WAZ. Com.com ima i 50-postotni udio u tvrtki Unikum Hvar, koja ulaže u zemljišta na otoku Hvaru, a čiji je drugi suvlasnik splitska tvrtka Strategija, koju drže Benettonovi zastupnici za Hrvatsku. Također, Com.com je stopostotni vlasnik svojih tvrtki kćeri Com.com Contrast i Com.com Creativ. “Novosti” su uočile i to da je iste 2008. godine, kada su se odvijale opisane transakcije, Agrokor dao kratkoročnu pozajmicu Com.com Creativu u visini od 22 milijuna kuna, čime ukupan iznos njegovih transakcija prema Paviću te godine dostiže 75,65 milijuna kuna. Peta sastavnica Com.com grupe postala je Dalta d.d., kako je već ranije navedeno, također sa stopostotnim udjelom.

Iz Sudskog se registra može doznati da je sve do danas, godinu i pol dana otkada je Daltu preuzeo Pavić, na čelu uprave te tvrtke i dalje ostala Kutlina nećakinja Lidija Cebović, koja je 1990-ih vodila njegovu tvrtku Crotel, a na čelu nadzornog odbora ostao je Antun Crlenjak, stari Kutlin suradnik koji je kao direktor njegove tvrtke Dastra zajedno s njim bio okrivljen zbog zloupotreba u gospodarskom poslovanju tijekom 1990-ih. Crlenjak se odavno poznaje i s Pavićem, budući da je koncem 2000. godine, nakon izbijanja afere Grupo, bio nakratko priveden zajedno s njim i Kutlom. Tada ga se sumnjičilo za pomaganje u sklapanju tajnog ortačkog ugovora između Pavića, Kutle, Vinka Grubišića i Ivića Pašalića za ovladavanje hrvatskim medijskim prostorom. Zanimljivo je uočiti da Cebović i Crlenjak iste nadzorne i upravljačke funkcije kao u Dalti d.d. zauzimaju i u Globus grupi d.d., koja je i registrirana na istoj adresi, a koja je 90-ih bila stožerna Kutlina kompanija i obuhvaćala je Daltu, Dastru, Globus holding, Pegaz i druge tvrtke.

Unatoč svim tim poveznicama, ne može se precizno utvrditi ni gdje je završilo 33,62 milijuna kuna koje je Pavić isplatio za dionice Dalte d.d., niti u čemu je njena tolika vrijednost, budući da ni ta tvrtka ni Globus grupa nisu ispunile zakonsku obavezu dostave poslovnih izvještaja Fini, niti imaju javno dostupnu knjigu dioničara. Kutlino ime iz službene dokumentacije navedenih tvrtki počelo je od 2000. iščezavati, budući da se taj širokobriješki tajkun odlučio poslovno pritajiti nakon što je protiv njega pokrenuto desetak istraga i sudskih procesa zbog gospodarskih malverzacija.

Kutle se u sudskom registru kao jedini dioničar Globus grupe vodi do travnja 2005. godine, nakon čega njegov udio ostaje nepoznat. Prije nekoliko mjeseci za “Poslovni dnevnik” je izjavio kako već godinama nije većinski vlasnik Globus grupe i da zbog koncentriranosti na sudske procese nije pratio njeno poslovanje, no da je sada odlučio tome se posvetiti i oformiti ekspertni tim koji će utvrditi što se dogodilo s Globus grupom i njegovim preostalim vlasničkim udjelima.

Kutle: Nemam komentara

Iako je ljubazno uzvratio na naš poziv, puno više od toga nije htio reći ni za “Novosti”.

– Povukao sam se još 1998. godine, kada je upravljanje Globus grupom preuzeo menadžer Brian Berry i od tada slabo pratim što se s tim tvrtkama događalo. Bilo je u međuvremenu svašta, i pritvaranja i suđenja, tako da se doista slabo sjećam, previše je vremena prošlo – kazao nam je Miroslav Kutle kada smo ga upitali o poslovima Globus grupe i tvrtke Dalta, te o Pavićevom preuzimanju Dalte.

Kutle nije htio odgovoriti ni na naše pitanje o učestalim napisima da traži povrat svojeg ulaganja u Pavićev EPH, kazavši da ne želi komentirati spekulacije, a na našu zamolbu da izravno odgovori potražuje li ili ne potražuje od Pavića određena sredstva također je kazao da nema komentara.

Preko tvrtke Dalta 90-ih su išle brojne financijske operacije s tvrtkama koje je Kutle preuzeo, poput transakcija s Hrvatskom poštanskom bankom, Tiskom, Dionom, Mirnom Rovinj i splitskom Obnovom. Za razliku od bogatog poslovanja 90-ih, o njenom poslovanju proteklih godina ima malo tragova. Prema posljednjim izvješću koje je dostavila Fini, onom za 2007. godinu, imala je u svojem vlasništvu dionice nominalno vrijedne 27,4 milijuna kuna, no poslovala je bez ikakvih prihoda. Može se još pronaći podatak da je u kolovozu 2008. godine Dalta za 1,5 milijuna kuna prenijela Fima grupi Milana Horvata paket od 23,55 posto dionica tvrtke Mirna Rovinj, nominalne vrijednosti 8,7 milijuna kuna. Nema podataka o tome je li Ninoslav Pavić kupio Daltu prije ili poslije prodaje Mirninih dionica Fimi.

Kao što je posljednjih mjeseci postalo općepoznato, Milan Horvat uhićen je zajedno s menadžerima Podravke zbog sumnje da su tajnom operacijom Spice pokušali steći kontrolu nad tom prehrambenom industrijom, pri čemu je Fima upravo dionice Mirne Rovinj dala u zalog za kredit koji je dobila od Podravke. No to je, nadamo se, neka sasvim druga priča.

Ivić Todorić i Ninoslav Kutle

Osim afere Grupo, koju je 2000. pokrenuo list “Republika” Ive Pukanića, objavivši dokumente o tajnim ortačkim ugovorima iz 1997. između Miroslava Kutle, Ninoslava Pavića, Vinka Grubišića i Ivića Pašalića, sklopljenima radi stvaranja medijskog kartela, jedan trag o izravnim poslovnim vezama Pavića i Kulte može se pronaći i u sudskom registru, gdje su u razdoblju od 1998. pa sve do 2008. godine bili navedeni kao predsjednik i zamjenik predsjednika nadzornog odbora tvrtke Fitnes centar fit.

Deset godina kasnije, čini se da je Kutle ispao iz te igre, a upravo su Ivica Todorić i Ninoslav Pavić blisko surađujući razdijelili između sebe njegovo nekadašnje medijsko carstvo. Todorić je postao vlasnik Tiska, a Pavićev EPH vlasnik “Slobodne Dalmacije”, pri čemu je Tisku prodao njenu distribucijsku tvrtku Slobodna Dalmacija trgovina. Todorić, koji još raspolaže sa 13 posto dionica RTL-a i oglašivačkom tvrtkom Unex, putem Agrokorove tvrtke Media ušao je, u strateškom partnerstvu s Pavićem, i u vlasništvo Zagrebplakata. Poslovi dvojice tajkuna redovito se isprepliću, pa je tako Agrokor ušao i u Pavićevu posrnulu turističku agenciju Adriatica.net sa 20 posto udjela.

S obzirom na njihove ostale resurse, taj dvojac danas tvori trgovačko-medijski savez koji je ovladao Hrvatskom u mjeri o kojoj su Pašalić i Kutle mogli samo sanjati.