Umreženi u mrak tarifu

Unatoč strastvenim polemikama koje se o objavljenoj SMS korespondenciji Ive Pukanića više od tjedan dana vode u medijima, nitko od bivših i sadašnjih državnih dužnosnika kompromitiranih prepiskom nije o tome zucnuo ni riječi. Šuti glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, koji se s Pukanićem obilno dopisivao u jeku afere s njegovom suprugom, šuti bivši ministar obrazovanja Dragan Primorac, koji je kao predsjednički kandidat obećavao da će zgaziti korupciju, a na Pukanićev je zahtjev manipulirao smještajem u studentskom domu, šute i ministri koji još uvijek sjede u Vladi, a koji su se oglušili i na izričit upit “Novosti” da pojasne svoje uloge u poslovima ubijenog izdavača “Nacionala”.

Iako je iz SMS-ova, pisanih sredinom 2008. godine, jasno da su se ministar financija Ivan Šuker i ministar prometa Božidar Kalmeta s Pukanićem dogovarali oko velikogoričkog, odnosno zadarskog izdanja njegovih novina “News”, ni jedan ni drugi nisu se o tome htjeli očitovati. Osim što je od Šukera, kojeg familijarno naziva Šuki, tražio da s milijun kuna pokrpa gubitke velikogoričkog “VG Newsa”, Pukanić je od njega tražio i da mu otkrije tadašnje podatke o poreznom dugu “Feral Tribunea”, te da posreduje u njegovom pokušaju sklapanja posla s Inom. Šuker nam ništa od toga nije htio komentirati. Od Kalmete je, pak, Pukanić hitno tražio da se izjasni što će biti sa Zadrom i da mu javi kada će se u vezi “Newsa” vidjeti sa stanovitim kapetanom.

Mutni poslovi u Velikoj Gorici

Koliko duboko su pojedini dužnosnici bili uvučeni u njegove poslove, iz same SMS prepiske ne može se utvrditi, no ona je ipak jasno pokazala da je cijela Pukanićeva poslovna konstrukcija počivala na sumnjivim aranžmanima s državnim i lokalnim dužnosnicima koji su stvarali logistiku za njegove projekte, za što su najbolji primjer upravo dvotjedne novine “News”, koje su svojevremeno izlazile u više od deset gradova. Riječ je zapravo o propagandnim tiskovinama, koje se besplatno dostavljaju na kućne adrese, a čija je osnovna funkcija da veličaju lokalne dužnosnike ili moćnike koji ih sponzoriraju te progone njihove političke neprijatelje.

Pukanić pri sklapanju takvih aranžmana, koji su išli preko njegove tvrtke NCL Novosti, nije birao stranku. Zagrebačko izdanje “Newsa” pokrenuto je novcem tadašnjeg SDP-ovog gradonačelnika Milana Bandića, varaždinsko pod pokroviteljstvom tadašnjeg HNS-ovog župana Radimira Čačića, međimursko uz pomoć njegovog kolege Josipa Posavca, istarsko izdanje dobilo je podršku IDS-ovog župana Ivana Jakovčića, a velikogoričko HDZ-ovog ministra i predsjednika tamošnjeg HDZ-a Šukera. I tako redom, od Osijeka i Požege do Zadra, Splita i Dubrovnika, kojim je tada vladala HDZ-ova gradonačelnica Dubravka Šuica.

O kakvim je ugovorima bila riječ pokazuje podatak da je Bandić, prije no što je posao svojeg glorificiranja odlučio prepustiti drugom izdavaču, Pukaniću za “ZG News” 2006. godine iz gradskog proračuna isplatio 710 tisuća kuna, a 2007. godine čak 1,24 milijuna kuna na ime “usluge informiranja građana o događajima u gradskim četvrtima”. Varaždinski je “News”, pak, prestao izlaziti nakon Čačićevog odlaska s mjesta župana i nakon što je zbog aranžmana s NCL Novostima umalo bankrotirala Varaždinska razvojna agencija, koja je koncem 2008. Pukanićevoj tvrtki dugovala 721 tisuću kuna na ime tiskanja i distribucije lista. “Istra News” tamošnja je županija, prema pisanju “Glasa Istre”, sponzorirala sa 23 tisuće kuna mjesečno, dok se u pojedinim slučajevima radilo o različitim oglašivačkim aranžmanima i drugim načinima sponzoriranja.

U slučaju Velike Gorice, ugovor o pokretanju lokalnog “Newsa” također je bio ponuđen tadašnjim gradskim vlastima SDP-a i HNS-a, koje su ga načelno prihvatile, no Pukanić je ipak ušao u aranžman s RVG grupom Jurja Hrvačića, odnosno Radiom Velika Gorica, čiji je direktor bio Šukerov čovjek, sadašnji HDZ-ov gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

– Bilo je zamišljeno da NCL grupa na ovom projektu, koji je imao čitav niz lokalnih inačica koje su služile za političko potkusurivanje, zajedno s RVG grupom Hrvačića i Barišića, bude transmiter kampanje HDZ-a za lokalne izbore, što je dogovoreno na razini Šuker-Pukanić – kaže Goran Beus Richembergh, HNS-ov saborski zastupnik i bivši dogradonačelnik Velike Gorice.

– RVG je filao izdanje “VG Newsa” prljavim informacijama, a kako su još imali radio, list “Reporter” i TV Turopolje, u lokalnim je medijima bila potpuno onemogućena bilo kakva pozitivna informacija o vladajućoj koaliciji SDP-a i HNS-a. Živjeli smo u medijskoj torturi, servirane su brojne laži s ciljem da se gazi mene i tadašnjeg gradonačelnika Tonina Piculu – dodaje Beus Richembergh, koji se na Pukanićevoj meti našao naročito 2008., nakon što se u Saboru usprotivio načinu prisilne hospitalizacije njegove supruge Mirjane Pukanić.

Kako kaže Beus Richembergh, RVG je trebao NCL Novostima plaćati 20 tisuća kuna po broju, za što je dobivao 16 stranica u “VG Newsu”, koje je punio lokalnim sadržajima i vlastitim reklamama, no iz Pukanićeve SMS prepiske vidljivo je da se dug RVG-a prema NCL-u popeo na milijun kuna, pa su Dražen Barišić i Pukanić dogovarali sastanak o tome kako da riješe problem. Pukanić je Hrvačića upućivao da podsjeti Šukera kako bi trebao ispuniti dana obećanja, a Šukeru je izravno poručivao da pribavi potrebnih milijun kuna.

Zatvorenih očiju ulazio u auto

– Taj je dug postao balast Pukaniću i on je čekao da Šuker pronađe sponzora, vjerojatno da dogovori s trećim stranama kako da se dug pokrije. Ne znam jesu li u tome uspjeli – kaže Goran Beus Richembergh.

Iz financijskog izvješća RVG-a “Novosti” su doznale da je ta tvrtka 2008. godinu završila s milijun kuna gubitka, no zanimljivo je da su nakon takvog minusa Hrvačić i Barišić pokrenuli drugi lokalni medij, Televiziju Turopolje. S druge strane, gubljenje poslova u Zagrebu, Varaždinu, Velikoj Gorici i drugim gradovima odrazilo se na rezultate tvrtke NCL Novosti, koja je 2007. godinu završila sa 2,3 milijuna kuna dobiti, a 2008. s čak 5,6 milijuna kuna gubitka.

– Šukerova uloga više je nego jasna. Svemoćan je u Velikoj Gorici, svi ga se boje jer je bio šef lokalne porezne uprave, a sada je ministar financija i ima informacije o svima. Šuker mi je osobno prijetio da će me uništiti ako ne zašutim i on je arhitekt političkog pokušaja uništenja velikog broja ljudi, a moj istup u Saboru bio je okidač da se i Pukanić obruši na mene. Osim progona u “Nacionalu”, nekoliko tjedana prije svoje smrti poslao mi je čovjeka koji mi je rekao da će uništiti i mene i moju obitelj. To je bio stil Pukanića, koji je nakon 2000. povjerovao da je svemoćan i da može oblikovati sudbinu države. Igrao se sudbinama ljudi i ništa mu nije predstavljalo nekoga uništiti. Mogu vam reći da sam u to vrijeme zatvorenih očiju ulazio u auto, čekajući što će se dogoditi – priča Beus Richembergh. Unatoč svemu, nije dobio podršku u svojoj stranci, budući da se Pukaniću blizak stranački predsjednik Radimir Čačić distancirao od Beusovog istupa u Saboru.

Poslovni aranžman oko Ine

Iako se pažnja javnosti s Pukanićevih SMS-ova pokušala prošlog tjedna ciljanim medijskim djelovanjem preusmjeriti na priču o nedopustivom narušavanju privatnosti objavom njegove korespondencije, javnu je relevantnost prepiske potvrdila već Olgica Spevec, ravnateljica Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. Ona je rekla da su SMS dogovori između Pukanića i suvlasnika EPH-a Ninoslava Pavića o usklađivanju cijena njihovih medija teška povreda zakona koju će Agencija istražiti. No povreda zakona može se pronaći i u drugim dijelovima prepiske, budući da se Pukanić nije libio, pokazuju SMS-ovi, od bivšeg glasnogovornika Vlade Ratka Mačeka tražiti da Šukera podsjeti kako mu trebaju podaci o poreznom dugu “Feral Tribunea”, koji su stvar porezne tajne. Šuker nije htio odgovoriti na naš upit o tome je li dostavljao takve podatke, no samo tri dana nakon tog SMS-a u “Nacionalu” je bio objavljen napad na vlasnike splitskog tjednika, u kojem je stajala i rečenica da “Nacional” iznos poreznog duga tog lista doznaje “iz povjerljivih podataka”.

Također, kako se može ustanoviti paralelnim čitanjem prepiske koju je Pukanić vodio s Šukerom, šefom “Nacionalovog” marketinga Nikom Franjićem i članovima uprave Ine Tomislavom Dragičevićem i Jozom Petrovićem, Pukanić je od Šukera, koji je tada bio predsjednik Nadzornog odbora Ine, tražio da nazove Petrovića, koji je bio ključan za poslovni aranžman koji je Pukanić namjeravao sklopiti s Inom. “Jesi li zvao Jozu P”, pisao je Pukanić Šukeru. “Jesam”, ubrzo odgovara Šuker.

Iz prepiske Franjića i Pukanića nije sasvim jasno o kakvom se poslu radi, no oni tu navode da bi ga za Inu bolje obavljali od konzultantskih tvrtki “Roland Berger” i “McKinsey”. Čini se da u posao nije trebala biti uključena sama NCL grupa, već je on isprva trebao ići preko Pukanićeve tvrtke “Plaga projekt”, a potom je prebačen na njegovu tvrtku “In brevi”. Nije jasno ni kako je taj posao završio, budući da je u vrijeme pregovora došlo do pogibije Pukanića i Franjića, no iz financijskih izvješća tvrtke “In brevi” za 2008. godinu vidljivo je kako ona te godine nije imala nikakvih prihoda.

Kao što smo naveli, ministar Šuker nije našao shodnim objasniti nam kakvu je ulogu on imao u posredovanju oko tog posla.

  •  

Šaroliki poslovi izvan izdavaštva

Iz Sudskog registra doznali smo i to da je Ivu Pukanića nakon njegove smrti na mjestu direktora tvrtke “Plaga projekt”, koja je isprva trebala realizirati posao s Inom, naslijedio šibenski poduzetnik Andrija Kević, koji je jednako tako postao i direktor tvrtke “Mansito”, preko koje je Pukanić kupio i gradio svoju kuću na Ribnjaku. Kević, s kojim se Pukanić također dopisivao, slovi kao najveći sponzor kampanja HSS-a i prijatelj HSS-ovca Ante Markova, s čijom je suprugom imao zajedničku tvrtku, a lani je protiv njega pokrenuta istraga zbog pranja novca u slučaju “Vodičanka”, dok se još od ranije vodi sudski proces radi malverzacija u “Salonacoopu”.

Kao što je vidljivo iz SMS korespondencije, Kević, uostalom kao ni Pukanićev prijatelj Hrvoje Petrač, nije jedina kontroverzna osoba s kojom je Pukanić bio u redovnom kontaktu dok se istovremeno dopisivao s glavnim državnim odvjetnikom Bajićem. Pukanić se dopisivao i s Vladom Brkićem, koji je bio uhićen u Nizozemskoj i Austriji zbog sumnje za krijumčarenje automobila, a inače je i kum šefa surčinskog klana Ljubiše Buhe Čumeta. Još jedan od njegovih redovitih korespondenata bio je Dražen Golemović, suprug udovice ubijenog mafijaškog bossa Vjeke Sliška, ali i istarski HDZ-ovac Elvis Drandić, koji je u svibnju prošle godine zajedno s Golemovićem uhićen u Uskokovoj akciji “Ipsilon”.

Paralelnim čitanjem SMS-ova može se vrlo lako ustanoviti da je student novinarstva Patrik Peričić, kojem je bivši ministar obrazovanja Dragan Primorac na Pukanićevu zamolbu sredio smještaj u studentskom domu, udomljen upravo na inicijativu Elvisa Drandića. Naime, nakon poruke u kojoj Primorac Pukanića pita za JMBG “od malog”, Pukaniću ti podaci stižu SMS-om od Drandića, a on ih Primorcu prosljeđuje e-mailom.

Pukanićevi šaroliki poslovi izvan izdavaštva uključivali su i kontakte s nogometnim menadžerima i određene aranžmane s igračima, što je vidljivo iz njegove prepiske s Jadrankom Vladušićem, argentinskim nogometašem hrvatskog podrijetla, kojeg je Pukanić držao u trećeligaškom Orijentu i povremeno mu davao novac. Pukanić je za Jadranka Vladušića i njegovog brata Branimira pokušavao pronaći bolji angažman, pa se raspitivao kod Roberta Ježića, vlasnika “Diokija” i “Novog lista” te bivšeg predsjedniku NK Rijeka o mogućnosti da braća igraju za taj klub, a na kraju je za Vladušića pronašao neku kombinaciju sa Zdravkom Mamićem. Vladušić danas više ne igra, već dovodi mlade nogometaše iz Argentine, što je bila jedna od njegovih poslovnih ideja o kojoj se s Pukanićem također dopisivao prije njegova ubojstva.

Opisani poslovni, a zapravo korupcijski aranžmani Ive Pukanića s različitim državnim i lokalnim dužnosnicima te osobama iz krim-miljea, bacaju svjetlo na pravu prirodu njegovog tobože neovisnog novinskog izdavaštva, prakticiranog u tjedniku “Nacional” i brojnim lokalnim izdanjima “Newsa”.