Uzurpatoru dužna 300.000 kuna

Milica Miladinović iz Zagreba godinama je vodila sudsku bitku za iseljenje privremenog korisnika iz svoje vikendice u Zagorju. Na kraju ju je dobila, ali uz veliku cijenu. A evo kako je sve počelo.

– Nakon što sam u ljeto 1991. napadnuta na svom radnom mjestu, moja porodica i ja otišli smo iz našeg zagrebačkog stana – kaže naša sagovornica.

– Nakon nekoliko godina izbjeglištva u Srbiji, vratila sam se u Hrvatsku i pokušala ostvariti svoje pravo na stan u Zagrebu. Kako nije bilo šanse da ga dobijem, tražila sam da mi bude vraćena kuća za odmor koju sam imala u selu Strmcu, općina Stubičke Toplice. U tu kuću još je početkom devedesetih uselio privremeni korisnik koji je 1995. od općine dobio rješenje za privremeno korištenje – kaže Milica Miladinović. 

Zanimljivo je da je korisnik još prije tog rješenja u kuću uveo plin, također uz dozvolu općinskih vlasti, što pokazuje i rješenje iz 1994. godine. Ipak, Milica Miladinović 2000. godine od općine Stubičke Toplice dobiva rješenje da korisnik mora iseliti. Kako on nije reagirao, tužila ga je sudu i dobila spor. U priču se na kraju moralo uključiti i Državno odvjetništvo koje je tražilo deložaciju, ali korisnik je svaki put iznosio, barem za vlast, opravdane razloge za odgodu deložacije.

S vremenom se pokazalo da korisnik nema pravo na stambeno zbrinjavanje po Zakonu o hrvatskim braniteljima i da ima smještaj u obnovljenoj kući punca u Starom Grabovcu kod Novske. Rješenje o tome potpisala je osobno tadašnja potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

Do deložacije privremenog korisnika iz Miličine kuće dolazi tek 2008, i to nakon još nekoliko propalih pokušaja. A tek onda za vlasnicu slijedi pravo iznenađenje.

– Kuća nije bila za prepoznati. Skinuto je potkrovlje, a prizemna etaža proširena na zemljište naših susjeda. Osim toga, iskopan je i podrum koji je bio pun vode zbog loše izvedene kanalizacije za koju je dobivena dozvola za uvođenje nakon što je stanar prestao biti privremeni korisnik.

Uslijedio je novi šok: bivši privremeni korisnik na ime ulaganja od Milice Miladinović traži 297 hiljada kuna naknade, a sud u Zlataru daje mu za pravo i uz traženu odštetu naplaćuje sudske troškove u visini 15 hiljada kuna, odbijajući žalbu vlasnice.

A ona još uvijek nije ostvarila stambeno zbrinjavanje vezano uz stan u Zagrebu. Ipak, zahvalna je OESS-u, UNHCR-u, pravobranitelju, te vicepremijeru Slobodanu Uzelcu koji su pratili njen slučaj i pokušali joj pomoći.

    Nagrada za uništavanje tuđe imovine

     – Predmet se sada nalazi na rješavanju u Ministarstvu regionalnog razvoja, jer svi čije su kuće ili dugi objekti odlukama nadležnih tijela dati na privremeno korištenje, imaju pravo na obnovu kuća – naglašava državni tajnik Stanko Janić i dodaje da će se shodno ranijoj odluci Vlade ministarstvo nagoditi s bivšim privremenim korisnikom oko plaćanja troškova.

    Ministarstvo, odnosno izvođač radova kuću će dovesti u prvobitno stanje, uklanjajući dijelove objekta koji su na tuđem zemljištu te riješiti svu papirologiju, tako da će kuća imati uredne papire, kaže Janić. Tako će država još jednom platiti posljedice vlastitog nečinjenja pa će bivši privremeni korisnik biti namiren za prepravljanje imovine koja nikad nije bila u njegovom vlasništvu. Nakon toga će Milica Miladinović biti oslobođena plaćanje odštete u iznosu od 297 hiljada kuna.