Zeitgeist – pokret za novo društvo

Kad se 2007. godine pojavio prvi iz serije filmova “Zeitgeist” (“Duh vremena”) nitko nije očekivao da će naići na podršku milijuna ljudi širom svijeta i postati pravi sociološki fenomen. Film je podijeljen u tri dijela od kojih svaki obrađuje jednu zanimljivu temu. Prvi dio, koristeći dokumentarne i animirane sadržaje, prikazuje negativnu ulogu svjetskih religija i manipuliranje njima od strane vladajućih hijerarhija. U najboljoj maniri i kod nas popularnog Davida Ickea, govori se o besmislenosti bukvalnog vjerovanja u religijske metafore koje ljude više odvajaju nego spajaju s Bogom. Pritom se naročito inzistira na detaljnoj analizi nastanka kršćanskog mita koji koristi različite poznate modele iz starijih religija. Isto tako, u filmu se pokazuje kako je Isus ustvari književni i astrološki hibrid koji se tokom povijesti koristio u svrhu političkih interesa i kontrole.

Drugi dio “Zeitgeista” posvećen je terorističkom napadu na Ameriku 11. rujna 2001. Aktualiziraju se uglavnom već poznate kontradikcije i u skladu s teorijom zavjere rušenje tornjeva prikazuje kao američko traženje povoda za pokretanje osvajačkog i eksploatatorskog rata u Afganistanu i Iraku. Od ponavljanja već poznatih činjenica o montiranom napadu na Ameriku puno zanimljivije je njegovo uklapanje u povijesni kontekst. Na pregledan se način razrađuje jedna strategija kojom se stvara nestabilnost u određenim krajevima te istovremeno kroz izmišljene ili odglumljene ekscese traži opravdanje za pokretanje vojnih intervencija.

Drugi dio filma postepeno nas uvodi u završni treći, kojem je cilj pokazati stvarne vladare svijeta, a to su različite financijske strukture koje donose najvažnije odluke za čitavo čovječanstvo. Prema “Zeitgeistu”, Ameriku je na ratove poticala njihova Banka za federalne rezerve koja je time stjecala profit. Daje se opširna povijest te institucije, njezina uloga u različitim atentatima i kriminalnim djelatnostima i na kraju obznanjuje kako je sav novac kojim raspolaže fiktivan.

“Zeitgeist” je obišao brojne filmske festivale i pobrao vrlo pozitive kritike. Istovremeno je bio stavljen na internet što ga je 2007. učinilo najgledanijim filmom na svijetu. U nastavku iz 2008., filmu “Zeitgeist Addendum”, još se detaljnije analizira politička vlast iza koje stoje financijske institucije i banke. Prikazuje se i intervju s bivšim stručnjakom za ekonomsko manipuliranje koji je za CIA-u radio u južnoameričkim državama. On jasno iznosi proceduru potkupljivanja i korumpiranja koja se primjenjuje u procesu ovladavanja tuđom ekonomijom. Ta priča ima velik broj dodirnih točaka s onim što i sami doživljavamo tokom posljednjih 20 godina.

U drugom dijelu “Zeitgeista” predstavlja se i njegov autor Peter Joseph, koji objašnjava svoju ideju takozvanog Venerinog projekta. Riječ je o modelu društva zasnovanog na ekonomiji resursa, za razliku od sadašnje monetarne ekonomije. U tom društvu budućnosti država služi, a ne upravlja ljudima, poštujući njihovo pravo na slobodu. Nakon filmova pojavio se i pokret Zeitgeist koji se zalaže za novo društvo. Broj članova tog pokreta sve je veći, a Hrvatskoj ih je tokom prošlog tjedna bilo nešto više od četiri tisuće.