Ako izgubi Jelušić, gubi i Milanović

Rezultat izbora za šefa zagrebačkog SDP-a, koji će se među članstvom održati ove nedjelje, pokazat će je li predsjednik stranke Zoran Milanović, tri godine nakon dolaska na tu funkciju i godinu dana uoči parlamentarnih izbora, konačno uspio nametnuti svoj utjecaj u partiji ili će na nižim, ali bitnim gradskim razinama i dalje vladati nekoliko snažnih “odmetnika” koji predstavljaju moguću opasnost za stranački vrh, pa i opasnost za izbijanje novih raskola.

Izbori održani u drugim gradskim i županijskim organizacijama kroz posljednja dva mjeseca bili su za Milanovićev stranački krug s Iblerova trga pretežno uspješni, jer je uspio progurati većinu svojih kandidata, riješivši se desetak starih kadrova, poput Željku Kerumu bliskog šefa splitsko-dalmatinske organizacije Veljana Radjokovića, kojeg je pobijedio mladi Milanovićev kadar Arsen Bauk.

No kandidat Iblerova trga nije prošao u Istri, gdje je na čelu organizacije ostao Dino Kozlevac, a ambiciozni šef primorsko-goranskog SDP-a Zlatko Komadina, na kojeg iz stranačkog središta također gledaju s oprezom, nije ni imao protukandidata. Težak je poraz Milanovićeva struja doživjela i u Splitu, gdje njen favorit Ranko Ostojić, nakon što je od Keruma izgubio utrku za položaj gradonačelnika, nije uspio spriječiti ni Marina Jurjevića da dobije novi petogodišnji mandat u SDP-u, pa je bitka za Zagreb, najjaču partijsku organizaciju, tim postala odsudnija.

Antunović: za jedinstvo

SDP u Zagrebu ima 5.000 članova, a neke ankete na terenu pokazale su da je članstvo sklonije “odmetnutoj” Željki Antunović, pa se stranački vrh ovih dana upeo da mu pošalje poruku kako iza njegovog favorita stoje, uz Milanovića, i ostali članovi predsjedništva SDP-a te saborski zastupnici, pa i predsjednik republike Ivo Josipović. Time je, unatoč službeno proklamiranoj demokratskoj proceduri izbora šefova lokalnih organizacija, i bez Milanovićevog uvijenog ograđivanja od Željke Antunović, Jelušiću praktički dan status službenog partijskog kandidata. No time će i Jelušićev eventualni poraz ujedno biti i poraz stranačkog vrha, a njegovom protukandidatu od lokalnog članstva biti dan oslonac za nešto samostalniju politiku.

Iako se SDP-ovku “starog kova” i nekadašnju zamjenicu Ivice Račana Željku Antunović povezuje s Bandićem, a u pričuvi joj stoji i krug također odmetnutog bivšeg Račanovog ministra Ivice Pančića, poznavatelji prilika u SDP-u očekuju da će ona u slučaju pobjede pokušati surađivati sa stranačkim vrhom i utvrditi svoju poziciju uspjehom na predstojećim parlamentarnim izborima. Stoga se ona, iako je upravo Jelušić bio višegodišnji Bandićev zamjenik u Zagrebu, još upornije pokušava distancirati od Bandića.

– Kao dio vrha stranke godinama sam glasno i dosljedno kritizirala slabosti koje su vladale SDP-om zbog slabosti Milana Bandića. Njegovim odlaskom i dolaskom novog poštenog vodstva, koje poštuje demokraciju i zakone i ne želi autokratski vladati, otklonit će se svi razlozi koji su predstavljali permanentni sukob između zagrebačke organizacije i SDP-a na državnoj razini – kaže za Novosti Željka Antunović, tvrdeći da je jedinstvo stranačkog vrha i gradske organizacije “glavni cilj i zadatak kojim se SDP treba baviti u narednom razdoblju”.

– Naš cilj je pobjeda na parlamentarnim izborima koja traži angažman svakog člana SDP-a u Zagrebu, gdje SDP mora dobiti svaki drugi glas birača ako želimo biti sigurni da ćemo dobiti izbore. Jedinstvo u stranci nije upitno, makar se neki zbog potrebe kampanje potrudili prikazati da postoje sukobi. Sukoba oko cilja nema, samo treba otkloniti pojedinačne interese i bit ćemo stranka koju niko neće moći pobijediti i koja će s puno energije i motivacije prionuti rješavanju teških životnih pitanja građana – uvjerava Antunović.

 Jelušić: stop autokraciji

No Jelušić smatra da je upravo on taj kandidat koji garantira stranačko jedinstvo, ali i otklon od politike Milana Bandića.

– Dugo sam bio svjedok loših odnosa vrha stranke i gradske organizacije i pokušavao uspostaviti most suradnje. U tome sam uspio kada sam prije pola godine preuzeo odgovornost za vođenje stranke u Zagrebu – kaže Jelušić, navodeći da je pokazao kako se SDP može voditi demokratski, a ne autokratski kao ranije.

Jelušić uvjerava da je SDP i pod njegovim vodstvom u Zagrebu triput jaći od HDZ-a, a da, od kad mu je on na čelu, više nema koketiranja s desnim idejama.

Nešto glasova Željki Antunović i Jelušiću mogla bi preoteti i preostala dva kandidata, mladi Davor Bernadić i slabo poznati Slavko Tečić, no kojima se ne daju veće šanse.

 

  •  

Varšavska nije utjecala na izborne rezultate

Naši sugovornici ističu da Varšavska nije ni do sada utjecala na rezultat SDP-a, pa neće ni sada, kada je Bandić otišao.

– SDP je od gradonačelnika na skupštini tražio da razgovara s investitorom kako bi se našlo rješenje prihvatljivo gradu i građanima, te da se ne kreće u bilo kakve radove dok se ne riješe svi sporovi. To nije ispoštovano i građani imaju pravo da iznesu stav – kaže Jelušić.

– SDP se mora zalagati za rješavanje malverzacija u Gradu, a zadaća kolega u Skupštini je da osiguraju funkcioniranje Grada i izvršavanja svih projekata koji trebaju Zagrebu. Istragama o malverzacijama neka se konačno počnu baviti DORH i pravosuđe – kaže Željka Antunović.