Gradonačelnik dobiva sve

Nakon što je nedavno smijenjen s mjesta predsjednika skupštine Zagrebačkoga holdinga, gradonačelnik Milan Bandić više nije apsolutni vladar hrvatske metropole. Njegove su ovlasti, tvrde mediji, ponešto izmijenjene: sada samostalno može odlučivati samo o cijenama komunalnih usluga poput parkiranja, vode i odvoza smeća. Bez odobrenja Gradske skupštine ne može ugovarati poslove čija vrijednost prelazi milijun kuna. Imenovanjem dogradonačelnika Ive Jelušića za šefa Holdinga, Bandić je izgubio vlast i nadzor nad projektima i financijama tvrtke čiji je prihod šest milijardi kuna na godinu.

No, je li doista tom smjenom i minorizacijom Bandić postao politički fikus, ograničene moći i odgovornosti? Može li to biti čovjek koji raspolaže proračunom teškim više milijardi kuna? Boris Šprem, predsjednik Gradske skupštine Zagreba i član skupštine Holdinga, kaže da je u gradonačelnikovim rukama, zakonom od lanjskog lipnja, koncentrirana izvršna vlast, za razliku od prijašnjeg zakona o lokalnim samoupravama, prema kojem su se odluke donosile na razini kolektivnog tijela, poglavarstva. 

Gradonačelnik, uz ostalo, raspolaže proračunom koji iznosi više od sedam milijardi kuna. Naše odobrenje mora dobiti jedino kad želi prodati ili kupiti nekretninu vredniju od milijuna. To nipošto nisu male ovlasti – potvrđuje Šprem, dodavši kako je upravo on tražio Bandićevu smjenu s čela skupštine Holdinga i to zbog lošeg upravljanja gradskim novcem i odbijanja da sudjeluje u radu proširene uprave te tvrtke.

Što lošije, Bandiću bolje

I Alenka Košiša Čičin-Šain, vijećnica HNS-a u Gradskoj skupštini i buduća nova članica Upravnog odbora Holdinga, smatra da gradonačelnikove ovlasti nisu toliko male koliko se na prvi pogled čini:

– Prodaja poslovnih prostora može se sagledavati u paketu ili pojedinačno. A nekoliko stotina tisuća po nekoliko stotina tisuća začas je nekoliko milijuna. Na sljedećem zasjedanju Skupštine predložit ću da se dostavi popis nekretnina ispod milijun kuna koje je gradonačelnik prodao ili kupio do smjene s čela Holdinga, jer takve evidencije nemamo. Osim toga, neke se funkcije Holdinga, poput javne nabave i određenih investicija na javnim i lokalnim cestama, prebacuju na Ured gradonačelnika, čime se u njemu koncentrira moć. K tome, nije definirana uprava Pučkog učilišta – a ako nije u Holdingu, gdje je? Valja znati da se u Holding svake godine sliju dvije milijarde iz gradskog proračuna i da od tog novca živi 12 tisuća ljudi. Zato suradnje između Holdinga i gradonačelnika mora biti – kaže vijećnica.

Josip Kregar, zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Holdinga, kao i Šprem misli da su velike ovlasti gradonačelniku dane novim Zakonom o lokalnoj samoupravi, po kojem gradonačelnika građani biraju neposredno. 

– Bandić ne želi odgovarati za ništa u Holdingu, a tamo ima milijun i dvjesto tisuća nenaplaćenih potraživanja. To je politička demagogija u stilu “što lošije, meni bolje”. Gradonačelnik još raspolaže budžetom grada, a što se tiče ograničenja u poslovima čija vrijednost ne prelazi milijun kuna, riječ je o onima koji nisu u gradskom programu. Programe, kao što su oni o kupnji ili prodaji zemljišta, predlaže isključivo gradonačelnik. Skupština ih ne može sama donijeti. Dakle, Bandić ima ovlasti, ali sav teret želi svaliti na Holding i Gradsku skupštinu kad je riječ o nepopularnim mjerama. S popularnima je druga priča, te ne izbjegava – tvrdi Kregar.

Odana vojska suradnika

Jedan od nepopularnijih Bandićevih poteza je zasigurno i tajni ugovor koji je gradonačelnik potpisao s HOTO grupom Tomislava Horvatinčića o izgradnji rampe i ulaza u garažu u Varšavskoj ulici: dok Kregar smatra da takav ugovor – jer je riječ o javnom novcu – ne smije biti tajan, Šprem kaže da se za njega ne mora znati, uz ogradu da bi njegova javna objava ipak bila u interesu građana.

Premda je lani, nakon kandidature na izborima za predsjednika države, izbačen iz SDP-a, uz Bandića je ostala mala, ali odana vojska suradnika. Dogradonačelnica Jelena Pavičević-Vukičević izjavila je netom po izbornom krahu da je s Bandićem spremna i dalje politički djelovati, možda i putem nove stranke. Davor Jelavić, pročelnik Ureda za izgradnju i prostorno uređenje grada, otvoreno kaže da ostaje uz gradonačelnika ma što bilo i usprkos tome što ga sada žele poniziti. Tu su i najvjerniji bandićevci – gradski pročelnici Miro Laco, Duško Ljuština, Slavko Kojić, Pavle Kalinić, Ninoslava Zeković – a odanih zasigurno ima još, mada su manje istaknuti.