Hypokrizija Ivice Todorića

Ljubitelje hrvatske političke močvare razveselila je vijest kako se i Ivica Todorić pridružio armiji manje ili više kompromitiranih javnih osoba koje dio svoje uspješnosti duguju kreditu austrijske Hypo banke.

Kulmerov dvorac u zagrebačkoj podsljemenskoj zoni, kako je vidljivo iz dokumentacije objavljene na portalu Index, najbogatiji je hrvatski tajkun opteretio dvostrukom hipotekom u visini od 53 milijuna eura, dakle desetak puta većom svotom od one koju je uložio u dvorac.

Sam način na koji je tajkun došao do dvorca zaslužuje podroban opis. Naime, prva vijest iz 2000. godine glasila je da je kupac dvorca tvrtka Sintagma, no ona je uskoro pripojena “Agrokoru”. Tu se u priču uključuje neizbježni gradonačelnik Milan Bandić, čijom odlukom, kao i odlukom konzervatora, Agrokor 2003. dobiva suglasnost za obnovu ove, za kulturni identitet Zagreba, važne građevine. Uvjet koji je takozvana struka postavila, bio je da ona dijelom bude iskorištena za javne sadržaje, a Agrokor je, kao što su nevladine udruge od početka tvrdile, a Bandić poricao, lagao najavljujući da će objekt biti pretvoren u hotel.

Obnova je trajala tri godine i u nju su utrošena tri milijuna eura, a predstava je doživjela vrhunac kada su Bandićevi službenici iz Ureda za prostorno planiranje 2006. posjetili objekt i  utvrdili kako hotel baš fino napreduje u skladu s dokumentacijom, a osobno su, rekoše, vidjeli i recepciju. Sam tajkun najavljivao je kako za hotel uskoro očekuje i kategorizaciju.

Bandić je tada već morao znati da je tajkun godinu dana ranije sklopio sa svojim koncernom tajni ugovor o kupnji te nekretnine za cijelih 29,8 milijuna eura, no masku je skinuo tek uoči prošlog Božića, kada je Todoriću prenamijenio “hotel” u obiteljsku rezidenciju. Balkanska priča tu bi bila gotova da se u nju nisu umiješali austrijski istražitelji, koje zanimaju svi rizični hipotekarni plasmani posrnule Hypo banke, za kakve je Kulmerov dvorac savršen primjer.

Interesantno je kako ovaj slučaj, iako bi eventualna Todorićeva kompromitacija zaljuljala hrvatsko gospodarstvo, medije ne zanima, a to je zato što se boje povlačenja novca koji tajkun ulaže u njihov marketing, odnosno njihovu šutnju.