Istražni zahtjev za trostruko ratno ubojstvo

Slučaj ratnog ubojstva Marka Roknića, četrnaestogodišnje Roknićeve kćeri Danijele i sestre Dragice Ninković u karlovačkom naselju Sajevac, koje se dogodilo 4. listopada 1991. godine, konačno bi moglo dobiti sudski epilog. 

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je protiv bivšeg pripadnika MUP-a Željka Gojaka istražni zahtjev zbog osnovane sumnje za ovaj ratni zločin. Tragedija obitelji Roknić, o kojoj su “Novosti” izvještavale, izašla je na vidjelo tek prije četiri godine kada je Branka Roknić, preživjela supruga pokojnog Marka i majka ubijene Danijele, na karlovačkom Općinskom sudu iznijela potresnu priču o sudbini svoje obitelji.

Tada je Branka Roknić zatražila kćerkinu smrtovnicu zbog rješavanja imovinskog spora, povodom čega je Općinski sud u izvanparničnom postupku utvrdio smrt Danijele Roknić. Nakon toga je Branka Roknić, zajedno s također preživjelim sinom Nenadom, koji danas živi s njom u Srbiji, dala iskaz specijalnim istražiteljima Suda za ratne zločine u Beogradu. Prikupljena dokumentacija bila je upućena DORH-u, da bi nakon pokretanja istrage, na groblju u prigradskom karlovačkom naselju Popović Brdo, prije četrdesetak dana bila obavljena ekshumacija posmrtnih ostataka troje ubijenih članova obitelji.

Branka Roknić posvjedočila je da su kobnog dana u kuću Roknićevih provalila četvorica uniformiranih muškarca, među kojima je prepoznala susjeda Željka Gojaka, te su hicima usmrtili njenog supruga i njegovu sestru Dragicu Ninković. Potom su izvukli Danijelu, koja se sakrivala ispod stola, te joj je Gojak pucao u leđa.

Branka Roknić pretpostavlja da je pošteđena jer je po nacionalnosti Hrvatica. Napadači nisu pronašli tada šesnaestgodišnjeg sina Nenada, koji se još dva dana nakon zločina skrivao na tavanu. Preživjeli Roknići izbjegli su nedugo zatim u Srbiju.

Četvrti listopad 1991. bio je dan početka masovnih ratnih sukoba i napada na Karlovac, ali prva linija obrane tadašnjeg ZNG-a još nije bila na Turnju i obližnjem Sajevcu.