Kaos na HRT-u odgovara i HDZ-u i SDP-u

Hrvatska radiotelevizija, čini se, u velikoj je krizi. Smijenjen je direktor Vanja Sutlić, a novi nikako da bude izabran. Financijski minus je ogroman, emisije poput “Latinice” skinute su sa programa, nekima se, kao Veljku Jančiću, donedavnom uredniku emisije “Hrvatska uživo” i kandidatu za direktora, zabranjuje ulazak u zgradu na Prisavlju. Vraćaju li se to devedesete na HRT i živi li tamo još duh Antuna Vrdoljaka pokušali smo saznati od Denisa Latina, autora “Latinice”.

Nema vas pred kamerama. Zašto?

– U programu ne radim ništa, ali svaki dan uredno dolazim na posao. Pratim sva zbivanja, baš kao da radim, i dajem intervjue novinarima u zemlji i inozemstvu. “Latinice” u programu nema već godinu dana. Tome su kumovali mnogi. Najprije je zbog mojih istupa u javnosti, u kojima sam ukazivao na kriminal i korupciju, moj ugovor za “Latinicu” raskinuo Vanja Sutlić, tadašnji glavni ravnatelj. Potom je Hloverka Novak Srzić u rujnu prošle godine emisiju skinula s programa jer sam se navodno kandidirao za predsjednika Republike što, kao što je vrijeme pokazalo, nije bilo točno. Onda je u veljači ove godine v.d. urednik Informativnog programa Renato Kunić odlučio da emisija ne ide zato jer se ne emitira uživo. Razumijete da se radilo samo o izlikama i izgovorima i da je njihov jedini cilj bio da emisija nikako ne bude u programu.

Rušenjem mog ugovora Sutlić je počinio kazneno djelo i zloupotrijebio svoj položaj, a kao što vidite, u finalu i financijski upropastio HRT. Pravda bi bila zadovoljena jedino da mi se kuća ispriča, vrati stvari na staro mjesto i da Sutlić dobije otkaz zbog nanošenja štete kući, te da nakon toga i kazneno odgovara zbog svega što je učinio ne samo meni, nego i cijeloj kući koju je doveo u rasulo i financijski oštetio.

Televiziju kontroliraju dva lobija

Koja su konkretna objašnjenja za skidanje emisije?

– “Latinica” je skinuta u vrijeme ubojstva Ivane Hodak i Ive Pukanića, kada je u emisiji iznesena teza da mafija ima svoje veze u samom vrhu vlasti. To je bio glavni povod Sutlićevog skidanja mog ugovora, a sve ostalo bilo je samo prikrivanje te odluke. Mislim da je odluku o skidanju “Latinice” donio sam vrh vlasti, a osobno sam uvjeren da je svoje prste u tome imao i Stjepan Mesić. HDZ-u “Latinica” nikad nije pasala, a šutnji se rado pridružio i SDP. Ukratko, “Latinica” na ledu odgovora svima, osim izgleda predsjedniku Ivi Josipoviću, koji se jedini zauzeo za povratak emisije, i to javno, zajedno sa dvadesetak uglednih novinara iz Hrvatske i cijele regije.

Kako biste ocijenili sadašnje stanje na HRT-u?

– Na Hrvatskoj televiziji radim od 1987. Mislim da situacija nikada nije bila teža: imamo programsku krizu, financijsku krizu, krizu rukovođenja i krizu vjerodostojnosti. Jadni smo, svi skupa. Televizija uvijek samo zrcali odnose u društvu. I zemlja nam se na isti način raspada.

Tko doista ima kontrolu nad kućom koja bi trebala biti javni servis?

– Televiziju trenutno kontroliraju dva lobija: jedan koji je uvezen izvana i prikriveno obavlja kontrolu za interes vlasti i drugi koji predstavlja financijske interese unutar kuće i koji objektivno predstavlja strukturu koju je instalirao Antun Vrdoljak još početkom devedesetih. Ovaj drugi klan, ne biste vjerovali, ima podršku SDP-a.

Zašto ne prodate “Latinicu” nekoj drugoj kući ili nekome u inozemstvu?

– Ostat ću vjeran svojoj kući. Tu sam ostavio velik dio svog profesionalnog života. Novac mi nije primaran, a i poznavajući situaciju na komercijalnim televizijama znam da bih tamo bio mnogo manje neovisan, mada vam se trenutno to tako ne čini. Razdoblje u kojem je ravnatelj HRT-a bio Mirko Galić i u kojem smo radili potpuno slobodno daje mi nadu da će jednom opet biti bolje i da se isplati strpjeti.

Što je sa onim famoznim specijalnim ugovorima i klauzulama da ne smijete istupati u javnosti?

– Mislim da su te klauzule nezakonite i u suprotnosti sa Ustavom. Držim da se o korupciji i kriminalu treba otvoreno govoriti, pa i u vlastitoj kući. Inače, prikrivajući kazneno djelo i sami sudjelujete u počinjenju istog. To su odredbe koje su relikt prošlog vremena i treba ih mijenjati.

Vrdoljakov duh itekako živ

Kada će HRT konačno dobiti čelnog čovjeka?

– Ni jedna ni druga politika ne žele izabrati ravnatelja jer im stanje kaosa odgovara. HDZ-u da se ne govori pretjerano žestoko o stanju u zemlji i njihovoj neuspješnoj politici, a SDP-u zato što može prikazati HDZ kao kočničara slobodnih medija, što im donosi bodove. Stoga se izbor ravnatelja pretvara u sprdačinu kakva nije viđena u povijesti ove kuće.

Veljko Jančić, kandidat kojem je falio samo jedan glas da postane čelni čovjek HRT-a, nedavno je dobio otkaz i zabranjen mu je ulazak u zgradu na Prisavlju. Vrdoljakov duh tamo, čini se, i dalje obitava?

– Ne da Vrdoljakov duh obitava na HRT-u, nego njegovi pouzdanici i dalje najčvršće kontroliraju jedan od najvećih proračuna u zemlji kakav je HRT-ov. Naša televizija nikada nije prestala biti rupa bez dna jer to odgovara onima koje je Vrdoljak u devedesetima postavio na ključne pozicije.