Kerum posluje, povjerenstvo šuti

Saborsko povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa dosad je propustilo niz prilika za reakciju na poduzetničke aktivnosti Željka Keruma, s kojima je ovaj po Zakonu o sprječavanju sukoba interesa trebao prestati prije godinu dana, kada je izabran za splitskog gradonačelnika. Kerum je, doduše, u mjesecu nakon stupanja na gradonačelničku dužnost, prebacio upravljačke funkcije u svojim tvrtkama na nekoliko članova rodbine, no tvrtkama nije prestao faktički upravljati, a kako doznaju Novosti, u međuvremenu je osnovao i dvije nove, koje nije prijavio u svojoj imovinskoj kartici.

Da ovdje nije riječ tek o skromnim iznosima, vidljivo je iz registra Trgovačkog suda u Splitu, gdje se može pronaći podatak po kojem Kerumova tvrtka Fanat ima preko 17 milijuna kuna temeljnog kapitala. Tvrtku Fanat Kerum je osnovao krajem srpnja prošle godine, isprva s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna, da bi unosom nekretnina početkom prosinca povećao temeljni kapital za još 17 milijuna kuna. O kojim se konkretno poslovima i nekretninama radi, nismo uspjeli doznati, no vjerojatno Kerum planira novi građevinski pothvat, budući da je Fanat, kojem je direktor njegov nećak Jakov Kerum, registriran za građenje i poslovanje nekretninama.

Drugu tvrtku, pod nazivom Lora projekt, Kerum je osnovao u studenom prošle godine, s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna, a direktorica joj je gradonačelnikova nećakinja Daliborka Bečić, kći njegove sestre i predsjednice splitskog Gradskog vijeća Nevenke Bečić. Lora projekt također je registrirana za građenje i poslovanje nekretninama, a prema njenom nazivu moglo bi se zaključiti da je osnovana radi realizacije Kerumove investicije u splitskoj Lori. Tu je gradonačelnik namjerio graditi tri nebodera, za koje je proveo i arhitektonski natječaj, ali nije dobio dozvolu Ministarstva obrane, koje „iz sigurnosnih razloga“ ne želi imati visoke objekte u susjedstvu tamošnje ratne luke.

Iz imena tvrtke Fanat može se, pak, samo zaključiti da ju je Kerum nazvao po jednoj od karata za igranje briškule i trešete, omiljenih kartaških igara gradonačelnika i njegovog prijatelja, Hajdukovog predsjednika Joška Svaguše.