Kerumova močvara

Nakon što je Grad Split osam godina izdvajao oko 40 tisuća kuna za financiranje kluba “Kocka”, kojim upravlja koalicija šest udruga mladih KUM, vlasti gradonačelnika Željka Keruma ove su mu godine uskratile sredstva, pa se taj vrlo aktivan klub našao pred zatvaranjem, budući da je potpora koju dobiva od Ministarstva kulture nedostatna za njegovo funkcioniranje. Istovremeno Kerum izdvaja na stotine tisuća kuna za financiranje kojekakvih prigodnih manifestacija, a spreman je izdvojiti i poveća sredstva za promociju pojedinaca, pa i ustašoidnih projekata poput knjige notornog patera Vjekoslava Lasića, poznatog po misama za Antu Pavelića.

“Kocka” je smještena u nekadašnjem atomskom skloništu splitskog Doma omladine, zdanja koje gradske vlasti nikada nisu do kraja uredile, pa mu je upravo taj klub postao glavno žarište. Slično kao i zagrebačka “Močvara”, klub je funkcionirao kao okupljalište mladih u kojem su se organizirale radionice, predavanja i na stotine koncerata domaćih i stranih bendova. No čini se da je Kerumu, slično kao i njegovom zagrebačkom prijatelju Milanu Bandiću koji je prije dvije godine pokušao zatvoriti “Močvaru”, dozlogrdilo poticanje takvog oblika kulture i, ne daj bože, supkulture.

Kerumova pročelnica za kulturu i umjetnost Maja Munivrana pojasnila je da Split ionako pomaže “Kocku” tako što joj ne naplaćuje zakupninu i režije iako, naglasila je, “Kocka” naplaćuje piće i ulaznice za koncerte. Kako je grad pod Kerumovim zapovjedništvom odlučio voditi računa o svim vidovima potpora koje pruža udrugama, Maja Munivrana zaključila je da, uz besplatan prostor i režije, novčanu potporu klubu mladih “doista nije bilo razložno davati”.

Kome je po kriterijima Kerumove vlasti novčane potpore razložno davati, može se doznati iz njegovih službenih akata, a nekoliko smo primjera izvukli pročešljavši ih samo kroz posljednja dva mjeseca. Kerum je tako zakladi “Za istinu o Domovinskom ratu” donirao 100.000 kuna za obranu generala, Udruzi hrvatske domovinske vojske 1941-1945. dao je 5.000 kuna za obljetnicu Blajburga, veteranima Domovinskog rata “Brodosplit” 10.000 kuna, a udruzi Hrvatski časnički zbor 7.000 kuna. Za obljetnicu Udruge Specijalne policije izdvojio je 10.000 kuna, koliko i za obljetnicu osnivanja HOS-a Udruzi hrvatskih branitelja i još 15 tisuća za njihovo putovanje u Lurd, dok je za obljetnicu prosvjeda ispred vojarne Banovina dao Hrvatskoj udruzi sindikata 30.000 kuna.

Nije mu bilo važno odvijaju li se svi ti događaji u Splitu, pa je Udruzi hrvatskih veterana Splita dao 10.000 kuna za proslavu dana općine Desinić u Velikom Taboru, a Sindikatu državnih službenika 20.000 kuna za sportski susret u Zadru. Slikaru Matku Trebotiću dao je 30.000 kuna za izložbu u zagrebačkim Klovićevim dvorima, a crkvi iz Gornjeg Sitnog 35.178 kuna za odjeću crkvenog zbora. “Prijateljima Čavoglava” splitski je gradonačelnik dao 50.000 kuna za gradnju crkve u Čavoglavama. Još je 35.000 kuna pronašao za obljetnicu Baletnog studija glazbene mladeži, 30.000 kuna za kuharsku “Feštu ića i pića”, 17.100 kuna za učeničku utrku kajacima, 10.000 kuna za nekakav Indijanski festival, koliko i za patera Lasića, za knjigu “Miro Barešić – Borac za hrvatsku državu u tuđini i domovini” o teroristu Miru Barešiću.