Mobitel koristite na otvorenom

Elektromagnetsko zračenje sastoji se od valova električne i magnetske energije koji se zajedno kreću kroz prostor. Ti valovi nastaju kretanjem električnih naboja. Na primjer, kretanje električnih naboja u radio-anteni stvara elektromagnetske naboje koji zrače od predajne antene, a prima ih prijamna antena. Mikrovalovi su elektromagnetski valovi koji prirodno nastaju i niske su frekvencije, a ponekad ih se naziva ELF ili elektromagnetskim valovima niske frekvencije. Poput svjetla, koje je isto tako elektromagnetski val, ELF ili mikrovalovi putuju brzinom svjetla, ali u usporedbi sa svjetlosnim valovima oni su jako kratki.

Mikrovalovi nose signale u i od naših mobilnih telefona, a u mikrovalnim pećnicama koriste se za zagrijavanje hrane. Radar emitira mikrovalove, a oni odskaču od udaljenih objekata. Radio i televizija emitiraju putem mikrovalova, kao i voki-toki uređaji. Zračenje koje emitiraju mikrovalovi zove se neionizirajuće i ne uzrokuje štetu povezanu s drugim vrstama elektromagnetskih valova kao što su radioaktivne čestice. Negdje u tridesetim godinama prošlog stoljeća znanstvenici su te kratke valove počeli nazivati mikrovalovima, a tijekom Drugog svjetskog rata prvi put je instalirana mikrovalna tehnologija za korištenje na radaru. Nakon rata mikrovalovi su došli u uporabu za slanje međugradskih telefonskih razgovora diljem SAD-a i svijeta.

Kasnije su repetitorski tornjevi postavljeni na svakih 40 kilometara za potrebe televizijskih mreža i telefonskih kompanija. Mikrovalovi su bili jeftiniji za uporabu od ukopanih kablova, a imali su i viši kapacitet prijenosa. Između 1950. i 1970. godine sagrađene su mnoge mreže za međugradske telefonske kompanije. Razvoj optičkih kablova smanjio je potrebu za mikrovalnom mrežom, jer jedan optički kabel ima nekoliko puta veći kapacitet od mikrovala, ali mikrovalovi se još uvijek koriste za kratki domet, za mobilne telefone i bežične kompjutore i mreže podataka.

Dakle, danas živimo u smjesi mikrovalova, kaljuži koja se mreška od učinaka tih nevidljivih elektromagnetskih valova. Mnogi se pitaju kako na nas utječe niska razina neionizirajućeg zračenja povezanog s mikrovalovima, posebno pri uporabi mobilnih telefona. Utječe li količina zračenja kojoj smo svakodnevno izloženi negativno na naše zdravlje? Istraživanje zračenja jednom je prilikom nagovijestilo kako izloženost mikrovalnoj ili radio-frekvenciji kod miševa uzrokuje limfom. Neki su znanstvenici primijetili kako zbog toga može doći do prekida u niti DNK, a brojne su tvrdnje kako zračenje iz mobilnih telefona može uzrokovati rak mozga. Rašljari, iscjelitelji i razni intuitivci koji komuniciraju sa Zemljom i osjećaju njezin nevidljiv prirodni ritam, osjećaju kako su mikrovalovi kojima smo bombardirani štetni za naše bio-polje, te da je lokalno zračenje iz polja poput Hartmannovih linija navodno prouzročeno našim pretjeranim korištenjem električne struje (Hartmannove linije ne postoje u koritu rijeke Amazone, na primjer), što utječe na naše zdravlje i dobrobit.

Dr. John Moulder, autoritet za elektromagnetska polja, slaže se kako mikrovalovi mogu biti izuzetno opasni u nekim oblicima, kao što su radari, antene i televizijski tornjevi, ali samo ako im se previše približimo. On tvrdi kako istraživanje nije pokazalo da je frekvencija mikrovalova koju proizvode mobilni telefoni štetna za moždane stanice i misli kako je zaštita u mikrovalnim pećnicama dovoljno učinkovita. Kontroverze oko mobilnih telefona i raka vjerojatno će se nastaviti, sve do jasnog dokaza da je šteta ustanovljena ili dok javnost ne zaključi kako je vjerojatnost za stvarnu i značajnu štetu mala.

Možda najznačajniji doprinos koji znanstvenici mogu dati toj raspravi je da pomognu educirati javnost i ostale znanstvenike o nedokazanosti rizične procjene i o strogim analizama koje treba provesti kako bi se dobila kvalitetna procjena rizika. U međuvremenu, ako ćete koristiti mobilni telefon, a zabrinuti ste za njegov utjecaj, možete poslušati prijedlog dr. Mouldera – izađite s mobitelom u otvoreni prostor.