Nisu obuhvaćeni rezervisti JNA iz Crne Gore

Crnogorsko Udruženje boraca ratova od 1990. godine nastoji dokazati kako u Lori nisu stradali samo civili i vojnici s područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine, nego i rezervisti JNA iz Crne Gore. Riječ je o 14 rezervista iz nikšićko-šavničke grupe, koji su zarobljeni tokom 1992. na području Hercegovine. Nakon što su mučeni u Vojno-istražnom centru Lora, prema navodima Udruženja, njihovi posmrtni ostaci pronađeni su u Hercegovini.

Iako u bloku C u Lori mnogi zarobljenici nisu bili ni registrirani, predsjednik Udruženja Radan Nikolić tvrdi kako su crnogorski rezervisti sigurno među žrtvama Lore. Među njima su Radivoje Petković, Nedeljko Janković i Miljan Šušić iz Šavnika, zarobljeni od strane HV-a iznad Čepikuća u Hercegovini u maju 1992., čiji su posmrtni ostaci pronađeni su u Trebinju. Na hercegovačkom ratištu zarobljeni su i Nikšićani Ratko Simović, Duško Barović, Borivoje Zirojević, Dragoman Doknić, Radomir Vulić, Miloš Perunović i Ranko Vujović, koji su također prošli torturu u Lori. Nikšićki rezervisti Pavle Popović, Dragan Jakovljević i Luka Gazivoda zarobljeni su u Mostaru. Za njih je Drago Bosnić, isto tako zarobljenik iz Lore, posvjedočio da su zajedno bili mučeni u splitskom logoru, te da je Popović od batina u Lori preminuo.

– Svakodnevno smo u Lori bili zlostavljani i tučeni. Hranu smo dobivali svaki četvrti dan, a uniformirana lica nisu nam dala da je pojedemo, jer su nas za to vrijeme tukla. Crnogorcima sam izgubio trag kad su ih krajem aprila 1992. godine odveli – kazao je Bosnić.

Od Crnogoraca u Lori jedino je Luka Adžić iz Nikšića, u veoma lošem psihofizičkom stanju, bio razmijenjen 1992. godine kod Nemetina, ali je od posljedica zlostavljanja u Lori preminuo iduće godine. Od svih crnogorskih žrtava nisu pronađeni jedino posmrtni ostaci Miloša Perunovića.

Radan Nikolić navodi kako o okolnostima zarobljavanja i likvidacije crnogorskih rezervista, te pronalaženja, identifikacije i reobdukcije njihovih posmrtnih ostataka posjeduje obimnu dokumentaciju, kao i da postoje brojni svjedoci.

“Oružane snage Hrvatske i HVO-a tokom 1992. u Hercegovini su zarobile 14 rezervista bivše JNA iz nikšićko-šavničke grupe, koji su potom mučeni u Lori. Posmrtni ostaci njih 12, poslije izmještanja s mjesta zločina i najmanje tri premještanja na druge lokacije, zvanično su pronađeni na teritoriji Bosne i Hercegovine, u periodu od 1993. do 2006. godine”, dio je Nikolićevog saopćenja za javnost iz januara 2009. Njime je optužio tužilaštvo i vladu Crne Gore da su odgovorni što nisu utjecali da hrvatskom optužnicom za “Loru 2” budu obuhvaćeni i vojni zarobljenici nikšičko-šavničke grupe, a koji su u Lori bili istovremeno kad i stradali vojnici bivše JNA navedeni u optužnici “Lora 2”.

Nikolić je naveo kako su priču o zločinima nad crnogorskim rezervistima u Lori prvi otvorili Marijo Barišić, nekadašnji zapovjednik Vojne policije iz Šibenika i njegov zamjenik Milorad Paić, nakon što su u aprilu 1992. bili u Lori u inspekciji.

– Barišić i Pajić su 1993. Tuđmana obavijestili o događajima u Lori. Rezultat je bio zataškavanje zločina od strane državnog vrha, za koje su nedvojbeno znali – kaže Tonči Majić iz Dalmatinskog komiteta za ljudska prava u Splitu.

Županijsko odvjetništvo u Splitu od državnog tužiteljstva Crne Gore dobilo je dokumentaciju Udruženja boraca ratova od 1990. godine Crne Gore, vezano uz ratne zarobljenike nikšićko-šavničke grupe. “Županijsko državno odvjetništvo u Splitu provodi izvide vezane za navode iz te informacije, te prikuplja obavijesti s tim u vezi. Po okončanju istog i ovisno o utvrđenom odlučit će o daljnjem postupku”, kažu u državnom odvjetništvu u Splitu.