Plesač i princeza

Prava vijest s “WinDaysa” – poslovnog festivala Microsofta, održanog prošlog tjedna u Rovinju – baš i nije ponajprije ono što nam prenose mediji preparirani reklamnim materijalom same te informatičke megakorporacije, kada navode “inovativnost i novu kreativnost” u kontekstu informativne tehnologije kao glavne akcente oko kojih se vrtjela blještava petodnevna manifestacija. Ne, to su naprosto ideologemi za masovnu potrošnju, dok je energijska jezgra odnosa moći, onih nam ovdje najinteresantnijih, zaokružena jednim susretom uoči prateće dvodnevne poslovne konferencije u organizaciji “Jutarnjeg lista” i Sveučilišta VERN.

Pritisak na hrvatskog ortaka

Tada je, kako izvještavaju dnevni listovi Europapress holdinga, vlasnik te kuće Ninoslav Pavić dočekao visoku gošću “WinDaysa”, premijerku Jadranku Kosor, te izjavio: “Vladine mjere daju nam nadu da nećemo ostati na periferiji i izvan globalnog svijeta. Želimo modernu, dinamičnu zemlju koja će biti idealno mjesto za ono što Microsoft i EPH rade u Hrvatskoj i izvan nje, a što je dostojno modernog svijeta.” Te su riječi dopunjene daljnjim novinarskim citiranjem Pavića u neupravnom govoru: “I on je uvjeren u to da se situacija u Hrvatskoj ne može mijenjati kozmetičkim potezima, nego energičnim provođenjem vladinih mjera, ako treba i bez konsenzusa, jer je vlada kao i Microsoft partner EPH-u.”

Završna pogodbena veza, ono pod “ako” plus ono pod “jer”, razumljivijom biva kada nekako dočujete – kao što je zadesilo “Novosti” – da je susret s premijerkom za Pavića bio zapravo glavni motiv organiziranja konferencije. Budući da većinski vlasnik EPH-a za sobom ostavlja trag poput kombajna, to nam nije bilo teško sa strništa pokupiti dojavu kako je istarski čvenk s Jadrankom Kosor pokušao iskoristiti da joj se izjada o problemima u poslovanju, očekujući ruku pomoćnicu. Premijerka, međutim, navodno je bila srca kamenoga, te je Paviću k tome otpovrnula nešto u smislu “žutila” u njegovoj kući. A problema tamo zaista ima, i sve su nekako veći i skuplji, toliko da njemački WAZ kao suvlasnik u posljednje vrijeme opet vrši gadan pritisak na svojega hrvatskog ortaka.

Ninoslav Pavić sada zacijelo razmišlja o tome što li je još trebao učiniti da umilostivi kronično nadurenu premijerku; njezin interventni ekonomski program – zapravo skicu povlačenja države pred napaljenim poduzetnicima – hvaljen je po njegovim novinama toliko da je već do prenapregnutosti bila dogurana inovativnost i nova kreativnost dežurnih apologeta sustava. Vladu tako nisu podržali ni predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca ni direktor Svjetske banke za Hrvatsku, nego su usprkos direktnom interesu bili znatno decentniji. Ali, jedan Pavić je kampanju osnažio i više od toga, premijerki za ljubav žrtvujući vlastitog prijatelja Dejana Jovića, sadašnjeg savjetnika predsjednika Ive Josipovića.

Pavić uz grafičara

Kao što je poznato, “Globus” je u pretprošlom broju prokazao Jovića kao jugoslavensku nečist koja zagađuje najuže krugove hrvatskog vrhovništva, te mu još na naslovnoj stranici zaokružio lice jednom šarom nalik, pa, meti. Dejan Jović simbolički je odstrijeljen radi kompenzacije javne štete koju si je premijerka načinila nemuštom kritikom Josipovićeva gostovanja u Bosni i Hercegovini, no Pavić je poručio Joviću da nema pojma kako se to dogodilo, i da mu je baš žao zbog toga. A nije tako, jer Ninoslav Pavić – uostalom, kao da je to moguće zadržati u tajnosti – bdije nad svakim brojem “Globusa” u pripremi, nerijetko osobno grijući stolicu uz grafičara na prijelomu izdanja u redakciji, ako treba i bez konsenzusa.