Pokrajine

Dan opštine i škole u Borovu

Ponosni na svoje uspehe

Govoreći o rezultatima i planovima, načelnik opštine Rado Bosić rekao je da je u Borovu prošle godine bilo čak sedam gradilišta

 

Svečanom sednicom opštinskog veća i akademijom u školskoj sportskoj dvorani u Borovu je u subotu, 22. maja obeležen Dan opštine i škole. Tog dana 1997. godine konstituisano je opštinsko veće, a Borovo je četvrti put u svojoj istoriji dobilo status opštine, podsetio je Danko Nikolić, predsednik opštinskog veća, izražavajući zadovoljstvo radom tog tela u protekloj godini. Nikolić je istakao da je veće sastavljeno od više političkih opcija (SDSS-a, SDP-a, NSS-a i PPS-a), koje deluju za dobrobit svih građana te da se svi konstruktivni predlozi uvažavaju bez obzira na to iz koje stranke dolaze.

Govoreći o rezultatima i planovima, načelnik Rado Bosić istakao je da je u Borovu prošle godine bilo čak sedam gradilišta. Iako opština obuhvaća samo jedno naselje, radi se o velikom mestu koje, naglasio je Bosić, ima 41 ulicu i preko 45 kilometara infrastrukture, asfalta, javne rasvete i plinske mreže. Prvi čovek borovske opštine posebno izdvaja projekat kanalizacije.

– Dokumentacija s glavnim projektom je već gotova, a ove godine radićemo na ishodovanju građevinske dozvole. Naš projekat je ušao u IPA program Evropske unije, odakle će biti obezbeđeno 75 odsto novca od ukupno 55 miliona kuna kolika je njegova ukupna vrednost.  Početak izgradnje očekujemo 2012. godine – rekao je Bosić. 

Prema rečima predsednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića, Borovo je jedna od najvećih, najboljih i najorganizovanijih srpskih opština u Hrvatskoj od ukupno 15 u kojima je na vlasti ta stranka. Zamenik vukovarsko-sremskog župana Đorđe Ćurčić obećao je dalju podršku rukovodstvu i projektima borovske opštine, ističući kako je bitno da srpska zajednica ostane na okupu, da zajednički prevlada sve teškoće i stvori što bolje uslove za život budućih naraštaja.

Pored predstavnika lokalne samouprave, Vukovarsko-sremske županije, susednih srpskih opština i Generalnog konzulata Srbije u Vukovaru, proslavu Dana borovske opštine i škole uveličali su predstavnici brojnih opština iz Srbije i Republike Srpske s kojima Borovo ima uspostavljenu kulturnu, sportsku i privrednu saradnju. Na proslavu su stigle i delegacije iz Žitišta, Teslića, Petrova, Obudovca, Bosanskog Šamca, Modriče, Stare Pazove i Sremskih Karlovaca.

Posle svečane sednice opštinskog veća u školskoj sportskoj dvorani održana je svečana akademija kojom je borovska škola, uz prethodno održana sportska takmičenja i kviz znanja, obeležila svoj dan.

– Ponosni smo što smo najveća škola u čitavoj Hrvatskoj u kojoj se deca obrazuju na jeziku i pismu neke nacionalne manjine. Svesni smo da je Hrvatska naša domovina, ali smo svesni i svoje uloge koju imamo u očuvanju nacionalnog identiteta i pripadnosti srpskom narodu. Naše geslo je – ostati i opstati na ovim prostorima – istakao je Tihomir Jakovljević, direktor borovske osnovne škole koja danas broji oko 320 učenika. Među njima je i 40-ak osmaka koji su se na priredbi, prikladnim recitalom i svečanim izlaskom na pozornicu, oprostili od osnovne škole.

U Borovu je od 14. do 16. maja boravilo 30-ak članova Škole košarke iz Kuzmina s kojom je Školski sportski klub Sloga iz Borova, na inicijativu košarkaških trenera Milorada Manojlovića iz Borova i Milenka Danilovića iz Kuzmina, pre tri godine uspostavio saradnju. Bilo je to šesto po redu druženje mladih košarkaša. Jesenas su učenici borovske škole takođe jedan vikend proveli kod svojih vršnjaka u Kuzminu, a sada su bili u prilici da im uzvrate gostoprimstvo.

Goste iz Kuzmina dočekao je i načelnik Borova Rado Bosić, izrazivši zadovoljstvo što se tradicija nastavlja. Kuzmincima je dobrodošlicu poželeo i direktor borovske Osnovne škole Tihomir Jakovljević. Zadovoljstvo uspostavljenom saradnjom izrazio je i Milenko Danilović, trener škole košarke u Kuzminu koja deluje pri tamošnjoj Osnovnoj školi “Branko Radičević” i okuplja 80-ak članova. U okviru košarkaškog turnira, koji je organizovan tokom tog vikenda, odigrano je šest utakmica, a svi su se složili da je od rezultata puno važnije druženje i negovanje prijateljstva među decom. D. Bošnjak

  •  

 

Vladin rašomon oko raspisivanja dopunskih izbora

Izbori za koje država ne mari

I ove izbore, raspisane za 13. juna, obilježiće besparica, ćutanje medija i institucija. To su izbori koji ne zanimaju ni Vladu ni Sabor, već samo manjine

Ni na popravnom ispitu država nije zadovoljila – Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina nije konzumiran u segmentu dopunskih izbora.

Podsjetimo, prvu rudnu izbora Vlada je raspisala za decembar lanjske godine. Onda je na Đurđevdan raspisala drugu rundu. Ovom se prilikom Vlada odlučila na direktnu primjenu zakona i raspisala je izbore a da statuti opština ili gradova nisu bili usklađeni sa zakonom. Ali opet se svemu pristupilo selektivno jer npr. Srbi u Plaškom ili na Udbini, gdje ih je znatno preko pedeset procenata, neće imati svog predstavnika u izvršnoj vlasti. Osim Plaškog i Udbine kratkih rukava ostale su i neke opštine: Rakovica, Levanjska Varoš, Kneževi Vinogradi i dr. Ostale su neke opštine i gradovi čak i bez vijećnika, iako zakon jasno nalaže da manjina koja u nekoj jedinici ima preko pet a manje od 15 procenata birača ima pravo na vijećnika. Ako nije izabran na redovnim, onda se bira na dopunskim izvorima. To pravo sada neće konzumirati Srbi u Kastvu, opštinama Čavle, Ernestinovo, Čepin, Pisanica.

Kako bilo, novi krug dopunskih izbora biće održan u 17 opština i gradova te za tri zamjenika župana, i to 13. juna. Srbi će tako dobiti zamjenika gradonačelnika u Grubišnom Polju, Slatini i Gospiću. Dobiće zamjenike načelnika u Plitvičkim jezerima, Lovincu, Mikleušu, Suhopolju, Voćinu, Novoj Bukovici, Zemuniku i Polači. Imaće i tri nova zamjenika župana, i to u Ličkoj, Zadarskoj i Virovitičkoj županiji.

I ove, kao i one lanjske izbore, obilježiće besparica za kampanju, ćutanje medija i institucija. “Ovi izbori nikoga u Vladi i Saboru ne zanimaju. Zanimaju jedino manjine”, reče nedavno jedan visoki funkcioner Vlade. Obilježiće ih i sintagma “rado ide Srbin u zamjenike”, jer iako kandidatura mora biti predana kada i ovaj broj novina bude na kioscima, već sada se zna da će rijetko gdje biti ispod pet-šest kandidata.

Za razliku od opština i gradova koji će bez obzira na zakonom zagarantovane vijećnike (Kastav, Čavle, Pisanica…) ostati bez predstavnika, svoje predstavnike Srbi će dobiti – njih troje – u skupštini Zadarske županije. Kandidate će sasvim sigurno istaći sve srpske političke partije, od najjače SDSS-a do onih minornih za koje više ni njihovo vodstvo ne zna da li postoje ili ne. Ali istaći će ih i etablirane hrvatske stranke, koje Srbi inače interesuju koliko i lanjski snijeg. Jer te partije inače ni prstom ne mrdaju oko primjene zakona i dopunskih izbora, a onda čim ovi budu raspisani, odmah imaju “svoje Srbe” i njihove kandidature predaju prije srpskih partija. Noge polomiše, brate, od brige za srpski nacionalni korpus!

Takođe, nije isključeno da ćemo imati još jedan krug dopunskih izbora, tamo negdje na proljeće sljedeće godine, a uoči izbora za Vijeća nacionalnih manjina. Kako iza tih izbora idu parlamentarni, manjine, prije svih Srbi, biće bogami u solidnom trenažnom procesu. B. Rkman

  •  

Opet prekinuta skupština karlovačkog pododbora “Prosvjete”

Ni ovogodišnja skupština karlovačkog pododbora SKD “Prosvjete”, kao ni lanjska, nije održana do kraja. Nakon tri sata rada, prekinuta je na zahtjev voditelja knjižnice za mlade u Banjavčićevoj ulici, koja je otvorena do 21 sat. Nekoliko minuta prije predsjednik pododbora Milan Jakšić podnio je izvještaj o radu. Za diskusiju se javio bivši predsjednik pododbora Milenko Ljepović, rekao svoj stav i skupština je prekinuta.

Da li će uopće i kada sjednica biti nastavljena, ne zna se. Kako je rečeno, karlovački pododbor ima 140 članova, a na sjednici ih je bilo 73. Već nakon 20 sati ljudi su počeli napuštati skupštinsku “mučionicu”, pa je ostalo nejasno da li su do tada donesene odluke u skladu sa statutom. Na manjak kvoruma više je puta ukazivao Milenko Ljepović, ali bezuspješno.

Javljajući se više puta za riječ, predsjednik “Prosvjete” Čedomir Višnjić rekao je da pododbor može donositi zaključke i odluke, ali da će njihovu usklađenost sa statutom Društva i drugim zakonima ipak donijeti Glavni odbor. Čini se da nije bilo potrebne usklađenosti između predsjednika pododbora, predsjedavajućeg skupštine i glavnog izvještača, Zorana Popovića, koji je potrošio gotovo dvije trećine vremena.

Skupština je usvojila nekoliko akata normativnog karaktera: poslovnik o radu skupštine pododbora, pravilnik o radu pododbora i neke odluke bitne za njegovo funkcioniranje. Sudeći prema iznesenim prijedlozima, čini se da se karlovački pododbor “Prosvjete” želi postojati kao samostalna društveno-kulturna organizacija, kao samostalna pravna osoba i da ne želi imati nikakvih veza sa “Prosvjetinom” centralom. Osim da ih “Prosvjeta” financira sa više desetaka hiljada kuna, kao do sada. Što će se dogoditi u odnosima na relaciji centrala “Prosvjete” – pododbor Karlovac, ostaje da se vidi. M. C.

  •  

Proslava u Čukovcu

Gostoljubivost i tolerancija u Podravini

Sredine s dobrim međunacionalnim odnosima, kao što je to slučaj s Čukovcem i Ludbregom, moći će računati na pomoć Vlade u razvoju

U Čukovcu kod Ludbrega u subotu, 22. maja peti put obilježena je krsna slava Vijeća srpske nacionalne manjine Varaždinske županije i Grada Ludbrega – prenos moštiju sv. Nikole, odnosno sveti Nikola letnji ili Nikolice, kako se već naziva u narodu.

Obilježavanje krsne slave vijeća počelo je liturgijom u crkvi Sv. Nikolaja iznad sela. Svečanoj sjednici i kulturno-umjetničkom programu u punoj dvorani vatrogasnog doma prisustvovali  su vicepremijer Slobodan Uzelac, konzul Srbije u Zagrebu Davor Trkulja, zamjenica župana Branka Glavica Ječmenica, gradonačelnik Ludbrega Marijan Krobot i brojni predstavnici srpske i drugih nacionalnih zajednica centralne i sjeverozapadne Hrvatske.

Na pitanje koliko su međunacionalni i uopće odnosi u društvu uznapredovali, Slobodan Uzelac je rekao da sve manje živimo loše.

– Svima je nakon rata bilo loše, pogotovo Srbima, ali uz napore i s vremenom stvari se mijenjaju, istina ne dinamikom i tempom kojim bismo željeli, ali ide nabolje – dodao je Uzelac. Naglasio je da se u osam godina od usvajanja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina održalo mnogo manifestacija u brojnim zajednicama, u kojima su kriterijumi bili i gostoljubivost i razvijanje tolerancije prema različitostima, dodavši da će sredine s dobrim međunacionalnim odnosima moći računati na pomoć Vlade u svom razvoju.

Predsjednik županijskog VSNM-a Dragan Dašić podsjetio je na to da je srpska zajednica u Varaždinskoj županiji malobrojna, ali da je uspjela probiti medijsku blokadu.

– Proslava dana Vijeća postaje mjesto susreta predstavnika srpske zajednice s predstavnicima Hrvata i manjinskih zajednica sjeverozapadne i centralne Hrvatske, kao i mjesto susreta njihovih kulturnih baština – rekao je Dašić. Podsjetio je da je nedavno formirana koordinacija VSNM-a sjeverozapadne Hrvatske, koja će zajednički organizirati akcije i manifestacije.

Predsjednik VSNM-a Zagrebačke županije Dragoljub Geratović najavio je da će Vijeća za Vidovdan organizirati manifestaciju u Velikom Pogancu. Predstavnica srpske manjine u Ludbregu Milka Kučeković ukazala je na složni život Hrvata i Srba u selu.

U zabavnom programu pred oko 300 ljudi nastupili su rusko-ukrajinsko KUD “Kalinka”, ansambl društva “Češka beseda” iz Končanice kod Daruvara, ansambli pododbora “Prosvjete” iz Rijeke i Ogulina, te KUD “Anka Ošpuh” i mažoretkinje iz Ludbrega. Voditelj je bio Aleksandar Horvat, a kažimo da je “Kalinka” uz podršku Milorada Repije i Spase Babić izvela i “Tamo daleko”.

Dašić i Milka Kučeković pokazali su se kao dobri domaćini, ali su i ovaj put za uspjeh manifestacije zahvalili mještanima ovog i susjednih sela, i Srbima i Hrvatima koji su taj dan uložili mnogo truda kako bi priredili događaj za pamćenje. N. Jovanović

  •  

Olimpijske igre kao tema međunarodnog susreta kolekcionara

Sarajevske baklje u Belom Manastiru

U Belom Manastiru bile su izložene dve baklje sa ZOI u Sarajevu. Vrednost zapaljene baklje među kolekcionarima dostiže pet hiljada eura

Klub starina “Sveti Martin” iz Belog Manastira organizovao je 15. maja u predvorju Centra za kulturu treći međunarodni susret kolekcionara, a na platou ispred drugi sajam starina. Tema treće izložbe bile su Olimpijske igre, s akcentom na one održane 1984. u Sarajevu.

Podsetimo, vlastima tadašnje Jugoslavije te su Igre bile sjajna prilika da državu predstave u najboljem mogućem svetlu, u čemu ih nije omela ni velika ekonomska kriza koja je SFRJ pogodila početkom osamdesetih godina. Utrošena su velika sredstva, sagrađen je velik broj impozantnih građevina i infrastrukture. Danas su od svega toga ostale tek uspomene, zubom vremena uništena sportska borilišta i medalje kao trajni podsetnik da je Sarajevo organizaciju 14. Zimskih olimpijskih igara dobilo u konkurenciji s japanskim gradom Saporom i zajedničkom kandidaturom švedskih gradova Falunom i Geteborgom.

Zahvaljujući entuzijastima iz belomanastirskog kluba starina, duh Sarajeva i Olimpijskih igara na trenutak je ponovo oživeo. Medalje, plakete, zastave, sportska odeća i obuća, značke, olimpijski novac i marke, suveniri i ostala olimpijska obeležja trajan su podsetnik na davna vremena. Dakako, centralno mesto na izložbi pripalo je zvaničnoj maskoti, Vučku. Ovo je inače prva takva izložba održana izvan gradova u kojima su održane Olimpijske igre – svi su se predmeti mogli videti na jednom mestu, što se ne može doživeti svaki dan. Zato je prava šteta da izložba nije privukla veće zanimanje građana, tim više jer stalne postave na temu Olimpijskih igara imaju tek tri evropska grada, Budimpešta, Varšava i Bratislava.

Među mnogobrojnim predmetima najvrednije su bile dve baklje sa ZOI u Sarajevu, od kojih je jedna korištena, a druga nije. Vrednost zapaljene baklje među kolekcionarima dostiže pet hiljada eura. Međunarodni karakter izložbe i ovaj je put ispunio očekivanja organizatora jer su uz domaće kolekcionare prisustvovali i oni iz Srbije i Mađarske.

Na platou ispred belomanastirskog kulturnog centra od 22 prijavljena izlagača starine je izložila tek nekolicina najhrabrijih, koje ni kiša u tome nije mogla sprečiti. “Važno je učestvovati”, davno je rekao Pjer de Kuberten. Z. Popović

  •  

Dan kulturne raznolikosti u Zadru

Užičko kolo i gastronomija

Povodom Dana kulturne raznolikosti, Koordinacija vijeća nacionalnih manjina Zadarske županije organizirala je 22. maja smotru stvaralaštva nacionalnih manjina koje žive u toj županiji, ostvarivši uspješnu manifestaciju. Dom hrvatske mladeži u staroj gradskoj jezgri bio je pretijesan da primi sve koji su željeli uživati u odličnim nastupima folkloraša i pjevačkih grupa, ali i u bogatoj gastronomskoj ponudi Srba, Bošnjaka, Makedonaca, Slovenaca, Mađara i Albanaca.

Prisutnima su se obratili predsjednik Koordinacije i županijskog VSNM-a Veselko Ćakić, zamjenik gradonačelnika Zadra Dražen Grgurović, zamjenik župana Josip Miletić i predstavnici nacionalnih zajednica koje su učestvovale na priredbi, a financirali su je Zadar i županija. Srbe su predstavljali KUD “Žegar” i ansambl zagrebačkog pododbora “Prosvjete”, koji je uz vodstvo Mladena Petrića i Nade Komljenović uz mnogo aplauza izveo “Šopsko oro” i “Trno mome”, a kasnije “Moravac” i “Užičko kolo”, čemu se priključila i brojna publika.

– Bili su najbolji – ocijenio je Ćakić, ističući i velik interes za gastronomsku ponudu srpskog i ostalih štandova.

Nastupili su i pjevači makedonskog KUD-a “Biljana” iz Zadra, mađarskog KUD-a “Talička” iz Belog Manastira i slovenska folklorna grupa “Gozdar” iz Koroške, a Bošnjake je predstavljao KUD “Biseri” iz Buzeta. N. Jovanović

  •  

Baranjski pjesnik na “Vitezovom proleću”

Devetog maja ove godine, s početkom u 12 sati, u beogradskom Domu sindikata održan je tradicionalni, osmi po redu Festival pisaca za decu “Vitezovo proleće”, a u organizaciji književnog časopisa za djecu “Vitez”. U programu je učestvovao velik broj pjesnika iz Srbije, Republike Srpske, Hrvatske i Crne Gore. Među učesnicima je bio i Rajko Knežević, pjesnik iz Belog Manastira. Svi pjesnici su nagrađeni diplomom i knjigom “Najlepše iz Viteza 3”, u kojoj je po jedna pjesma svih učesnika festivala, kao i neke pjesme najpoznatijih srpskih pjesnika.

Prije početka festivala knjigom i diplomom nagrađena su i najtalentovanija djeca – pjesnici, prozaisti i crtači. Osim pjesnika, u programu su učestvovale i brojne poznate ličnosti i društva iz estradnog i kulturnog života Srbije: Tijana Dapčević, Bora Đorđević, Rada Đuričić, Dobrica Erić, Bogoljub Mitić – bata Đoša, Ognjen Radivojević, Jova Radovanović, Minja Subota, Iva Štrljić, Sergej Trifunović, Dragan Vujić (Panjković iz TV-serije “Bela lađa”), te Nacionalni ansambl “Kolo” i niz vrlo kvalitetnih dječjih pjevačkih, plesačkih i igračkih grupa i pojedinaca. Zbog tako velikog broja učesnika program je trajao tri i pol sata.

Istog dana, u 19 sati, program je u skraćenom obimu ponovljen i u varošici Rudnik kod Gornjeg Milanovca. J. Nedić

  •  

Proslava dana VSNM-a Grada Daruvara

Najljepši je jezik materinji

Proslavu Spasovske nedjelje, dana VSNM-a Grada Daruvara, po sedmi put priredili su Srbi u Drauvaru. U subotu, 15. svibnja dvorana gradskog kina bila je doslovno premala da primi sve zainteresirane, a na pozornici nikad nije bilo više izvođača i nikad kvalitetnijih izvedbi.

– Kad se sjetim gdje smo bili prije sedam godina, danas mogu u ime Vijeća izraziti zadovoljstvo napretkom na kulturnom polju, u odgoju i obrazovanju, a napokon i u informiranju – rekao nam je predsjednik Vijeća Branko Kovačić.

– Problema još ima, od povrata imovine i obnove sakralnih i stambenih objekata do rješavanja stanarskog prava, a uzrok zastoja uglavnom je u državnoj birokraciji – dodao je Kovačić. Istaknuo je i značajan napredak u odazivu pripadnika manjine, posebno mladih, u sekcije SKD “Prosvjete”, koje su sve brojnije i aktivnije. Pozvao je Srbe da šalju djecu na dopunsku nastavu srpskog jezika, jer je “najljepši jezik materinji jezik”.

Napredak je primijetio i potpredsjednik SNV-a Saša Milošević, koji redovito dolazi na daruvarske proslave.

– Počela je nastava srpskog jezika i kulture po modelu C, a napokon je krenula i emisija za srpsku manjinu na lokalnom radiju. Doduše, interes za dopunsku nastavu nije velik, a emisiju moramo plaćati, ali još smo na početku i to treba promijeniti – rekao je Milošević, dodajući da posebno dobrom viješću smatra izbor dožupana iz redova pripadnika srpske manjine.

U bogatom kulturno-umjetničkom programu nastupila su dva društva iz Srbije, “2. oktobar” iz Žitišta i “Ravangrad” iz Sombora, te pododbori prosvjete iz Okučana, Garešnice i Daruvara. Proslavi su prisustvovali i predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović, saborski zastupnik te stranke Mile Horvat, predstavnici lokalne vlasti na čelu s gradonačelnikom Daliborom Rohlikom i njegovom zamjenicom Veronikom Pilat, predstavnici susjednih općina i gradova, te predstavnici češke i mađarske manjine. Proslava je nastavljena večerom i zabavom u Češkom narodnom domu, a u nedjelju je služena svečana liturgija u crkvi Svetih otaca Prvog vaseljenskog sabora. M. Pejić

  •  

SNV i “Privrednik” u Novom Sadu

Srpsko narodno vijeće, Centar za razvoj i investicije i SPD “Privrednik” održali su vrlo dobro posjećenu prezentaciju “Poticanje razvoja područja od posebne državne skrbi” na 77. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, održanom od 15. do 22. maja. Bilo je riječi o razlozima osnivanja i aktivnostima Centra za razvoj i investicije te rezultatima četverogodišnjeg uspješnog rada među povratničkim stanovništvom u Hrvatskoj.

Novosađani su imali priliku upoznati se i sa djelovanjem SPD “Privrednika”, a sve kako bi se potaknuli potencijalni investitori i donatori koji bi ulagali u povratnička područja i učestvovali u financiranju fonda za stipendiranje učenika i studenata. Tom prilikom na novosadskom sajmu učestvovali su i partneri Centra, primjerice Hrvatski poljoprivredni zadružni savez, Džakula d.o.o. te Dan i Bredstrit za Hrvatsku. Prilikom prezentacija rada SNV-a na polju razvoja i privrednog oživljavanja područja od posebne državne skrbi predstavljene su i aktivnosti osnivanja Tesla banke. Sa svojim privredno-turističkim potencijalima i rezultatima rada Novosađane su upoznali i Zajedničko veće opština iz Vukovara, opštine Borov, Erdut, Jagodnjak, Negoslavci, Šodolovci i Trpinja, Grad Vukovar, te Razvojna agencija Ličko-senjske županije LIRA. P. A.

  •  

Kvadrilja u Osijeku

U petak, 21. maja, osječki su se maturanti, među kojim ima i dosta Baranjaca, oprostili od srednje škole plesanjem kvadrilje. Okupljanje u Županijskoj ulici počelo je već oko deset sati. Pripreme i probe trajale su do 12 sati, kad je počeo i ples i – jaka kiša. Maturante, međutim, ništa nije moglo omesti da otplešu svih pet predviđenih figura, a potom (kad se kiša smirila) i da poziraju poznatom fotografu Šimi Strikomanu da s visokih vatrogasnih ljestava snimi još nekoliko milenijskih fotografija. Bilo je malo muke i natezanja dok maturanti svojim tijelima nisu ispisali brojeve 1991-2010 (godina njihovog rođenja i godina završetka srednjoškolskog školovanja), a potom i slova EUROHERC iz imena glavnog sponzora, no trud se isplatio jer će im za uspomenu ostati efektne fotografije. J. N.

  •  

Osveštana crkva u Kistanjama

Na sam praznik prijenosa moštiju svetog Nikole u Bari, 22. maja, u Kistanjama je osveštana obnovljena crkva Svetog Nikole, sagrađena davne 1535. godine. Obnovu crkve u zaseoku Bezbradice inicirali su episkop dalmatinski Fotije i Dušan Torbica, poslovni čovjek rodom iz Kistanja.

Svetu arhijerejsku liturgiju služili su episkopi dalmatinski Fotije i gornjokarlovački Gerasim,  uz sasluženje sveštenstva i monaštva eparhija Zvorničko-tuzlanske, Banjalučke i Dalmatinske.

Episkop Fotije odlikovao je Ordenom Nikodima Milaša, najvišim eparhijskim odlikovanjem,

Dušana Torbicu, čijim ktitorstvom je ovaj hram i obnovljen, dok je protonamesnik Đorđe Veselinović odlikovan činom za zalaganje i trud pri obnovi, kako ovog tako i drugih hramova u kistanjskoj parohiji. Liturgiji su prisustvovali ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, ministar preduzetništva Federacije BiH Velimir Kunić, direktor Republičkog sekretarijata RS za odnose s verama Jovo Turanjanin, poslanik u Saboru Ratko Gajica, te mnogi drugi donatori i dobrotvori koji su pomogli obnovu crkve. N. J.