Ponovo suđenje za ubojstvo bolničkog pacijenta

Novo suđenje Ivici Miriću, optuženom za ratni zločin 1991. godine u Sisku za ubojstvo Miloša Čalića, počet će 26. maja na sisačkom Županijskom sudu. Rasprava  će se odvijati pred izmijenjenim prvostupanjskim vijećem, pod predsjedanjem sutkinje Melite Avedić, nakon što je Vrhovni sud Republike Hrvatske poništio lanjsku presudu, kojom je Mirić bio osuđen na devet godina zatvora.

U ponovljenom postupku, prema napucima Vrhovnog suda, neke tvrdnje, izjave svjedoka i provedeni dokazi detaljnije će se ispitivati.

Kao nedostatke prošlog suđenja, Vrhovni sud je naveo da “nisu vrijednosno ocjenjeni iskazi nekih svjedoka, a neke okolnosti nisu iznijete u presudi ili nisu analizirane”. Zato je uputio sisački Županijski sud da u ponovljenom postupku “otkloni bitnu povredu odredaba Kaznenog  postupka, te da ponovno provede sve do sada izvedene iskaze, a po potrebi i nove”. Posebno je naloženo da se, ” s obzirom na spomenute nadimke pričuvnih policajaca i policajke, putem zapovjedništva postrojbe, pokušaju utvrditi njihova imena i prezimena, te ih se pokuša ispitati u svojstvu svjedoka”.

Mirić zvani Ica, kojem je nakon poništenja prvostupanjske presude produljen pritvor, bio je 1991. godine pripadnik tadašnje Antiterorističke grupe Novo Selo, pričuvnog sastava PU Sisak. Uhapšen je u martu prošle godine. Prema optužnici, Ivica Mirić odveo je s još nekoliko nepoznatih pričuvnih policajaca 9. oktobra 1991. godine s liječenja Miloša Čalića iz Kliničko bolničkog centra “Rebro” u Zagrebu,. U crvenom kombiju dovezli su ga u sisačku šumu Brezovica, gdje ga je Mirić prostrijelio vatrenim oružjem. Čalićevo tijelo nađeno je idućeg dana na mjestu ubojstva u tamošnjem kanalu Dužec kod mostića, a patološki nalaz potvrdio je mučenje, te smrt uslijed rana izazvanih hicima iz automatske puške.