SPC ide sve do Strasbourga

Srpska pravoslavna crkva u Zagrebu izgubila je na sudovima sve parnice koje je povela: u slučaju Cvjetnog trga, protiv Hoto grupe i izvođača radova, te protiv RH zbog povrata nekretnina oduzetih nacionalizacijom. Tako je prošlog tjedna Općinski sud u Zagrebu odbacio tužbu SPC-a za ometanja posjeda od strane investitora projekta Cvjetni prolaz odnosno Hoto grupe i OTP banke, izvođača radova i Grada Zagreba.

Zbog toga što pravosuđe kontinuirano odbija zahtjeve SPC-a, arhijerejski namjesnik Milenko Popović najavio je obraćanje Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, gdje su već podnijeli tužbu radi rušenja kina “Zagreb”. Odvjetnici SPC-a u Strasbourgu podnijet će tužbu i zbog nekoliko stanova u Ilici oduzetih nacionalizacijom, a koje je država odbila vratiti. Iako je Ustavni sud zaključio da SPC ima pravo dobiti naknadu za stanove, ni ona im dosad nije dana. SPC će Strasbourgu tužiti i Ustavni sud radi obeštećenja zbog postupka koji je trajao duže od dvije godine.

– Odvjetnicima prepuštamo tužbe. Što se tiče one za tunel na Cvjetnom, vjerojatno se nećemo žaliti, jer po završetku radova on će nestati s pješačke zone. Bitnija nam je imovina, stanovi u četiri zgrade u centru grada koje smo posjedovali, a uzeti su nam nakon Drugog svjetskog rata – kaže paroh Popović.

Iako će s krajem radova na Cvjetnom trgu nestati neki problemi, SPC ne želi da, dok oni još traju, prašina pogubno djeluje na 20 hiljada povijesnih spisa, dokumenata i knjiga u biblioteci crkve Svetog preobraženja Gospodnjeg, unutrašnjosti prepune fresaka i bunarom s protočnom vodom u podrumu, koji je na poroznom području.