Stanovništvo iseljeno, sela popaljena

Srpski demokratski forum podnio je 10. svibnja kaznenu prijavu protiv petorice čelnika civilne i vojne vlasti u Slavonskoj Požegi tokom 1991. godine. Radi se o Anti Bagariću, Nikoli Jankoviću, generalu u mirovini Miljenku Crnjcu, Tomi Jeliću i Dragi Matoševiću.

U prijavi su osumnjičeni za ratni zločin počinjen nad civilnim stanovništvom srpske nacionalnosti, etničko čišćenje, uništavanje imovine i paljenje sela u okolici Požege krajem 1991. godine. Riječ je o javnosti dobro poznatom događaju, kada je odlukom civilne vlasti u Požegi 26 sela u okolici grada, koja su bila nastanjena Srbima, iseljeno zbog “neposredne ratne opasnosti”. Nakon što je narod iseljen, pripadnici Hrvatske vojske ušli su u ta sela i opljačkali, minirali i popalili 616 stambenih i 590 gospodarskih objekata. Bez doma su ostale 1.492 osobe, a bez života 44 civila, koji su se oglušili o naredbu Kriznog štaba.

Većina tijela nikada nije pronađena. Važno je naglasiti da je naredbu o iseljenju stanovništva potpisao tadašnji prvi čovjek Požege Ante Bagarić, a da je na čelu 123. brigade Hrvatske vojske, koja je poharala 26 sela i pobila one koji su u njima ostali, bio današnji poduzetnik i general u mirovini Miljenko Crnjac. Drago Matošević bio je 1991. načelnik Civilne zaštite, a Tomo Jelić predstojnik Ureda za obranu. Svi su oni, zajedno s Nikolom Jankovićem, bili članovi požeškog Kriznog štaba. Prije desetak godina podignuta je prva kaznena prijava vezana za ovaj zločin, ali DORH ju je, kao i stotine drugih, ignorirao.