Vijesti

Aktivisti upozoravaju na neprocesuiranje zločina počinjenih u “Bljesku”

Tijela od krede pred DORH-om

Aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava i Aktivističke mreže “Moja inicijativa” na sam 1. maj, ispred zgrade Državnog odvjetništva u Zagrebu, nacrtali su kredom obrise ljudskih tijela, kako bi upozorili na neprocesuiranje zločina počinjenih u “Bljesku”. Na poziv osiguranja policija je aktiviste popisala, nakon čega ih je pustila. Aktivisti smatraju da se DORH i ostale institucije moraju odmaknuti od politike i raditi na procesuiranju zločina bez obzira na nacionalnost počinitelja.

– Upozorili smo na potrebu osnivanja zasebnog tužiteljstva za ratne zločine. Na ovakve godišnjice potrebno je razgovarati o žrtvama, jer jednostrana tumačenja događaja iz nedavne prošlosti su netočna, nepravedna i produbljuju podjele u društvu – istaknuli su aktivisti. Također, upozorili su na neobjektivno izvještavanje HRT-a na samu obljetnicu “Bljeska”.

– Kao javna medijska kuća, HRT ima zakonsku obavezu izvještavati o događajima, što je na 15. godišnjicu “Bljeska” učinjeno veoma pristrano. I mnogi drugi mediji u Hrvatskoj propustili su spomenuti civilne žrtve tokom te akcije, no posebno je problematično što je to učinio i javni medijski servis. Zanemarivši patnju civila, HRT je širio propagandu, čime je izravno prekršio programska načela i obaveze 5. članka Zakona o HRT-u – naveli su članovi Inicijative mladih za ljudska prava. Stoga su pozvali Programsko vijeće HRT-a i druga nadležna tijela da osude takvo jednostrano i neobjektivno izvještavanje. M. Jasić

  •  

Pretučen mladi rukometaš

 Bjelovarska dubioza nasilja

Da sve raširenija maloljetna delikvencija ne bira mjesto, ali bira uglavnom sitne noćne sate, uvjerio se i Bojan Crnojević, 23-godišnji rukometni reprezentativac selekcije gluhih i nagluhih i član kluba Ivanska kraj Bjelovara. Njega su dvojica bjelovarskih 17-godišnjaka, u noći na 18. travnja, krvnički pretukli u parku u samom središtu grada. Zbog teških ozljeda Bojan je operiran u zagrebačkoj bolnici Rebro.

Maloljetničkom je nasilju kumovala jedna bezazlena pjesma, ona BiH grupe Dubioza kolektiv, koja kombinira rok i plesne dab rege ritmove, inače obilježja jamajkanske glazbe.

– Vraćao sam se iz diska s prijateljicom u nakani da je otpratim kući. Došavši do parka, njoj je zazvonio mobitel, koji za glazbenu podlogu ima taktove pjesme “Marihuana” grupe Dubioza kolektiv. Instinktivno sam zapjevušio refren, budući da mi je ta grupa draga. Odbacujem navode da su s mobitela zasvirali narodnjaci, što su pisali neki mediji. Tada su mi prišla ta dvojica, dobacivši mi: “Što to pjevaš?” Upitao sam ih zašto im to smeta. U sljedećem trenutku osjetio sam jak udarac, pao sam na pod  i više se ničega ne sjećam – ispričao je Bojan Crnojević, koji se kod kuće oporavlja od teških ozljeda i priprema za novu operaciju nosa.

Prema svjedočenju njegove prijateljice, neki gosti koji su sjedili na terasi obližnjeg kafića vidjeli su kukavički napad, ali nitko se nije usudio zaustaviti razbijače.

– Napadači se uglavnom izvlače s prekršajnim prijavama. No, ja i moja obitelj privatno ćemo tužiti napadače – kazao je Bojan.

Glasnogovornik PU Bjelovarsko-bilogorske Dražen Medved kaže da je policija protiv dvojice maloljetnika podigla kaznenu prijavu zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda. D. Grozdanić