Vukovarska vlast prvi put uz antifašiste

Polaganjem venaca u spomen-parku Dudik, izložbom o spomenicima borbi protiv fašizma i svečanom akademijom u Hrvatskom domu, u Vukovaru su obeleženi 65. godišnjica pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu i Dan Evrope. Manifestaciju pod nazivom “Antifašizam – Hrvatska – Evropa” organizovali su vukovarsko Udruženje antifašističkih boraca i antifašista (UABA) i Zajednica antifašističkih udruženja Vukovarsko-sremske županije, prvi put uz pokroviteljstvo grada i županije te supokroviteljstvo grada Iloka.

Predsednik vukovarskog UABA-a Dražen Vilenica izrazio je zadovoljstvo što je godišnjica pobede nad fašizmom prvi put uvrštena i u kalendar svečanosti povodom Dana grada Vukovara, čije je rukovodstvo na taj način prepoznalo vrednosti antifašizma. Prijašnjih godina značajne jubileje iz perioda NOB-a obeležavala su samo antifašistička udruženja i predstavnici srpske zajednice.

U Dudiku, najvećem stratištu ovog područja iz 1942. i 1943. godine, položeni su venci. Spomenički kompleks u Dudiku koji čine pet buktinja odnosno stilizovanih vitkih konusa okruženih kamenim cvetovima, rad beogradskog arhitekte Bogdana Bogdanovića, tokom 90-ih je devastiran.

Svečan i tužan dan

– Danas je i tužan i svečan dan. Na ovom mestu stradali su i mnogi građani Srbije, ali je lepo što je ponovo zaživela praksa da možemo da se poklonimo senima onih koji su svoje živote uložili za slobodu koju danas uživamo. Zato moramo voditi računa da ovakve i slične spomenike žrtvama fašizma obnavljamo i održavamo. Bilo bi dobro da pokrenemo inicijativu, da se hrvatske i srpske vlasti dogovore i da zajedničkim snagama obnovimo ovaj monumentalni spomenik – kazao je Živorad Simić, generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru.

– Ovo je za mene poseban dan. Kao ambasada priključujemo se proslavi 65. godišnjice pobede nad fašizmom i Dana Evrope, međutim i lično sam bio zainteresovan da dođem na proslavu zato što je u obližnjem Šarengradu bila 48. divizija makedonskih partizana, koji su ovde položili svoje živote. I moj otac se kao partizan kretao ovim prostorima, što je kod mene pobudilo osećanja – ispričao nam je Dančo Markovski, ambasador Republike Makedonije u Hrvatskoj.

U predvorju Hrvatskog doma u Vukovaru otvorena je izložba fotografija pod nazivom “Spomenici borbe protiv fašizma”.

Milorad Jandrić iz Borova naselja, član Organizacionog odbora za proslavu jubileja, napomenuo je da su mnoga spomen-obeležja oštećena i da spomen-ploče nisu na svojim mestima, ali je ohrabren podrškom vukovarskih vlasti izrazio uverenje da će oštećeni antifašistički spomenici vrlo brzo biti dovedeni u dostojno stanje.

Obraćajući se skupu na svečanoj akademiji, predsednik Zajednice antifašističkih udruženja Vukovarsko-sremske županije Slobodan Landup podsetio je da je prvi otpor uspostavljenoj okupacionoj fašističkoj i ustaškoj vlasti na vukovarskom području pružen u Boboti, gde je Đoko Patković u sukobu sa ustaškom patrolom prve hice ispalio još 25. maja 1941. godine.

Prvi otpor u Boboti

Hronološki opisujući događaje Landup je, među ostalim, kazao da su okupatori provodili teror nad stanovništvom, hapsili ga i odvodili u logore, te uveli preke sudove posle kojih su mnogi rodoljubi iz čitavog Srema, iz 60-ak naselja od Vukovara do Zemuna, dovedeni i ubijeni u Dudiku. Sremska ravnica dala je dva narodna heroja, Bogoljuba Vukajlovića-Lalu iz Bobote i Vasu Đurđevića-Turčina iz Bršadina.

Izražavajući zadovoljstvo što je Vukovar prvi put domaćin jedne takve manifestacije, zamenik gradonačelnika Dejan Drakulić nazvao je to velikim iskorakom koji dovoljno govori o opredeljenju sadašnjeg rukovodstva grada. U ime vukovarsko-sremskog župana učesnike proslave pozdravio je njegov zamenik Đorđe Ćurčić.

U programu svečane akademije, sastavljenom od pesama i recitacija koje veličaju NOB, učestvovali su članovi Kulturno-umetničkog društva “Sloga” iz Vukovara, vukovarskog pododbora SKD “Prosvjete” i učenici vukovarske Gimnazije. Program su pripremile Snežana Knežević, muzički pedagog i Danica Puškar, profesorka srpskog jezika. Učesnike proslave oduševile su pesme “Kad su Sremci krenuli”, “Oj narode, narode”, “Oj Kozaro, Dalmacijo”, “Oj narode Like i Korduna”, “Budi se istok i zapad”, “Bandjera rosa”, “Tonkaja Rjabina”, “Dojde vreme stara majko”… Svečana akademija završila je himnom Evrope, “Odom radosti”.

Stradalo 13.000 partizana i 3.000 civila

– Na području bivše opštine Vukovar, od Bobote do Radoša, nalaze se 34 autentična spomen-objekta, 27 spomen-ploča i 14 masovnih grobnica gde su sahranjene žrtve Dudika ili borci poginuli prilikom proboja sremskog fronta. Stradalo je oko 3.000 stanovnika i oko 13.000 boraca Jugoslovenske narodne armije u čijem je sastavu, pored partizanskih jedinica iz svih republika, u to vreme bila i antifašistička jedinica “Garibaldi” koja je takođe imala žrtava. Poginulo je 1.067 ruskih i 1.027 bugarskih vojnika – podsetio je Milorad Jandrić, član Organizacionog odbora za proslavu jubileja.