Vukušić konačno uhapšen zbog Gaćeleza

Božidar Vukušić, 55-godišnjak iz Zagreba, priveden je u utorak u istražni centar Županijskog suda u Šibeniku zbog osnovane sumnje da je kao pripadnik Hrvatske vojske, 29.prosinca 1991. u Dragišićima u Vodičkom zaleđu usmrtio tada 59-godišnjeg civila Jovana Ergića iz sela Gaćeleze. Protiv Vukušića je podignuta kaznena prijava za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Pravosuđu i Odsjeku za ratne zločine PU Šibensko-kninske, za početak rješavanja ovog slučaja trebalo je punih 19 godina, usprkos tomu što je osumnjičeni još tada priznao zločin u svom iskazu istražiteljima. Privođenje Vukušića kakva-takva je satisfakcija za 52-godišnjeg Gojka Ergića, sina ubijenog Jovana, koji živi u Šibeniku i koji je sve ove godine tražio pravdu, kucajući na vrata mnogih državnih institucija, podsjećajući ih na slučaj ubojstva svoga oca.

U ožujku je za “Novosti” ispričao kako je sve počelo akcijom HV-a u šibenskom zaleđu 26. prosinca 1991., kada je jedan hrvatski vojnik poginuo u Čistoj Maloj. Sutradan su vojnici došli u obližnje Gaćeleze te njegovom ocu i jednom sumještaninu naredili da idu pregovarati sa Srbima i tražiti da im predaju tijelo poginulog vojnika. Nakon dana pregovora, Srbi su konačno predali mrtvo tijelo vojnika, kojega su Jovan i njegov susjed mrtvačkim kolima dopremili hrvatskim vojnicima u Dragišiće. Nakon toga, pripadnici HV-a su tog susjeda poslali kući, a Jovan Ergić je ubijen – s više hitaca u prsa iz vatrenog oružja. Sahranio ga je HV, devet dana nakon ubojstva, na pravoslavni Božić 1992., a istu večer obiteljska kuća Ergićevih u Gaćelezima je zapaljena. Svi svjedoci u ovom slučaju ubojstva, doznajemo, ispitani su u ožujku, a pronađen je i službeni zapisnik o priznanju zločina iz 1991. godine.