Zajedno do novca iz fondova EU-a

Opštine Borovo i Negoslavci iz Hrvatske i Temerin, Titel i Žabalj iz Srbije od prošle godine sarađuju na programu prekogranične saradnje u okviru kojeg su zajednički kandidovale projekt pod nazivom “Mreža centara za razvoj preduzetništva i prekograničnu saradnju”.

Predstavnici pet opština okupili su se nedavno u Negoslavcima kako bi porazgovarali o statusu prijave zajedničkog projekta vrednog oko 230 hiljada evra. Projekat je, rečeno je na sastanku, prošao prvi krug ocenjivanja, a odobrenje i početak realizacije očekuju se u junu ove godine. Prema rečima koordinatora projekta Zorana Pekeza iz Agencije za razvoj opštine Temerin, cilj projekta je razvijanje lokalnih kapaciteta u ovim opštinama za programiranje i upravljanje fondovima Evropske unije.

– Očekujemo da će ovaj projekat dobiti bespovratna sredstva i biti finansiran iz fondova EU-a, da će time ove opštine učesnice dobiti svoje centre za razvoj projektnih ideja, te da ćemo svi zajedno značajno doprineti budućim procesima pridruživanja Hrvatske i Srbije Evropskoj uniji – kazao je Pekez.

Do saradnje pet opština na projektu mreže razvojnih centara došlo je na inicijativu načelnika Opštine Borovo Rade Bosića.

– Kada je reč o projektima prekogranične saradnje i IPA programa, u Agenciji za razvoj u Temerinu prepoznali smo partnera, budući da ta agencija već ima uspešne projekte u prekograničnoj saradnji sa Mađarskom – rekao je Bosić dodajući da će budući centri za razvoj raditi projekte za lokalnu samoupravu, privredne subjekte, institucije, udruženja i građane.

– Mislim da će to biti početak uspešne saradnje. Znamo da je Hrvatska na putu prema Evropskoj uniji, a nama je to takođe cilj. Mislim da smo u istoj situaciji, dosta smo siromašne opštine sa malim budžetima i znamo da nam je jedini izlaz ako uspemo da dobijemo neka sredstva iz predpristupnih fondova EU-a. Hrvatska je već uradila nešto na tom planu, mi za sada čekamo, učimo i pripremamo se za velike projekte – kaže predsednik Opštine Temerin Andraš Gustonj.

– Očekujem da se otvori mogućnost privredne saradnje između dve regije, između ovih pet opština. Moja vizija je sajam preduzetništva na kojem će se naši privrednici upoznati i uspostaviti saradnju – istakao je Milan Nastasić, zamenik predsednika Opštine Titel.

Proširivanju saradnje s opštinama u matičnoj državi Srbiji nada se i načelnik Negoslavaca Dušan Jeckov. Ističe da ovaj projekat za cilj ima i smanjivanje nezaposlenosti.

– Ne treba zaboraviti da je nezaposlenost jedan od najvećih problema na području naših opština. Razvijajući ove projekte, na način da kasnije organizujemo obrazovanje odraslih ili mogućnost za prekvalifikaciju, možemo doprineti prevazilaženju tog problema. Na zavodima za zapošljavanje nema dovoljno osiguranih sredstava, a postoji potreba za određenim profilima ili zanimanjima. Na taj način želimo pomoći ljudima da dođu do posla – kaže Jeckov.