Zbog Maksimira profitirat će Vlada

Buka oko nereda na utakmici između Dinama i Hajduka došla je kao naručena jer je skrenula pažnju s programa Vladinih mjera za gospodarski oporavak. Sada svi pričaju o tome, a više nitko ne raspravlja o ključnim pitanjima i problemima koji se tiču borbe s gospodarskom i socijalnom krizom u Hrvatskoj. Cijeli je slučaj jedna politička manipulacija – kaže za “Novosti” sociolog i politolog Dražen Lalić, komentirajući krvavi derbi u Maksimiru gdje je bilo svega osim nogometa – propucanih navijača, teško ozlijeđenih policajaca i pendrečenja nevinih gledatelja. Dakle, Lalić smatra da će zbog nereda u Maksimiru najviše profitirati Vlada koja sada ima alibi i za sve loše što se događa u državi može okriviti upravo navijače, te pučke vragove koji su nasiljem kao krajnjim sredstvom izrazili nakupljeno socijalno nezadovoljstvo.

– Protiv sam svake vrste nasilja. Žao mi je nastradalog policajca i navijača. No, neredi na utakmici imaju duboku socijalnu uvjetovanost. U njima su sudjelovali tzv. mali ljudi koji su najveći gubitnici ove društvene krize, iako naše društvo ima i puno većih problema, poput još uvijek prisutnih međuetničkih razmirica – smatra Lalić.

Na pitanje je li policija prekoračila dozvoljene ovlasti i je li u redu što ministar Tomislav Karamarko traži još veće represivne ovlasti za postupanje policije u sličnim slučajevima, Lalić odgovara da policija ni dosad nije provodila postojeći zakon koji im daje dovoljno velike ovlasti u postupanju.

– Policija treba provoditi ovlasti koje su joj već date, jer autoritarni sistem već se dovoljno raširio Hrvatskom. Ne treba nam nova represija, treba uzeti u obzir uzroke takvih negativnih socijalnih ponašanja i uspostaviti komunikaciju s tim mladim ljudima. Zašto do sada nitko, ni Hrvatski nogometni savez ni aktualna politika, nisu proveli nikakav vid prevencije koji se tiče navijača? – pita Lalić. Nepotrebno je, dodaje, policija ušla među navijače koji su na tribini upalili jednu baklju, jer je tako stvoren suvišan nered. Lalić smatra da su ovakve intervencije potrebne samo u slučajevima kad je procjena da je nekim postupkom nekome ugrožen život. Kaže da postoje video-nadzori koji mogu utvrditi stvarno stanje.

– Sve to govori da je za prevenciju nasilja na nogometnim terenima potrebno poznavanje uzroka problema. No, u Hrvatskoj ne vidim nekoga tko bi takve uzroke razumio i njima se pozabavio. Na kraju se samo pitamo tko je zapalio i bacio baklju te je li netko i tko prekršio ovlasti – zaključuje Dražen Lalić.