Iznenađeni i uvrijeđeni

Nakon teške i mučne sjednice koju su pojedini vijećnici svako malo protestno napuštali, Josip Popovac ipak je izborio još jedan šestomjesečni mandat vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije.

U konačnici su se Sanja Modrić i Marina Škrabalo ipak priklonile desnom krilu Programskog vijeća HRT-a, u kojem su Siniša Grgić, Zvonko Milas, Želimir Mesarić i Ilija Rkman. Iako to ne žele javno reći, čini se da su pristale trgovati, odnosno da su Popovcu dale glas u zamjenu za smjenu Domagoja Burića, direktora programa HTV-a, ali i Mislava Stipića, v.d. ravnatelja HTV-a. Hoće li druga strana poštovati svoj dio dogovora tek će se vidjeti, ali neki poznavatelji prilika govore kako to čak i nije važno, jer ista garnitura ostaje na čelu HRT-a u razdoblju kad će se obaviti većina nabave, čija se vrijednost procjenjuje na više od pola milijarde kuna.

Na početku sjednice činilo se da će se u izbore ući glatko. Hašim Bahtijari kandidirao je Mariju Nemčić za v.d. glavne ravnateljice, a uskoro su na stolu bile i kandidature Josipa Popovca, Duška Radića, Damira Šimunovića, Gorana Rotima i Ivanke Lučev.

Epidemija teatralnih izlazaka

No, onda su krenula pravna nadmudrivanja na pitanju treba li uopće birati novo vodstvo. Naime, dio Vijeća tvrdio je da Popovac i društvo već imaju jednogodišnji mandat koji proizlazi iz Zakona o javnim ustanovama, gdje se doista propisuje da vršitelji dužnosti mogu biti imenovani na godinu dana. Tome se, međutim, suprotstavio dio Vijeća koji je zagovarao Popovčeve protukandidate, tvrdeći da je iz Zakona o HRT-u i Statuta jasno kako v.d. može biti imenovan tek na šest mjeseci. Njima u prilog je išlo i to što je u odluci o prvom imenovanju Popovca rečeno da ono traje do izbora glavnog ravnatelja, odnosno najduže šest mjeseci.

Siniša Grgić nije propuštao priliku da prekine govore nekih neistomišljenika, pa su tenzije narasle do te mjere da je u zraku visio prekid sjednice. Grgić se uglavnom sukobljavao s Damirom Grubišom, kojeg je nedavno optužio za sukob interesa, no bez obzira na žestinu napada i niske udarce, predsjednik Vijeća Zvonko Milas ga nije značajnije opominjao. Zato je odlučio javno reći Grubiši da “vrši nasilje nad članovima Vijeća”, na što je Grubiša počeo spremati stvari i na odlasku rekao da će se vratiti samo ako mu se Milas i Grgić ispričaju. Kako oni to nisu učinili, Grubiša je vrata zalupio s vanjske strane.

Ne bi li se napetosti smanjile, određena je pauza, no ona se zapravo odnosila samo na novinare, jer su se vijećnici zatvorili u posebnu prostoriju i nastavili razgovarati nekoliko sati iza zatvorenih vrata. Nedugo nakon početka tih tajnih razgovora izašao je Hašim Bahtijari, rekavši da je povukao svoj prijedlog u korist Marije Nemčić, te je također pokupio stvari i otišao s HRT-a. Dragan Crnogorac nije htio sudjelovati u tim razgovorima iza zatvorenih vrata, ali je čekao da vidi njihov rezultat.

Nakon nekoliko sati šestero vijećnika se ukazalo, ozbiljnih izraza lica kao da će pročitati smrtnu presudu. Milas je najavio da će se ipak pristupiti glasanju za vršitelja dužnosti i da su kandidati samo Popovac i Radić, iako je Grubiša predložio još troje, a prijedlog nije povukao. To je Crnogorca razljutilo, jer je smatrao da se o tako važnoj stvari ipak moraju svi očitovati, a kako nije bilo Grubiše, Bahtijarija ni Anje Šovagović – koja već neko vrijeme ne dolazi na sjednice također zbog Grgićevih uvreda – Crnogorac je rekao da će od Sabora i Vlade zatražiti da se na HRT uvede prinudna uprava, te napustio sjednicu.

Trgovini vični

Preostalih šest vijećnika ipak je pristupilo tajnom izjašnjavanju i već u prvom krugu jednoglasno su izabrali Popovca. Članovi Vijeća koji su prije glasanja napustili sjednicu nemalo su se začudili kad su saznali da je Popovac jednoglasno izabran. Ipak, trgovina ovom sastavu Vijeća nije nimalo nepoznata. Štoviše, ona im ide puno bolje od argumentiranja i obrane uvjerenja. Prije šest mjeseci okušali su se u trgovanju prilikom smjene tadašnjeg glavnog ravnatelja Vanje Sutlića. Desna struja ga je namjeravala smijeniti, no lijeva nije htjela dati svoj pristanak ukoliko ne ode i čitavo ravnateljstvo. U naknadnim pregovorima usuglasili su se da će, pored smjene čitavog ravnateljstva, smijeniti i Hloverku Novak Srzić s mjesta glavne urednice informativnog programa HTV-a. I tada su se sastajali bez prisustva javnosti, iako Zakon propisuje da su sjednice Vijeća javne.

Istom su se metodom poslužili i ovaj put, otišavši čak i korak dalje, jer je Milas, nakon što su se vratili s tajnih pregovora, izjavio kako su doneseni neki zaključci, ali da ih ne želi reći. Time je ovo tijelo samo sebi oduzelo smisao, kao i svima onima koji su zagovarali njegovo kakvo-takvo postojanje. Vlada i Sabor uskoro će doista nastupiti kao spasitelji i pomest će ga novim Zakonom o HRT-u. Članovi su sami krivi što će malo tko požaliti za njima.

     “Nepokoreni grad” ugrožava mentalni razvoj maloljetnika!

    Agencija za elektroničke medije službeno je opomenula HRT i Novu TV. Javna radiotelevizija opomenu je zaradila zbog toga što serijal “Nepokoreni grad” nije vizualno označen kao sadržaj koji “s obzirom na količinu nasilja može ugroziti fizički, moralni ili mentalni razvoj maloljetnika”, pa se nalaže da HRT to odmah učini. Nova TV je opomenu zaradila zbog “Farme”, jer natjecatelji u toj emisiji puše, piju i psuju, a ona nije posebno označena kao neprimjerena za maloljetnike. Agencija se poziva na Zakon o elektroničkim medijima koji ne dopušta emisije koje “promiču cigarete” ni “ponašanje koje je štetno za zdravlje”, emisije koje promiču alkoholna pića ne smiju poticati na njihovu konzumaciju, a Agencija vulgarne izraze smatra štetnima za fizički, mentalni i moralni razvoj djeteta. Zbog toga traži da televizije te sadržaje propisno označe i emitiraju ih u dopuštenim terminima.