Kabare Volter ispred Muzeja 25. maj

Drugo Književno regionalno okupljanje koje otklanja dosadu i letargiju (KROKODIL), održano je od 10. do 12. juna u Beogradu, ispred Muzeja “25. maj”, u organizaciji VBZ-a Beograd i Samizdata.

Prve večeri festivala pred mnogobrojnom publikom (oko 400-500 posetilaca, što je impozantan broj za jednu književnu manifestaciju) nastupali su Damir Karakaš, Zvonko Karanović, Slobodan Tišma, Đermano Ćićo Senjanović i Petar Luković. U pauzi između čitanja, publiku je zabavljala crnogorska organizacija The Books of Knjige svojim mojtipajtonovskim skečevima koji su emitovani na video bimu. Kroz festival nas je proveo već uigrani voditeljski dvojac u sastavu Ivan Bevc i Kruno Lokotar, koji su svojim duhovitim verbalnim akrobacijama podizali atmosferu i davali specifičan šarm čitavom događaju.

Band aid za Predraga Lucića

Pored Ćiće Senjanovića, koji je čitao jezički razigrane delove “Dorinog dnevnika”, svojevremeno objavljivanog u “Feralu”, zvezda prve večeri je bio Petar Luković koji je nastupio na kraju programa. Umesto da čita svoje tekstove, Luković je ispričao nekoliko običnih priča iz svog života, koje su zahvaljujući specifičnom uglu gledanja i očiglednom usmenom pripovedačkom talentu (poznatom svakom slušaocu “Peščanika”) izazvale salve urnebesnog smeha u publici, čiju je pažnju Luković uspeo da zadrži čak do ponoći.

Druge večeri dogodio se mali peh: najavljeni pisci Predrag Lucić i Beč Cufaj nisu uspeli da se pojave na festivalu, pa su organizatori i voditelji morali da se dovijaju ne bi li nadomestili njihovo odsustvo. Tako se na sceni ponovo pojavio Ćićo Senjanović i nastavio tamo gde je stao prethodne večeri, a na kraju programa snimci nastupa Predraga Lucića i Borisa Dežulovića (“Melodije Bljeska i Oluje”), koji su išli na video bimu, nahovani su pevanjem na brzinu improvizovanog band aida (u kojem su se obreli Bekim Sejranović, Lidija Kusovac, voditelji KROKODIL-a i mnogi drugi).

U redovnom delu programa nešto malobrojnijoj publici (za šta je optuženo Svetsko prvenstvo u fudbalu) predstavili su se Selvedin Avdić, Olja Savičević Ivančević i Filip David. Selvedin Avdić je čitao odlomke iz romana “Sedam strahova”, jednog od najboljih prošlogodišnjih proznih dela u regionu, bar po mišljenju kritike (za jerguljinu dlaku mu je izmakla nagrada “Jutarnjeg lista”), Olja Savičević Ivančević je čitala delove iz romana “Adio, kauboju” demonstrirajući kako izgleda poetski western na dalmatinski način, a Filip David se predstavio odlomkom iz romana “San o ljubavi i smrti”. Za muzičke pauze bio je zadužen K.O.F.Y, tamnoputi umetnik iz Nigerije, kako su ga predstavili voditelji. Fascinaciju njegovim nastupom malo je uzdrmalo saznanje da se iza Nigerijca zapravo krije Vukša Veličković, te da je crnu put dobio intenzivnim dvočasovnim šminkanjem uoči svirke. 

Vodnici dadaističke čete

Treće večeri amfiteatar ispred Muzeja “25. maj” ponovo je bio prepun, a pred njim su se ređali Slavoljub Stanković, Peter Adolfsen (koji je čitao deo svog romana “Mašina” na danskom, dok je na video bimu paralelno tekao prevod na srpski), Bekim Sejranović netom pristigao iz Osla, Bora Ćosić i Zoran Ferić. Pauze između čitanja ovaj put su bile ispunjene – čitanjem. Uz nešto malo recitovanja, slemovanja i izvođenja poezije uz akustičnu gitaru, a za sve to pobrinula se ekipa “Pesničenja”, popularne poetske manifestacije koja okuplja pesnike-namernike, pesnice i srodne simpatizere poezije. Najveće oduševljenje publike izazvao je nastup Bore Ćosića: prvo opušteni i spontano humorni razgovor sa voditeljima (gde je Ćosić, na primer, otkrio da je tek nedavno prešao sa pisaće mašine na kompjuter, ali da i dalje “lupa” entere na kraju svakog reda), a potom čitanje priče “Čarobnjak iz OZN-e” iz knjige “Priče o zanatima”. Na kraju je Ćosić pohvalio atmosferu na KROKODIL-u, rekavši da sve izgleda “kao da smo došli u ‘Kabare Volter’. Svi ste pomalo ludi”.

Kad se ovogodišnji KROKODIL uporedi sa prošlogodišnjim, stiče se utisak da se na greškama uči: odličan izbor pisaca, bez popuštanja populizmu; pisci su zaista čitali svoje tekstove (što prošle godine nije uvek bio slučaj, pa su voditelji bili prinuđeni da vade kestenje iz vatre); nema forsiranja “mlađih” pisaca, pokazalo se da najbolje nastupe imaju stare spisateljske kuke. Jedino nam ostaje da se nadamo skoroj regionalnoj turneji KROKODIL-a. Kako saznajemo od organizatora, sledeće stanica je Ljubljana.